Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Croația

Sub semnul familiei

Cea de-a 19-a călătorie apostolică internațională a lui Benedict al XVI-lea a avut loc în Croația, în zilele de 4 și 5 iunie, cu ocazia Zilei Naționale a Familiilor Catolice Croate. În timpul vizitei, papa s-a recules în rugăciune la mormântul cardinalului martir Alois Stepinac, fost arhiepiscop de Zagreb.

Prima Zi Națională a Familiilor Catolice Croate a culminat cu Liturghia de duminică dimineață, 5 iunie, la care au participat 400.000 de credincioși, o mie de preoți și 60 de episcopi, croați, dar și din țările învecinate. Într-o societate, precum cea europeană, în care răspândirea secularizării "duce la marginalizarea lui Dumnezeu din viață și la o crescândă dezagregare a familiei", familiile credincioase să fie curajoase și să nu cedeze "acelei mentalități secularizate care propune conviețuirea ca pregătitoare sau de-a dreptul substitutivă căsătoriei", dar să arate prin mărturia lor de viață "că este posibil a iubi, asemenea lui Cristos, fără rezerve", și că "nu trebuie să le fie teamă de a se angaja față de o altă persoană". Sunt câteva dintre afirmațiile făcute în timpul Liturghiei, când papa a îndemnat familiile croate să apere viața și să arate frumusețea iubirii conjugale și creștine.

În Piața "Bano Josip Jelacic", în inima orașului Zagreb, sâmbătă seara (4 iunie) a avut loc privegherea cu tinerii. Peste 50.000 de tineri au cântat și apoi, în momentele de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu și de rugăciune, s-au recules în tăcere. Papa le-a repetat întrebarea pe care Isus a pus-o primilor săi discipoli: "Ce căutați?" (In 1,38). Totodată le-a spus că Dumnezeu îi caută mai întâi și mai mult decât ei înșiși îl caută pe el. "Lăsați-vă luați de mână de Isus, pentru că numai împreună cu El veți cunoaște adevărata fericire", le-a spus papa.

Un alt moment a fost celebrarea rugăciunii de duminică seară (Vesperele) în catedrală, cu peste o mie de episcopi, preoți, călugări și tineri în formare din seminarii și din noviciate. În catedrala din Zagreb se află mormântul cardinalului Alois Stepinac, episcop și martir, care, în numele lui Cristos, s-a opus mai întâi samavolniciilor nazismului și fascismului și, după aceea, samavolniciilor regimului comunist al lui Tito. A fost închis și a avut domiciliu forțat în satul natal. A murit în anul 1960, din cauza unei boli contractate în închisoare. În lumina mărturiei sale, papa i-a încurajat pe episcopi și pe preoți în slujirea lor, îndemnându-i la comuniune și la zel apostolic; a repropus celor consacrați frumusețea și radicalitatea formei lor de viață; i-a invitat pe seminariști și pe novici să-l urmeze cu bucurie pe Cristos care i-a chemat pe nume.

Semnificativă a fost și întâlnirea cu exponenții societății civile, ai lumii politice, academice, culturale și de afaceri, cu membrii corpului diplomatic și cu liderii religioși, printre care și cei de religie ebraică și musulmană, adunați sâmbătă seara (4 iunie) în Teatrul Național din Zagreb. Papa a adus omagiu marii tradiții culturale croate, inseparabilă de istoria sa de credință și de prezența vie a Bisericii, promotoare de-a lungul secolelor a numeroase instituții și, mai ales, formatoare de iluștri căutători ai adevărului și ai binelui comun. Între aceștia a amintit îndeosebi pe părintele iezuit Ruder Josip Boskovic, mare om de știință, de la nașterea căruia se împlinesc anul acesta 300 de ani.

"Împreună în Cristos", aceasta a fost tema vizitei pastorale, care a avut în centru familia, Europa și memoria sfinților. "O călătorie apostolică scurtă, desfășurată în întregime în capitala Zagreb, și totuși bogată în întâlniri și mai ales în spirit intens de credință".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Republica Croația
Suprafața: 56.594 km2
Populația: 4.500.000 de locuitori
Capitala: Zagreb
Ziua națională: 25 iunie
Religia oficială: creștinism (77% catolici, 11% ortodocșii, 1% musulmani)
Biserica Catolică: 17 dieceze, 25 de episcopi, 2.343 de preoți, 1.598 de parohii, 587 de seminariști (149 la seminarul mic și 438 la seminarul mare).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat