Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Curs biblic
"În slujirea vieții" a fost tema cursului biblic de formare pentru animatorii de pastorație vocațională organizat și prezentat, în perioada 26-30 aprilie, la centrul de spiritualitate de la mănăstirea carmelită din Luncani, de către membrele Comisiei de Pastorație Vocațională din cadrul CRSM. Au participat 29 de persoane consacrate din 23 de congregații prezente în România. Meditațiile au fost despre Eva, Maria, Rut și samariteanca. Exercițiile spirituale vor fi în perioada 24-28 august.

Curs și exerciții
Surorile din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au participat la zile de formare și exerciții spirituale. "Persoana consacrată în criză" a fost tema cursului de formare anuală, între 31 martie și 8 aprilie, la Luncani, coordonat de pr. Mihai-Eduard Coșa, secretarul Conferinței Episcopilor din România. Părintele Jurek Brzóska, SJ, a ținut meditațiile cu tema "Pătimirea lui Isus Cristos". Exercițiile spirituale de la Gioseni, în perioada 1-6 mai, cu tema "Itinerarul spiritual al celor 12 apostoli", au fost coordonate de Leon Budău, OFMCap. Zilele de formare, între 6 și 9 mai, au fost coordonate de pr. Mihai Eduard Coșa.

Din Münster la Iași
PS Dieter Geerlings, episcop auxiliar de Münster (Germania), a făcut o vizită în Dieceza de Iași, în perioada 29 aprilie - 1 mai. A participat la Turturești, Gherăești și Roman, în zilele de 29 și 30 aprilie, la sfințirea și inaugurarea a trei noi proiecte ale Asociației Caritas din Roman, în prima zi a lunii mai a fost la Ziua Tineretului de la Butea, revenind la Iași, în seara aceleiași zile, pentru a participa la Liturghia din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în cadrul căreia PS Petru Gherghel a sărbătorit împlinirea a 21 de ani de episcopat.

Zilele Pro Vita
Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică de Iași au organizat Zilele de Conferințe pe teme Pro Vita în zilele de 30 aprilie și 1 mai, în Sala "Iustin Moisescu" a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Despre aspectele biologice, medicale și religioase ale planificării familiale au vorbit conferențiari din Germania și România. Moderatori au fost pr. Radu Brânză, pr. Viorel Damaschin și pr. Iosif Dorcu. Aceste manifestări se doresc un început pentru noi dezbateri și prezentări pe această temă între Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică de Iași, totul desfășurându-se cu binecuvântarea ÎPS Teofan și PS Petru Gherghel.

Simpozion național
A doua ediție a Simpozionului național, organizat la 7 mai la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, a avut ca temă: "Rolul Bisericii, familiei și al școlii în educația contemporană" și a reunit studenți la specializarea teologie și cadre didactice (majoritatea fiind profesori de religie) din nouă județe ale țării, din trei dieceze catolice diferite, catolici și ortodocși deopotrivă. Simpozionul a adunat peste 40 de lucrări, pe două secțiuni: I (destinată profesorilor de religie și studenților) - comunicări științifice și / sau metodice; II - creație (destinată profesorilor de religie).

Viața consacrată
Institutul Teologic Franciscan din Roman a găzduit, la 8 mai, întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași. Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată a propus ca temă de reflecție: "Viața consacrată și familia: stări de viață și slujiri reciproce în Biserică", conferința fiind ținută de pr. Tiberio Scorrano, OCarm. Au participat aproximativ 140 de persoane consacrate la care s-au alăturat frații studenți și postulanții de la institut. PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie în capela institutului.

Manifestări comemorative
Beatificarea papei Ioan Paul al II-lea a fost prilejul unor manifestări culturale și religioase în Dieceza de Iași. În chiar ziua beatificării, la Suceava, pr. Iosif Păuleț, paroh și decan, a prezidat o celebrare lângă statuia papei din fața bisericii, iar comunitatea din Botoșani a participat la o Liturghie de mulțumire pentru declararea noului fericit. Elevi din Bacău, Galbeni și Valea Seacă au participat, la 2 mai, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, la simpozionul "O floare la fereastra cerului". La Cacica, Liturghia de mulțumire pentru beatificarea papei Ioan Paul al II-lea a fost celebrată în ziua de 7 mai, fiind oficiată de PS Petru Gherghel asistat de 20 de preoți. Au fost de față consulul Republicii Polonia la București și președintele Uniunii Polonezilor din România. După Liturghie a urmat un concert de muzică sacră susținut de Corul de Cameră "Vox Art'Is" din Iași.

Sfințiri de biserici
După 14 ani de eforturi susținute, credincioșii catolici din Tomești, încurajați de păstorii care le-au stat alături, au trăit momentul sfințirii bisericii și consacrării altarului, în ziua de 8 mai, în cadrul Liturghiei prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și mai mulți preoți. La altar au fost puse relicve ale sfinților martiri Benedict și Savinia: Monique și a fericitului Ieremia. Celebrarea a fost transmisă în direct pe internet pe situl parohial www.parohiacatolicatomesti.ro, lansat recent. PS Petru Gherghel va sfinți și biserica "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman, în ziua de 5 iunie, împreună cu PS Cornel Damian.

Primii la citit
În Biserica Catolică se marchează la 5 iunie Ziua Comunicațiilor Sociale, iar în Dieceza de Iași este sărbătorită și Ziua Presei. Editura "Presa Bună" a Episcopiei de Iași a pregătit cu ocazia acestei zile reduceri de prețuri la peste 240 de cărți. Un clasament pentru anul 2011 al numărului de abonamente din parohii raportat la numărul de familii, pentru cele două publicații principale ale Editurii "Presa Bună" se prezintă astfel: Lumina creștinului: Tomești, 90 (91); Fălticeni, 45 (68); Valea Mică, 225 (351); Lilieci, 150 (242); Târgu Frumos, 40 (65); Satu Nou (NT), 140 (234); Podu Iloaiei, 93 (181); Vatra Dornei, 101 (205); Pralea, 100 (239); Tărâța, 75 (184); Isus, prietenul copiilor: Tomești, 25 (91); Satu Nou (NT), 60 (234); Bălțați, 40 (180); Valea Mică, 75 (351); Oituz 300, (1.672); Buruienești, 145 (860); Fălticeni, 10 (68); Vaslui, 15 (104); Tărâța, 25 (184); Iugani 85 (630).

Profesiuni
În Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu, în cadrul sfintei Liturghii din 14 mai, fraternitatea Ordinului Franciscan Secular a fost în sărbătoare pentru că cinci surori și un frate au depus profesiunea pe viață de trăire, în starea de viață seculară, a evangheliei lui Isus Cristos în Ordinul Franciscan Secular. Celebrant principal a fost pr. Anton Acatrinei, concelebranți fiind pr. Gheorghe Cojocaru și pr. Eugen Giurgică.

Sărbătoarea Copiilor
Mii de copii romano-catolici din Moldova vor participa sâmbătă, 4 iunie, la Sărbătoarea Copiilor la nivel diecezan, în Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman. Liturghia festivă va fi prezidată de PS Petru Gherghel. Întâlnirea din acest an are tema: "Cresc cu Isus! El este cel mai bun prieten!", PS Petru Gherghel a adresat copiilor din dieceză un mesaj intitulat "Copiii - bogăția și bucuria familiei". În partea a doua a zilei va avea loc festivalul copiilor, un moment cultural-artistic realizat de copii pentru copii.

Film despre ep. Durcovici
TVR Cultural a transmis filmul "Anton Durcovici - episcopul martir", la 18 și 19 mai. Filmul de 26 de minute a fost realizat de Ioan Moraru, iar imaginea a fost semnată de Romeo Dan. Ilustrația muzicală, cu muzică originală, a fost oferită de profesorul, compozitorul și dirijorul Marcel Octav Costea, din București. Filmările au fost efectuate la Săbăoani, Iași, București și Sighetu Marmației. Anton Durcovici a fost redescoperit prin ochii studentului teolog Claudiu Bulai, care "a mers" pe urmele episcopului martir.

Peregrinatio Mariae
Icoana Maicii Domnului de la Cacica a continuat pelerinajul prin comunitățile Diecezei de Iași. Potrivit centralizării de pe situl www.sanctuarcacica.ro, unde se fac înscrierile, în luna iunie s-au mai programat parohiile: Rădăuți (12-15 iunie), Gura Humorului (16-19 iunie) și Bârlad (19-22 iunie). Pe perioada verii, icoana rămâne la Cacica, pentru pelerinajele la sanctuar.

Admiteri
- Admiterea la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău se va desfășura în etape: 30 iunie - 5 iulie - prezentarea specificului școlii, 12 iulie - repartiția computerizată, 15-25 iulie - depunerea dosarelor. Vor fi patru clase cu 120 de locuri. Informații la tel. 0234/574513, 0234/579642, www.colegiulcatolicbacau.ro.
- Înscrierile pentru admiterea la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași se vor desfășura în perioada 4-9 iulie, iar examenul de admitere va fi în perioada 11-12 iulie. Informații la tel. 0232/225228, www.itrc.ro.
- Înscrierile la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași vor fi între 11 și 16 iulie, iar selecția și afișarea rezultatelor vor fi între 17 și 19 iulie. A doua sesiune va fi între 12 și 15 septembrie. Informații la telefon 0232/201115, www.ftrc.uaic.ro.
- Concursul de admitere la Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus" din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, va fi în perioada 19-23 septembrie, cu afișarea rezultatelor la 26 septembrie. Informații la tel.: 0233/208369; 0747/550512; www.itrcf.ofmconv.ro.

Pe scurt
- 29 aprilie: Concertul corului de cameră "Vox Art'Is" în catedrala nouă din Iași
- 6-8 mai: A treia ediție a Cupei "Dominic Savio" la fotbal, în Bacău, cu 12 echipe din tot atâtea parohii
- 13-15 mai: Campus pascal "În luptă nu suntem singuri" la Slănic-Moldova pentru 33 de tineri din Onești, Târgu Ocna și alte localități
- 15 mai: Conferirea lectoratului și acolitatului celor 12 studenți din anul III, respectiv celor 14 studenți din anul IV, de la Institutului Teologic Franciscan din Roman
- 17 mai: Finala "Cupa Prieteniei" la Iași, în prezența PS Aurel Percă, echipa Centrului Diecezan Caritas fiind câștigătoare
- 21 mai: Curs de formare animatori la oratoriul salezian "Don Bosco" din Bacău
- 21 mai: Ultima întâlnire de pregătire a campusurilor "Vara Împreună", la sediul "Iosefinilor lui Murialdo" din Roman
- 26 mai: Comemorare Charlotte Sibi la Iași, la împlinirea a 110 ani de la naștere
- 29 iunie: Hirotonirea întru preoție a studenților anului VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat