Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Cursuri pentru preoți. Viitorul Bisericii noastre depinde de familii

Programul pastoral, început cu prima duminică din Advent 2010, dedicat familiei și Căsătoriei creștine se află în plină desfășurare.

Conștienți de importanța pe care o au familia și soții în viața societății și a Bisericii noastre locale, cunoscând marea responsabilitate ce revine fiecărui păstor angajat în misiunea de a asista și îndruma pe credincioșii încredințați grijii lor pastorale și de a-i ajuta în împlinirea misiunii lor, considerăm că nimic nu-i prea mult în acest sfânt și important domeniu al activității și muncii noastre pastorale.

Având în vedere învățătura Sfintei Scripturi, a sfintei tradiții creștine, cunoscând, de asemenea, chemarea pe care ne-a făcut-o Conciliul Vatican II și mai ales doctrina marilor papi de la sfârșitul ultimului mileniu: Pius al XI-lea și Paul al VI-lea, precum și cea a fericitului Ioan Paul al II-lea care a deschis noul mileniu, doctrină pe care o promovează cu claritate actualul papă Benedict al XVI-lea, ne revine nouă, păstorilor acestui popor credincios, marea responsabilitate ca, în climatul cel nou, creat de mentalitatea materialistă și hedonistă, să prezentăm fără încetare adevăratele valori ale familiei, celula de bază a lumii, precum și sacralitatea și menirea Căsătoriei creștine. Dumnezeu creatorul a încredințat familiei darul cel mai mare: viața și destinul întregii societăți și, de asemenea, viitorul Bisericii.

Ținând cont de aceste urgențe și de această mare responsabilitate, în acest an 2011, Episcopia de Iași organizează la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași cursuri de formare teologică, pastorală și spirituală pentru toți preoții angajați în activitatea pastorală.

Întrucât tema pentru cel de-al doilea an pastoral este "Apropierea familiei de Biserică", propunem ca tematică generală a cursurilor: "Preotul și familia creștină: colaboratori în ogorul Bisericii și martori ai împărăției lui Dumnezeu în lume", în cadrul cărora se va analiza cum se poate ajunge la o mai bună și strânsă colaborare dintre preoți și familiile creștine în principalele domenii de activitate ale Bisericii: viața liturgică, activitățile pastoral-educative și social-caritative.

Cursurile se vor desfășura pe parcursul a trei serii (a câte 75 de preoți): I: 5-9 septembrie, II: 12-16 septembrie, III: 19-23 septembrie. Vor fi două conferințe pe zi, în cursul dimineții, urmate de discuții în grupuri pe tema dată, în timpul după-amiezii. În total vor fi șapte conferințe și patru forumuri de discuții. Prima zi va fi dedicată liturgiei (Liturgia: izvorul și culmea trăirii preotului și a familiei creștine), a doua zi activităților social-educative (Preotul și familia creștină: colaboratori în activitățile pastoral-educative ale Bisericii), iar a treia zi celor social-caritative (Mărturia calificată a preotului și a familiei creștine în domeniul social-caritativ, ca loc de manifestare a prezenței împărăției lui Dumnezeu în lume). Temele vor fi tratate și fundamentate biblic, teologic, pastoral și canonic.

Cursurile se vor bucura de susținerea profesorilor, precum și a unor specialiști laici invitați de noi. Desfășurătorul detaliat, cu întregul program distribuit pe zile, ca și lista cu preoții repartizați pe fiecare săptămână urmează să fie transmise ulterior de episcopul nostru auxiliar Aurel.

Îl rugăm pe Dumnezeu, creatorul omului și întemeietorul familiei, implorăm, de asemenea, cu bucurie și speranță pe Cel care a ridicat Căsătoria la rang de taină mântuitoare, pe Domnul nostru Isus Cristos, care a binevoit să se nască între oameni într-o familie, încrezându-ne în mijlocirea și ocrotirea sfintei familii din Nazaret, modelul tuturor familiilor, să ocrotească și să lumineze pe toți credincioșii noștri care au primit demnitatea de părinți și se bucură să formeze nucleele vieții și ale speranței întregii omeniri și ale Bisericii noastre locale.

Binecuvântează, Doamne, poporul nostru cu familii sfinte!

Iași, 15 iunie 2011

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat