Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Consultări despre vocații
Pentru o mai bună abordare a mesajului vocațional pentru acest an, Oficiul pentru Vocații, împreună cu Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău, a organizat două întâlniri consultative cu toți părinții vicari și parohi. Prima întâlnire a avut loc în Parohia "Isus Bunul Păstor" din Roman, la 2 aprilie, cu preoții din parohiile din zonele Roman și Iași. A doua întâlnire a fost la Seminarul din Bacău, la 11 aprilie, cu preoții din zonele Bacău și Onești. Responsabilul oficiului este pr. Andrei Cocianga (tel. 0745/648751, e-mail: andreicocianga@yahoo.com)

Exerciții spirituale
La casa de spiritualitate franciscano-capucină și activități ecumenice din Onești, 40 de frați și surori din cadrul Ordinului Franciscan Secular din regiunile Moldova și Muntenia s-au întâlnit în perioada 3-9 aprilie, la exercițiile spirituale cu tema "Comuniune și rugăciune". Preoți predicatori au fost pr. Anton Acatrinei, OFMConv., și pr. Eugen Giurgică, OFMCap.

Olimpiada de religie
Olimpiada de religie la nivelul județului Iași, adresată elevilor catolici din clasele V-VIII, s-a desfășurat la 26 martie, gazda fiind Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Au participat 65 de elevi, dintre care 42 au fost premiați (12 cu premiul I, 10 cu premiul II, 7 cu premiul III și 13 cu mențiune); 22 dintre ei vor participa la faza interjudețeană/diecezană. La 14 mai, la Iași, va avea loc ultima etapă a olimpiadei, în aceeași zi cu alte două concursuri: concursul de eseuri "Lumină din lumină" și concursul de desene "Să trecem pragul speranței"; în perioada 28-30 aprilie a fost olimpiada națională de religie la Ciofliceni, județul Ilfov, pentru clasele de liceu, unde județul Iași a fost reprezentat de opt elevi.

Întruniri
La întrunirea Consiliului Prezbiteral Diecezan, din 4 aprilie la sediul Episcopiei de Iași, s-au discutat probleme legate de Anul Familiei și Ziua Tineretului la nivel diecezan, viața Bisericii locale pe vremea comunismului, activitatea Centrului Diecezan Caritas, noutăți editoriale, organizarea diecezei și de buna desfășurare a pastorației, inclusiv promovarea vocațională și despre exercițiile spirituale din toamnă destinate preoților. La casa părinților verbiți din Traian (NT), a avut loc, la 6 aprilie, sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan, la care, pe lângă teme și inițiative legate de Anul Familiei, a fost și tema intitulată "1 mai: Ziua Tineretului la nivel diecezan și ziua beatificării papei Ioan Paul al II-lea", prezentată de PS Petru Gherghel și pr. Felix Roca. La final, PS Aurel Percă a prezentat unele probleme pastorale și administrative.

Liturghii și emisiuni TV
Pe programele TVR Iași și TVR3, Studioul din Iași al Televiziunii Române, în cadrul emisiunii AXIOS de duminică, 17 aprilie, a transmis sfânta Liturghie din Duminica Floriilor în direct din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", iar la emisiunea "Caravana TVR3" au fost prezentate: Lidia Petrescu (profesoară de religie la Liceul din Hălăucești), Maria Luisa Andrici și Francesca Giurgilă (cele două fetițe care au fost în Kenya în anul 2009), realizatori: Carmen Olaru și Horia Gumeni. Pe TVR3, la 26 aprilie, a fost la rubrica "Români fără frontiere": un documentar-portret al pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, realizator Oana Lazar.

Slujitoarele lui Cristos
Patru tinere surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au spus da-ul lor lui Cristos prin profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice în cadrul unei sfinte Liturghii în capela părinților verbiți din Traian (NT), vineri, 25 martie. Sora Sabina Brigita Brandiu (Săbăoani "Sfânta Cruce") a depus primele voturi pe un an, sora Mihaela Imbrea (Nicorești) a reînnoit voturile pentru un an, iar surorile Anca Mihaela Ciobănică (Răducăneni) și Adriana Budău (Stufu) au reînnoit voturile pe trei ani. Surorile s-au pregătit pentru acest moment participând la exercițiile spirituale ținute de pr. Alberto Marson, SDV, la casa de reculegere din Traian, în perioada 20-26 martie. Celebrarea profesiunii a fost prezidată de pr. Alois Fechet, fiind prezentă și sora Lenuța Băcăoanu, superioara institutului.

Peregrinatio Mariae
Icoana Maicii Domnului de la Cacica a continuat pelerinajul prin comunitățile Diecezei de Iași. Potrivit centralizării de pe situl www.sanctuarcacica.ro, unde se fac înscrierile, în lunile mai și iunie s-au programat parohiile: Sascut Sat (1-4 mai); Poiana Micului (5-8 mai); Nicorești (8-11 mai); Tărâța (19-22 mai); Corhana (26-29 mai); Traian-BC (29 mai - 1 iunie); Galați (9-12 iunie); Gura Humorului (16-19 iunie) și Bârlad (19-22 iunie).

Misiuni populare
În lunile martie-iunie, misiuni populare s-au desfășurat ori au fost programate în parohiile: Văleni (3-6 martie, pr. Iosif Demeter); Săbăoani "Sfântul Mihail" (10-13 martie, pr. Cristinel Fodor); Solonețu Nou (18-20 martie, pr. Andrzej Ziólkowski, CM); Traian-NT (17-20 martie, pr. Ștefan Vacaru); Pașcani (17-20 martie, pr. Petru Vernică); Mircești (17-20 martie, pr. Iacob Stolnicu); Rotunda (3-6 aprilie, pr. Iacob Stolnicu); Arini (6-9 aprilie, pr. Cristian Blăjuț, OFMConv.); Schineni (7-10 aprilie, pr. Iacob Stolnicu); Cleja (7-10 aprilie, pr. Gheorghe Cojocaru); Oțeleni (7-10 aprilie, pr. Alois Moraru); Pralea (13-16 aprilie, pr. Ștefan Vacaru); Bogata (14-17 aprilie, pr. Anton Budău); Tețcani (14-17 aprilie, pr. Mihai Enășel); Satu Nou-NT (14-17 aprilie, pr. Cornel Cadar); Roman "Inima Neprihănită a Mariei" (15-17 aprilie, pr. Cristinel Fodor); Poiana Micului (17-20 mai, pr. Valentin Cochior); Gura Humorului (16-19 iunie, pr. Cornel Cadar).

Studii în muzică
Înscrierile la Institutul Ecumenic de Muzică Sacră din București, pentru anul academic 2011-2012, se vor desfășura în două sesiuni: 16 mai - 11 iunie și 1-15 septembrie, la sediul institutului din str. G-ral Berthelot, 19, sector 1, București. Începând din luna mai, se vor putea efectua înscrierile și online, direct de pe situl Institutului, www.iems.ro, unde sunt și detalii despre structura acestui institut.

Administrarea Mirului
În vederea unei pregătiri și celebrări rodnice a sacramentului sfântului Mir, Episcopia de Iași a alcătuit un proiect pentru programul administrării Mirului în anul 2011: 13 iunie: Ploscuțeni; 18 iunie: Ciucani și Roman "Sfânta Tereza"; 9 iulie: Nisiporești; 10 iulie: Galbeni; 16 iulie: Berzunți; 17 iulie: Focuri; 23 iulie: Vizantea; 24 iulie: Botoșani; 25 iulie: Oțeleni; 30 iulie: Corhana; 31 iulie: Cleja "Sfântul Marcu"; 7 august: Bijghir; 13 august: Cotnari; 20 august: Stufu; 21 august: Pârgărești; 27 august: Șcheia; 28 august: Gura Humorului; 3 septembrie: Tărâța; 4 septembrie: Tețcani; 10 septembrie: Trebeș; 11 septembrie: Mircești; 17 septembrie: Buhonca; 18 septembrie: Traian (BC); 24 septembrie: Talpa; 25 septembrie: Bălușești; 16 octombrie: Poiana Micului.

Pe scurt
- 23-25 martie: Întâlnirea de primăvară a fraților capucini la Onești
- 24 martie: Cina săracului pentru adulți, organizată la Roman în comunitatea Surorilor Duhului Sfânt, cu peste 90 de participanți
- 26 martie: Cursul de formare voluntari la Piatra Neamț, organizat de Centrul Diecezan Caritas, cu tema "Caritate prin misiune și implicare socială"
- 26 martie: A treia întâlnire diecezană a Acțiunii Catolice Adulți, la Faraoani
- 1 aprilie: Campionatul de fotbal pentru tinerii catolici din zona Iași "Cupa Prietenia" 2011, la complexul sportiv aparținând mănăstirii "Don Orione" din Iași
- 2 aprilie: Acordarea "missio canonica" pentru profesorii de religie romano-catolică din zona Bacău, la Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești
- 2 aprilie: Zi de reculegere pentru 130 de terezine din România, la casa "Sfântul Iosif" din Iași, cu tema "Deschiși în fața cuvântului"
- 2 aprilie: Întâlnire zonală a 125 de membri ai Acțiunii Catolice din zona Iași, la catedrala din Iași
- 2 aprilie: Zi de reculegere pentru profesorii de religie din zona Bacău, la Slănic Moldova, cu tema "Călătorie de o zi spre rai"
- 2 aprilie: Întâlnire zonală a 250 de membri ai Acțiunii Catolice din zona Bacău, la Valea Mare
- 3 aprilie: Conferirea lectoratului și acolitatului celor 18 studenți din anul IV, respectiv celor 15 studenți din anul V de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel
- 3 aprilie: Zi de reculegere pentru familii, la Pildești
- 9 aprilie: Acordarea "missio canonica" pentru profesorii de religie romano-catolică din zona Iași la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași
- 9 aprilie: Zi de formare pentru animatorii și educatorii ACC din zonele Iași și Roman, la Mănăstirea "Cavanis" din Pașcani
- 17 aprilie: Exerciții spirituale pentru tineri organizate de Familia Iubirii Milostive la Barticești, cu tema "Tatăl nostru".
- 18 aprilie: Zi de formare pentru animatori și educatori ACC din zona Bacău la Bijghir
- 27-29 aprilie: A VIII-a ediție a turneului interparohial de fotbal pentru tineri organizat de Iosefinii lui Murialdo.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat