Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Butea. Înrădăcinați în Cristos

Tineri din întreaga Dieceză de Iași s-au întâlnit duminică, 1 mai, în Parohia Butea, pentru a sărbători Ziua Tineretului. Au participat aproximativ 3.100 de tineri din peste 100 de parohii ale Diecezei de Iași, însoțiți de părinții parohi sau vicari. Tema propusă spre meditație a fost preluată din mesajul Sfântului Părinte pentru tineri: "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7). În aceeași zi, la Roma, în Piața "Sfântul Petru" a avut loc beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, un papă care a iubit tinerii.

Cu o zi înainte de marele eveniment, tinerii din parohia gazdă, voluntarii din asociațiile Acțiunea Catolică, Scout și Kolping, împreună cu pr. Felix Roca, s-au întâlnit pentru a pregăti cât mai bine sărbătoarea de a doua zi. După-amiază a fost sfânta Liturghie animată de voluntari, iar seara a continuat cu rugăciune în cinstea fericitului Ioan Paul al II-lea.

Ziua de duminică s-a deschis cu sosirea grupurilor de tineri care s-au adunat în jurul altarului special amenajat în curtea bisericii, după care a urmat salutul pr. paroh, Petru Blaj, și al pr. Felix Roca. După rugăciunea de început a urmat prezentarea imnului dedicat acestei zile (muzica: Olesea Jmurciuc, Marina Ferenț, Daniel Hugeanu; versuri: Olesea Jmurciuc, Cornelia Ferenț și Andreea Vereș).

Programul a continuat cu repetiția cântecelor pentru sfânta Liturghie, corul fiind format din tineri din parohia gazdă.

Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de PS Dieter Geerlings, episcop auxiliar de Münster (Germania), și de PS Aurel Percă.

În cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă a invitat tinerii la bucurie: "Astăzi această invitație este mai solemnă pentru voi, tinerii, și pentru că, prietenul, fericitul Ioan Paul al II-lea care este fericit prin gesturi simple, încurajări, ne-a învățat cum să fim tari în credință, iar papa Benedict al XVI-lea ne cheamă să fim întemeiați, înrădăcinați, tari în credință".

La finalul celebrării, PS Dieter Geerlings a salutat pe cei prezenți la Butea, exprimându-și dorința ca Domnul să binecuvânteze prietenia legată între Dieceza de Iași și Dieceza de Münster, iar PS Petru Gherghel a anunțat cu bucurie că în anul 2012 va avea loc în Dieceza de Iași Întâlnirea Națională a Tinerilor, iar crucea tineretului, prezentă la Butea pe parcursul unui an, va fi dusă la Iași.

După prânzul oferit de parohia gazdă, sărbătoarea a continuat cu un program cultural-recreativ. Imnul a deschis festivalul tinerilor, urmat de o scenetă realizată de Liceul Catolic din Iași: "Jurnal de familie cu Isus", iar un grup de tineri din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași a prezentat un dans tematic: "Nu mi-e teamă de tinerețea mea". Un tânăr din Comunitatea "Cenacol" a dat mărturie despre misiunea acestei comunități. Programul a continuat cu un scurt film prezentat de părintele Roca: "Omagiu papei Ioan Paul al II-lea". Iustin Narcis Ianău i-a entuziasmat pe cei prezenți interpretând "Nessun Dorma", apoi tinerii din Valea Mică și Valea Mare i-au invitat pe participanți la bucurie.

Ziua s-a încheiat cu binecuvântarea PS Petru Gherghel și cu invitația adresată tinerilor de a participa la Întâlnirea Națională a Tinerilor din anul 2012.

Adriana Ianuș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat