Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Sanctuarul marian Rocamadour

La jumătatea distanței între Limoges și Montauban, în regiunea Pirineilor de sud, s-ar putea să vă atragă atenția un indicator: Sanctuarul Rocamadour. Este al treilea loc vizitat în Franța (după Mont Saint Michel și Turnul Eiffel). Biserica Saint Sauveur și mormântul sfântului Amadour sunt deja în patrimoniul UNESCO. Localitatea și sanctuarul domină, de pe vârful unor faleze enorme, toată Valea Alzou, iar de la balconul bisericii veți avea o imagine panoramică de excepție.

În acest loc, unic în felul său, de-a lungul secolelor, au sosit regi și servitori, prinți și călugări, săraci și bogați, bolnavi și sănătoși, penitenți și pelerini. Toți au venit pentru a o implora pe Maica Domnului, pentru a mulțumi sau pentru a face penitență.

Există mai multe istorioare care ar prezenta originea acestui loc. În secolul al XII-lea călugării benedictini au descoperit aici osemintele sfântului Amadour. Cine era el? Servitorul căruia i s-a adresat Maria la nunta din Cana, spunându-i: "Faceți tot ce vă va spune!". Altă tradiție spune că ar fi Zaheu din Evanghelie, care, împreună cu sfânta Veronica, s-a retras în aceste locuri sălbatice. Iar locul își trage numele de la acest Amadour: Roc d'Amadour (Stânca lui Amadour).

Importanța sanctuarului a crescut când pelerinii, care se îndreptau spre Santiago de Compostella, făceau un popas penitențial aici.

În capela Mariei se află o statuie foarte interesantă, Fecioara neagră. Este o statuie din secolul al XII-lea, sculptată în lemn. Fecioara este în poziție șezând, ea însăși fiind parcă un tron pentru Fiul ei. Maria stă în poziție perfect dreaptă, arătând multă demnitate. Are o față senină, cu un zâmbet subtil pe buze, iar ochii privesc atât spre pelerin cât și în pământ, în același timp. Ambele brațe se sprijină pe mânerele tronului, fără a-l sprijini cu nimic pe copilul așezat pe genunchi. Parcă nu îi este teamă că acest copil va pleca sau va cădea, vrând să spună pelerinului: "Da, este copilul meu, dar nu îmi mai aparține; am fost aleasă de Dumnezeu ca să-l dau lumii. El este pentru voi, el este Mântuitorul vostru".

După ce pelerinii își spun rugăciunea lor, în capela Fecioarei, ei coboară în capela sfântului Amadour. Trupul său a fost intact până la 3 septembrie 1562, când a fost ars de trupele protestante. Mai pot, de asemenea, să fie vizitate trei capele: a sfintei Ana, a sfântului Blaziu și a sfântului Ioan Botezătorul, care ulterior a devenit și baptister. Dar cea mai frumoasă capelă este aceea dedicată sfântului Arhanghel Mihail, împodobită cu fresce foarte vechi: Isus, cei patru evangheliști și sfântul Mihail.

Mai merită atenție Marea Scară, care conduce spre sanctuar: 97 de trepte conduc spre capela Fecioarei. Mulți pelerini, ca semn de pocăință, o urcă în genunchi. Are și o simbolistică: invită la părăsirea văii întunecoase spre a urca spre lumină, spre Maria.

Interesant este și clopoțelul minunat, care își are originea de prin secolul al IX-lea. Maria de la Rocamadour era foarte invocată de către marinarii care plecau în larg. Când erau în pericol de naufragiu, toți marinarii alergau la ea. Când erau salvați, clopoțelul suna singur, și astfel îi anunța pe cei de acasă că totul e în ordine.

În capela Fecioarei de Rocamadour veți mai vedea și Cartea minunilor, cu multe povestiri și mulțumiri ale pelerinilor care au alergat la Maria și au fost ajutați.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat