Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinaj al țiganilor

Aproape 2.000 de țigani europeni, în zilele de 11 și 12 iunie, au fost în pelerinaj la Roma. Printre ei s-a aflat și un grup din România coordonat de pr. Alois Fechet. Din grup, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a făcut parte și un preot ortodox care se ocupă cu pastorația țiganilor.

Pelerinajul a fost ocazionat de împlinirea a 150 de ani de la naștere și a 75 de ani de la martiriul fericitului Ceferino Giménez Malla (1861-1936), țigan de origine spaniolă martirizat pentru credință.

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 12.00, participanții la eveniment, au fost primiți de Sfântul Părinte în aula "Paul al VI-lea". Femei, bărbați, bătrâni și copii aparținând la circa zece etnii (printre care: rom, kalé, manouches, sinti, travellers, romanichals și yenish) au fost prezenți cu dorința de a povesti frânturi ale unei vieți în general ignorate, adesea disprețuită, având în spate o istorie urzită din lumini și gesturi eroice. Multe etnii nu mai sunt nomade, dar caută stabilitate având noi așteptări în fața vieții.

Întâlnirea a fost animată de sunete tipice ale muzicii țigănești, alternate cu momente de mărturii ale unor țigani care au vorbit despre lumea lor, făcută din libertate, dar, deseori, și din numeroase dificultăți, neîncredere din partea celorlalți, din experiențe dramatice din trecut, dar și din speranțe pentru viitor.

La audiență au participat și câteva călugărițe care provin din aceste grupuri etnice, alături de câțiva preoți și diaconi care vor primi în curând taina preoției. Una dintre călugărițe, Anastazia Hulubova, din Slovacia, a vorbit despre vocația ei. Când era adolescentă a cunoscut un preot și un grup de tineri creștini și a început să frecventeze acel grup pe ascuns, de teama regimului comunist. În prezent se ocupă de pastorație în mijlocul romilor, a populației sale de origine.

A vorbit și Ceija Stoika, țigancă din Austria, care a supraviețuit detenției din lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau și Bergen-Belsen. Făcea parte dintr-o familie lărgită de 200 de persoane, din care doar șase au supraviețuit războiului și exterminării. Avea 9 ani, când a fost deportată.

Papa le-a spus că sunt în inima Bisericii. A făcut apoi la guverne: "Niciodată să nu mai fie refuz și dispreț".

În cursul după-amiezii de sâmbătă, 11 iunie, la ora 18.30, pelerinii au participat la o celebrare a cuvântului în bazilica "Sfântul Bartolomeu" de pe Insula Tiberină, prezidată de arhiepiscopul Antonio Maria Veglio, președinte al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților. Ziua următoare, 12 iunie, țiganii au fost la Sanctuarul Divinei Iubiri pentru sfânta Liturghie, la altarul capelei în aer liber. Celebrarea a fost prezidată la ora 11.00 de Mons. Pietro Santoro, episcop de Avezzano.

Se estimează că în întreaga lume există circa 36 de milioane de țigani, dintre care 18 milioane trăiesc în India, 15 milioane în Europa și peste 2 milioane pe continentul american (SUA și Brazilia).

"În opinia mea - afirmă prof. Marco Impagliazzo, președintele Comunității "Sfântul Egidiu" -, adevărata revoluție astăzi în Europa este posibilă în funcție de modul în care vor fi tratați copiii romilor. E clar că prima și cea mai mare formă de integrare pentru aceste populații este atunci când copiii merg la școală, când copiii romilor învață, sunt școlarizați. Acest fapt le permite să aibă un viitor! (...) Aceste populații încep să-și schimbe modul de gândire: ei înșiși nu mai vor să fie nomazi și caută o anumită formă de stabilitate, la care deseori nu ajung din cauza lipsei de documente".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat