Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Constructii în dieceza -

Poiana Micului - Sfințirea noii biserici

Satul Poiana Micului a fost înființat în anul 1894 de către coloniști germani și poloni care au venit în părțile noastre pentru a prelucra lemnul. Așezat pe marginea pârâului Humorel, fiind un sat de munte, el se întinde pe 9 km lungime cu o populație de aproximativ 300 de familii, din care 160 de religie catolică. Biserica existentă, închinată Preasfintei Inimi a lui Isus, a fost ridicată de polonezi și nemți, la kilometrul 5 al localității, în inima localității. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în primăvara anului 1944, biserica a fost arsă din temelii.

Cu sprijinul Episcopiei de Iași, prin vânzarea unui teren din zonă, am pornit fără prea multe garanții financiare în ridicarea acestui lăcaș, iar la 18 iunie 2008 sfințeam piatra de temelie, eveniment la care a fost prezent și PS Petru Gherghel.

Construcția fiind începută, am căutat organizații și persoane dispuse să sprijine financiar acest proiect. Am început cu Polonia. Biserica mariană din Cracovia a fost una dintre locații, unde îl avem drept colaborator pe pr. Stanislav Cuharec din Poiana Micului. Am fost ajutați de credincioșii veniți la hramuri în Suceava, Vatra Dornei și Bacău. Am primit ajutor personal din partea unor prelați, din partea Dom Polski Suceava. Ne-am făcut prieteni în Elveția (fam. Karl și Idda Kempf) prin intermediul pr. Anton Farcaș, de fericită memorie, care au donat vitraliile, altarul (cu picioarele din bronz masiv de 700 de kg și placa de marmură cioplită de 800 de kg), pupitrul (de asemenea, din marmură roșie cioplită) și o parte din băncile bisericii. Ne-au ajutat vechii prieteni și foști locuitori de origine germană din Poiana Micului aflați în Germania (dl. Herman Schuster) care au donat țigla, pardoseala și restul de bănci. Ne-a sprijinit din nou episcopia prin proiectele realizate la Renovabis prin PS Aurel Percă. Bineînțeles, în mod cu totul deosebit au participat credincioșii din Poiana Micului, atât prin donații, cât mai ales prin muncă.

Astfel, la 22 decembrie 2009 am celebrat prima sfântă Liturghie în acest lăcaș, chiar dacă eram cu această construcție la roșu. La 6 august 2010 am inaugurat în mod oficial biserica, moment la care ne-a fost alături PS Aurel Percă.

Biserica măsoară 24 m lungime, 10 m lățime, 5 m până la grindă, 10 m până la acoperiș, turnul ajungând la 18 m. Capacitatea noii construcții este de 180 de persoane.

Aducem mulțumire tuturor celor care ne-au susținut în realizarea acestui proiect, inclusiv firmelor de construcții care s-au perindat, printre care un ajutor deosebit ni l-a dat pr. strabosfor ing. drd. Radu Diaconu. O mulțumire deosebită se îndreaptă și către pr. Iosif Antoci, paroh la biserica Arsenal din Viena, dl. deputat Ghervazen Longer, care a susținut construirea bisericii în mod personal sau prin proiecte finanțate și de Guvernul României. De asemenea, un gând de prețuire, chiar dacă acum este la Domnul, se cuvine pr. Ștefan Babiaș, care ne-a susținut în demersul nostru, ne-a încurajat și ne-a mijlocit și fonduri prin proiecte depuse la Consiliul Județean Suceava. Tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei biserici, le spunem: "Domnul să vă răsplătească!" Sau, cum se spune în limba poloneză: Bóg zaplac!

Noua biserică din Poiana Micului, cu hramul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", va fi sfințită la 21 mai 2011, de către ES Stanislaw Dziwisz, cardinal și mitropolit al Cracoviei, în cadrul celebrării care va începe la ora 11.00, la care va fi prezent și PS Petru Gherghel.

Pr. Gabriel Bucur



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat