Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

La 60 de ani de preoție

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a celebrat la 29 iunie, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, 60 de ani de preoție. În vederea aniversării, Congregația pentru Cler a difuzat un apel către catolicii din toată lumea invitându-i să celebreze acest eveniment prin rugăciune euharistică pentru sfințirea preoților și pentru darul de noi vocații la sfânta Preoție. În acest sens, și în Dieceza de Iași au fost în diverse parohii, mănăstiri și instituții ore de adorație și de rugăciune. Celebrările se încheie în ziua de 1 iulie, în sărbătoarea Sfintei Inimi a lui Isus și Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților (a 65-a). Publicăm în cele ce urmează gânduri ale papei despre vocația sa și despre Preoție extrase din diferite materiale.

* Este imposibil un autoportret; și este dificil să te judeci pe tine însuți. Pot doar să spun că provin dintr-o familie foarte simplă, foarte umilă, și de aceea nu prea mă simt cardinal, mă simt un om simplu. În Germania am trăit într-un sătuc, cu oameni care lucrează în agricultură, în artizanat, și acolo mă simt în mediul meu. În același timp, caut să fiu așa și la biroul meu, dacă reușesc: nu îndrăznesc eu să judec. Îmi amintesc mereu cu mare afecțiune profunda bunătate a tatălui și a mamei și, firește, pentru mine, bunătatea implică și capacitatea de a spune "nu", pentru că o bunătate care lasă să se întâmple totul nu face bine celuilalt. Uneori, forma bunătății poate să fie și a spune "nu" și a risca astfel o contradicție. Dar și aceasta trebuie să vină nu din dorința de putere, de revendicare, ci trebuie să provină dintr-o bunătate ultimă, din dorința de a face bine altuia. Acestea sunt criteriile mele, aceasta este originea mea, altceva ar trebui să spună alții. (Autoportret al noului pontif. Interviu cu cardinalul Ratzinger din noiembrie 2001, "24 ore nel mondo", nr. 110, 20 aprilie 2005)

* În decembrie 1944, când am fost chemat la serviciul militar, comandantul de companie ne-a întrebat la ce profesie aspira fiecare. Am răspuns că vreau să devin preot catolic. Sublocotenentul a replicat: "Dumneata trebuie să-ți cauți altceva. În noua Germanie nu mai este nevoie de preoți". Știam că această "nouă Germanie" era deja la sfârșit și că după devastările enorme aduse de acea nebunie asupra țării, avea să fie nevoie de preoți mai mult ca oricând. (Scrisoarea adresată seminariștilor la încheierea Anului Sfintei Preoții, 18 octombrie 2010)

* Eu însumi port încă în inimă amintirea primului paroh alături de care am exercitat slujirea mea de tânăr preot: el mi-a lăsat exemplul unei dăruiri fără rezerve pentru propria slujire pastorală, ajungând să moară chiar în momentul în care ducea viaticul unui om grav bolnav. Apoi, îmi revin în memorie nenumărații confrați pe care i-am întâlnit și pe care continui să-i întâlnesc, chiar și în timpul călătoriilor mele pastorale în diferitele națiuni, angajați cu generozitate în exercitarea zilnică a slujirii lor preoțești. Însă expresia folosită de sfântul paroh de Ars ("Preoția este iubirea inimii lui Isus") evocă și străpungerea inimii lui Cristos și coroana de spini pe care o poartă pe cap. Prin urmare, gândul se îndreaptă spre nenumăratele situații de suferință în care sunt implicați mulți preoți, fie pentru că sunt părtași de experiența umană a durerii în multitudinea manifestărilor sale, fie pentru că nu sunt înțeleși chiar de destinatarii slujirii lor: cum să nu-i amintim pe atâția preoți ofensați în demnitatea lor, împiedicați în misiunea lor, uneori chiar persecutați până la mărturia supremă a vărsării sângelui? (Scrisoarea adresată preoților pentru deschiderea Anului Sfintei Preoții, 16 iunie 2009).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat