Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

Stimați cititori,

Vă mulțumesc foarte mult pentru interesul pe care-l acordați paginii 24 din revista "Lumina creștinului" intitulată "Curier juridic". De-a lungul anilor, am încercat să răspund cu promptitudine și cu exactitate la problemele invocate de dv. prin intermediul scrisorilor expediate pe adresa redacției. Pentru o mai bună colaborare și pe viitor, înțeleg să fac următoarele precizări:

1. Așa cum am mai explicat și altădată în paginile acestei reviste, răspunsurile date au în vedere doar susținerile celui care se adresează redacției și actele pe care le anexați scrisorii expediate pe adresa noastră. Orice act însă poate schimba situația juridică prezentată, astfel că răspunsul este formulat doar cu referire la susținerile dv. Mai mult, în condițiile în care aveți un dosar pe rolul instanțelor, lămuririle date în paginile acestei reviste nu pot fi complete fără a fi verificate actele de la dosar. Precizez că răspunsul dat în revistă reprezintă doar o primă informație juridică, dar într-un proces în instanță trebuie verificate toate actele din dosar, inclusiv actele depuse de persoanele cu care vă judecați, chiar dacă dv. considerați că actele respective sunt false și fără importanță juridică.

2. În cadrul unui proces civil sau penal, judecătorii sunt obligați să analizeze toate probele administrate în dosar de toate părțile din proces. Nu e suficientă lămurirea unei situații juridice dintr-un dosar doar pe baza înscrisurilor expediate de o singură parte, ci este necesar să fie consultat dosarul, cu toate probele administrate în cauză. În condițiile în care aveți deja un dosar pe rol, vă rog să aveți în vedere că răspunsul pe care-l primiți în paginile acestei reviste este dat doar în baza actelor trimise de dv., fără a fi cunoscute și actele persoanelor cu care vă judecați.

În speranța că aceste precizări vă vor ajuta în problemele juridice cu care vă confruntați, vă mulțumesc pentru interesul acordat acestei rubrici și aștept în continuare scrisorile de la dv.

- B.S. (jud. Iași). "În timpul căsătoriei am dobândit, cu contribuția părinților mei, o casă la țară. Soțul meu nu a lucrat decât sporadic, întrucât era dat afară din cauza consumului de alcool. Este corect ca această casă să fie împărțită în mod egal?".

Conform art. 30 din Codului familiei, "bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soți, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soților". Legea prevede că aceste bunuri au fost dobândite cu contribuție egală, dar oricare dintre soți poate face dovada în cadrul unui proces de partaj că el a avut o contribuție mai mare, așa cum este cazul dv. În această situație, va trebui să solicitați instanței de judecată să constate că dv. ați avut o contribuție majorată (de 100% sau de cât apreciați dv.), iar această contribuție o puteți dovedi cu orice mijloc de probă (acte, martori, expertiză). În cazul în care nu puteți achita taxa de timbru pusă în vedere de către instanța de judecată pentru cota de contribuție mai mare solicitată aveți posibilitatea de a formula o cerere de ajutor public judiciar, în sensul de a fi scutită în întregime de plata taxei de timbru sau ca această taxă să fie redusă sau plătită în rate, așa cum prevede art. 8 din OUG nr. 51/2008. La cererea de ajutor public trebuie depuse toate înscrisurile prevăzute de art. 14 din actul invocat mai sus: copii xerox de pe actul de identitate, dovezi ale veniturilor pe ultimele 2 luni, declarații pe propria răspundere că nu ați mai beneficiat de ajutor public pe ultimele 12 luni, dovezi cu privire la starea materială a membrilor din familie, precum și acte medicale.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat