Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

A trecut la Domnul episcopul Ioan Șișeștean

În al 75-lea an al vieții, în al 40-lea an al preoției sale și în al 17-lea an al episcopatului său, în ziua de 12 aprilie, a trecut la Domnul PS Ioan Șișeștean, episcop greco-catolic de Maramureș.

S-a născut la 11 iunie 1936 în comuna Șișești, fiind mezinul unei familii de țărani cu opt copii. După terminarea școlii primare din satul natal, a urmat cursurile Liceului "Gheorghe Șincai" din Baia Mare.

A studiat teologia în clandestinitate și a fost hirotonit în secret la 16 martie 1972 de episcopul dr. Ioan Dragomir. Odată cu deschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare, a activat ca profesor de teologie dogmatică. La începutul anului 1994 a fost numit de către PS Lucian Mureșan vicar al Maramureșului istoric.

La 20 iulie 1994, a fost numit episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș. Consacrarea întru episcop și înscăunarea au avut loc la 11 septembrie 1994, la Baia Mare, prin impunerea mâinilor mitropolitului Lucian Mureșan, a PS Virgil Bercea, episcop auxiliar de Făgăraș și Alba-Iulia, și a PS Alexandru Mesian, episcop coadiutor al Lugojului.

A decedat la reședința familiei de la Baia Sprie, în urma unui stop cardio-respirator. Trupul neînsuflețit a fost depus, în seara zilei de 13 aprilie, în biserica "Sfânta Maria" din Baia Mare, în care a fost și înmormântat.

Funerariile au avut loc sâmbătă, 16 aprilie, prin celebrarea sfintei Liturghii la ora 10.30, urmată de slujba înmormântării. La predică PF Lucian Mureșan a prezentat personalitatea plină de credință a părintelui Șișeștean.

Au fost alături de PS Ioan Șișeștean pe ultimul său drum ES Francisco Javier Lozano, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, toți episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, din România, episcopi romano-catolici din țară și străinătate. Dieceza de Iași a fost reprezentată de PS Petru Gherghel. În total au fost 168 de slujitori ai altarelor.

La sfârșitul Liturghiei de înmormântare a fost citit mesajul cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, după care a urmat cuvântul nunțiului apostolic și cel al PF Lucian Mureșan, arhiepiscopul major.

* * *

Scrisoarea de condoleanțe

Vestea încetării din viață a veneratului episcop Ioan Șișeștean, în cel de-al 75-lea an al vieții, ne-a umplut, și nouă, celor din Iași, inima de durere și compasiune.

Preasfințitul era pentru noi nu numai un confrate întru preoție și episcopat, ci și un adevărat părinte și un prieten către care ne îndreptam cu simpatie și stimă.

Timpurile grele prin care a trecut și multele suferințe ce nu se mai terminau i-au măcinat sănătatea și i-au urgentat sfârșitul.

În toate aceste greutăți zilnice și necazuri firești, Preasfințitul din Șișești transpira bunătate, răbdare și inspira curaj în activitatea de păstor în Țara de Sus, între preoții și credincioșii greco-catolici, ele revărsându-se și spre noi, confrații săi întru episcopat, atât în momentele oficiale de la sesiunile Conferinței Episcopilor Catolici de ambele rituri din România, cât și în relațiile interpersonale.

Memoria lui va rămâne mereu vie și pentru noi, cei ce ne aflăm dincoace de Carpați.

În rugăciunile noastre, ca și la celebrarea sfintei Liturghii de înmormântare, îl vom pomeni cu plăcută și vie aducere aminte și sperăm ca el să mijlocească nu numai pentru proprii enoriași, ci și pentru noi, ceilalți slujitori și fii ai Bisericii Catolice din România.

Requiescat in pace!

+ PS Petru Gherghel, episcop de Iași
+ PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat