Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ziua Educației în Deșertul Chalbi

În Maikona a avut loc, în ziua de 25 mai, celebrarea Zilei Educației pentru cele două județe din pustiul Chalbi. Au participat reprezentanți din toate școlile primare și licee.

A fost pregătită o masă plină de trofee pentru toate școlile care, într-o formă sau alta, s-au evidențiat și meritau pe drept o recunoaștere publică a eforturilor lor în desfășurarea activităților educative. Serbarea a avut trei momente. În primul moment, elevii de la școlile generale și de la liceele din Maikona au cântat și dansat cântece tradiționale Gabra. Așa au creat o atmosferă de adevărată sărbătoare. Apoi au urmat câteva discursuri în care s-a pus în evidență rolul pozitiv al școlilor în dezvoltarea, îmbunătățirea calitativă a educației, rezultatele școlare, creșterea numărului de elevi în școli și altele. În al treilea moment au fost acordate trofeele și diplomele acelor școli care în anul 2010 au obținut rezultate foarte bune.

Nu a fost uitată nici educația în grădinițe; s-a pus în evidență rolul atât de important în educația scolastică a copiilor mici și că datorită grădinițelor a crescut numărul de elevi în școlile primare. A fost recunoscut public și oficial efortul misiunii catolice din Maikona în a extinde până în cele mai îndepărtate cătune educația preșcolară. În acest sens, i s-a oferit misiunii un trofeu ca semn de recunoștință pentru numărul mare de grădinițe pe care le-a deschis și le susține, cu scopul de a duce educația până la cele mai mici vârste.

Este, fără îndoială, o mare satisfacție să vedem nu numai recunoscută public munca noastră de misionari în domeniul educației, ci și rodul acestei munci, adică numărul mare de copii care se înscriu în școlile primare.

Pentru Biserica misionară din aceste locuri, susținerea programelor de educație în grădinițe, școli, colegii etc. a fost și este una dintre cele mai eficiente căi de evanghelizare, de formare a omului după învățătura lui Cristos. Și nu numai de evanghelizare, ci și de încreștinare, întrucât mulți elevi, cunoscând credința creștină în școli și intrând în relație cu misionarii, au cerut și cer să devină creștini. Încă din grădinițe li se vorbește micuților despre morala și credința creștină, prin învățătura religioasă și prin însușirea multor cântece creștine. Este important și în același timp indispensabil rolul misiunii în educația scolastică. Dacă misiunile catolice s-ar îndepărta din acest sector pentru a se dedica altor programe de caritate creștină sau promovare umană, ar pierde mult din vitalitatea evanghelizării și încreștinării persoanelor din misiune.

Am reușit să deschidem grădinițe aproape în toate cătunele și satele de pe teritoriul parohiei din Maikona, susținută de Dieceza de Iași. Îmi exprim mulțumirea profundă pentru susținerea financiară a acestor programe educative. Mulțumesc din inimă tuturor acelora care ne-au ajutat să construim grădinițe, să plătim educatorii sau să oferim un pic de mâncare celor micuți cu scopul de a dezvolta atât capacitatea lor intelectuală, cât și cea fizică. Sunt recunoscător tuturor celor care s-au ocupat de educația micuților, cum ar fi educatorii, surorile din misiune, profesoarei Gilberta, laică misionară, și tuturor celorlalți angajați. Domnul să îi răsplătească pentru caritatea generoasă de care dau dovadă. Sărbătorirea Zilei Educației a adus multă speranță în sufletele tuturor și în special în școlile care, cu mult entuziasm, doresc să îmbunătățească nivelul de pregătire și calitatea educației.

Pr. Eugen Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat