Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Ioan Paul al II-lea

Venerabilul papă Ioan Paul al II-lea a fost declarat fericit la 1 mai. Liturghia de beatificare a fost celebrată de papa Benedict al XVI-lea, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican.

Karol Józef Wojtyla s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice în Polonia. Din anul 1942 a urmat cursurile universitare de teologie, la Seminarul clandestin din Cracovia, sub îndrumarea cardinalului Adam Sapieha. A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946.

În anul 1948 a obținut doctoratul în teologie la Universitatea Angelicum, cu teza "Credința în gândirea sfântului Ioan al Crucii". Reîntors în Polonia, activează ca vicar, fiind și capelan al studenților. Își reia studiile teologice și susține în anul 1953, la Universitatea Catolică din Lublin, teza de doctorat cu titlul "Evaluarea posibilității fondării unei etici catolice în sistemul etic al lui Max Scheler". A fost profesor de teologie morală și de etică socială, fiind chemat să predea la Universitatea din Lublin ca profesor invitat, deși el activa în Cracovia.

La 4 iulie 1958 este numit episcop auxiliar de Cracovia, fiind consacrat la 28 septembrie 1958 în catedrala Wawel din Cracovia. Episcopul Wojtyla a fost numit arhiepiscop de Cracovia la 13 ianuarie 1964, iar în 26 iunie 1967 este creat cardinal. A participat la Conciliul Vatican II (1962-1965), având o contribuție importantă în elaborarea constituției Gaudium et spes.

După moartea prematură a papei Ioan Paul I, colegiul cardinalilor l-a ales pe cardinalul de Cracovia ca succesor al lui Petru. Ales papă la 16 octombrie 1978, încoronat ca suveran pontif la 22 octombrie, a fost cel de-al 264-lea succesor al sfântului Petru și primul papă din afara Italiei, după o perioadă de 456 de ani. Și-a luat numele de Ioan Paul al II-lea, iar motoul pontificatului său a fost Totus tuus (Cu totul al tău), ca semn de devoțiune față de preasfânta Fecioară Maria.

Pontificatul său a fost unul dintre cele mai lungi, 26 de ani, al treilea ca durată. A scris 14 enciclice, 15 exortații apostolice, 11 constituții apostolice și 45 de scrisori apostolice. De asemenea, a scris și publicat cinci cărți.

Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat 147 de ceremonii de beatificare - în care a proclamat 1.338 de fericiți și 51 de canonizări cu un total de 482 de sfinți. A creat 231 de cardinali (unul in pectore), a condus șase întâlniri plenare pentru Colegiul Cardinalilor și a convocat 15 întâlniri pentru sinodul episcopilor.

Tinerii au ocupat un loc deosebit în inima papei. Astfel în anul 1985 a inițiat Ziua Mondială a Tineretului. În cele 19 ediții celebrate de-a lungul pontificatului său au participat milioane de tineri din întreaga lume.

La 13 mai 1981 a fost victima unui atentat comis în Piața "Sfântul Petru" din Vatican de către Mehmet Ali Agca.

A trecut la Domnul, sâmbătă, 2 aprilie 2005, în jurul orei 21.37, în reședința papală din cetatea Vaticanului. Funeraliile s-au desfășurat la Vatican, în Piața "Sfântul Petru", la 8 aprilie 2005, fiind apoi depus în Grotele Vaticanului pentru înmormântare, găsindu-și astfel odihna alături de cei peste 140 de predecesori ai săi.

Viața dusă de acest pontif și convingerea cu care a proclamat dreapta credință i-a făcut pe cei prezenți la funeraliile sale să strige subito santo.

Ioan Paul al II-lea a fost un om deosebit și acest lucru o recunosc catolicii, ortodocșii, protestanții, musulmanii, oamenii de știință etc. A dus mesajul păcii la oamenii din orice colț al lumii și a fost un promotor al ecumenismului și al dialogului interreligios. A pus umărul la căderea comunismului, a luptat pentru drepturile omului și pentru dreptul la viață al copiilor nenăscuți. Călăuzit de cuvintele "Nu vă fie teamă, deschideți larg porțile spre Cristos", rostite la încoronarea sa ca pontif, Ioan Paul al II-lea s-a folosit de toate mijloacele pentru ca mesajul lui Cristos să ajungă la cât mai mulți oameni.

Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat