Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

ÎPS George Guțiu a trecut la Domnul

ÎPS George Guțiu, arhiepiscop "ad personam" emerit de Cluj-Gherla, în vârstă de 87 de ani, a decedat la Cluj Napoca, duminică, 8 mai. Funeraliile au avut loc, joi, 12 mai. Din Dieceza de Iași, la funeralii au participat PS Petru Gherghel și pr. Iosif Dorcu.

ÎPS George Guțiu s-a născut la 30 martie 1924 în satul Vaidei, comuna Ogra, județul Mureș. În anul 1944 a absolvit Liceul "Titu Maiorescu" din Aiud, în același an începându-și studiile de teologie la Blaj, încheiate în iunie 1948 cu examenul de licență.

La 8 decembrie 1948 a fost hirotonit preot de Alexandru Cisar, arhiepiscop și mitropolit de București.

La 30 ianuarie 1951, a fost arestat la Reghin și anchetat la Ministerul de Interne din București. La 15 februarie 1952 a fost trimis în judecată și condamnat de Tribunalul Militar la muncă silnică pe viață. Între anii 1952 și 1964 a fost închis în penitenciarele din Jilava, Aiud, Pitești, Dej și Gherla. La 4 august 1964 a fost eliberat în același an stabilindu-se la Târnăveni, ca muncitor și apoi ca economist. În anul 1986 a fost pensionat.

La 14 martie 1990 a fost numit de papa Ioan Paul al II-lea episcop al Eparhiei de Cluj- Gherla, fiind consacrat în 17 iunie 1990. În luna septembrie 1992, a fost numit la conducerea Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba-Iulia și Făgăraș ca administrator apostolic al întregii provincii mitropolitane.

În anul 1994, Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de arhiepiscop "ad personam". În iulie 2002 s-a retras din conducerea arhieparhiei.

În urma unei insuficiențe cardio-respiratorii s-a stins din viață la 8 mai la Clinica Medicală I din Cluj-Napoca.

Funeraliile s-au desfășurat joi, 12 mai. La ora 11.00 s-a celebrat sfânta Liturghie în catedrala episcopală din Cluj. L-au condus pe ultimul drum episcopi greco-catolici și romano-catolici din țară și străinătate și aproape 2.000 de credincioși și 200 de preoți. A fost înmormântat în cripta capelei "Sfântul Iosif" din incinta viitoarei catedrale greco-catolice din Cluj-Napoca. n

* * *

Vestea încetării din viață a scumpului și admirabilului părinte și episcop George Guțiu, cunoscut nouă încă din anii grei ai dictaturii, ne-a îndurerat profund și trăim împreună cu toți frații din Eparhia de Cluj-Gherla această încercare, cu mare încredere în mila și iubirea lui Dumnezeu (...)

Pentru noi, cei de peste Carpați, din ținutul plaiurilor moldovene și bucovinene, a fost ca un părinte și prieten, mereu zâmbitor și senin, transmițându-ne un spirit de detașare de cele lumești, ca nimeni altul (...)

Îi suntem recunoscători pentru exemplul său, pentru seninătatea sa cuceritoare, pentru curajul și sfatul său și, mai ales, pentru credința și fidelitatea sa față de Biserică, față de Sfântul Părinte papa, păstorul suprem, și față de tot poporul încredințat spre păstorire.

Îi mulțumim că ne-a fost părinte, frate și prieten.

Împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel, cu toți confrații preoți, cu părintele Ioan Gabor, care nu-l poate uita din timpul vizitelor prin Moldova, cu întregul cler, cu seminariștii noștri, cu frații călugări și cuvioasele surori, dar și cu credincioșii noștri, recunoscători pentru viața și exemplul său, ne unim într-o rugăciune comună ca să fie învrednicit de răsplata și de bucuria veșnică a cerului (...)

În veci pomenirea lui!

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, Din scrisoarea de condoleanțe

* * *

"Cred într-una sfântă, catolică și apostolică Biserică - a fost deviza vieții mele. Cu acest crez și în acest crez am trăit și după ce m-am eliberat din închisoare și tot acest crez vreau să-mi însoțească zilele pe care mi le va mai da bunul Dumnezeu" (Ep. George Guțiu, 17 iunie 1990).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat