Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cardinalul Stanislaw Dziwisz în vizită în România

Fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanislaw Dziwisz, actualul arhiepiscop mitropolit de Cracovia, a vizitat România în perioada 18-22 mai, oprindu-se în București, Iași și Poiana Micului, jud. Suceava.

Card. Stanislaw Dziwisz a sosit miercuri, 18 mai, la București. Joi, 19 mai (ora 10.00), Eminența sa a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității București. În aceeași zi, la ora 12.00, card. Dziwisz a participat la simpozionul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", organizat la Academia Română: au rostit alocuțiuni acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, card. Stanislaw Dziwisz, arhiep. Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, și acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.

La ora 16.30, cardinalul a sfințit statuia fericitului Ioan Paul al II-lea, papă, în Popești-Leordeni, jud. Ilfov, iar la ora 18.30, a celebrat sfânta Liturghie în catedrala "Sfântul Iosif" din București.

Vineri, 20 mai, după ce s-a întâlnit cuPF Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe din România, cardinalul a ajuns la Iași. Aici s-a întâlnit cu studenții și preoții de la Institutul Teologic Romano-Catolic și, alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, a celebrat o Liturghie în limba latină (ora 18.00), cu participarea, profesori, seminariști și credincioși din parohiile ieșene. Oaspetele a avut un mesaj special în cadrul predicii în limba polonă (cu traducere în limba română).

Sâmbătă, 21 mai, ora 11.00, a prezidat, împreună cu PS Petru Gherghel și cu PS Aurel Percă, Liturghia de sfințire a noii biserici din Poiana Micului, cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea". Liturghia a fost transmisă în direct și la Radio Maria.

Programul cardinalului în Dieceza de Iași a cuprins și vizite la sanctuarul catolic de la Cacica și la câteva mănăstiri din nordul Moldovei. De asemenea, cardinalul s-a întâlnit cu comunitatea poloneză din Solonețu Nou, iar seara s-a îndreptat spre Suceava, pentru ca în ziua următoare să pornească spre țara natală. Eminența sa a fost însoțit de secretarul personal, Mons. Dariusz Ras.

Ovidiu Bișog

* * *

"Astăzi, Fericitul Ioan Paul al II-lea ne repetă din cer: "Nu vă fie frică: deschideți larg porțile inimilor voastre lui Cristos Mântuitorul". Numai el are cuvintele vieții veșnice. Numai în el omul poate găsi sensul ultim al viselor și al planurilor sale, al victoriilor și eșecurilor, al dezamăgirilor și speranțelor sale" (Din predica de la București).

* * *

"Dragi seminariști: iată misiunea care-l așteaptă pe fiecare preot. Trebuie să dăm mărturie despre Isus Cristos în fața poporului și în fața fraților și surorilor noastre. Trebuie să dăm mărturie prin cuvânt și prin exemplul vieții. (...). Fiecare dintre noi este chemat la sfințenie, la o profundă comuniune de viață cu Isus. Lumea și Biserica au nevoie de preoți sfinți, deoarece numai preoții sfinți pot fi martori adevărați" (Din predica de la Iași).

* * *

Cardinalul Stanislaw Dziwisz s-a născut la 27 aprilie 1939 la Raba Wyzna (Polonia). A fost hirotonit preot la 23 iunie 1963 de episcopul Karol Wojtyla, viitorul papă Ioan Paul al II-lea. În octombrie 1966 a fost numit secretar personal al arhiepiscopului de Cracovia, același Karol Wojtyla. Stanislaw Dziwisz a rămas în această funcție până la moartea lui Ioan Paul al II-lea. A fost consacrat episcop la 19 martie 1998. La 29 septembrie 2005 a fost numit arhiepiscop de Cracovia. În Consistoriul din 24 martie 2006, arhiepiscopul Dziwisz a fost numit cardinal. În mai 2006, papa Benedict al XVI-lea l-a numit membru al Congregației pentru Educația Catolică și membru al Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat