Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mărturii despre Ioan Paul al II-lea

În întreaga sa viață, fericitul Ioan Paul al II-lea a intrat în contact cu numeroși oameni. Mulți dintre ei au pus în scris impresia lăsată de întâlnirea cu papa polonez. În continuare prezentăm câteva mărturii.

- "Ioan Paul al II-lea asculta îndelung, asculta mereu. L-am cunoscut înainte de numirea mea la dicaster, când participam la consultările teologilor despre anumite teme. Și în aceste reuniuni, lucrul care mă uimea cel mai mult era capacitatea lui de ascultare. Noi vorbeam, el asculta. Și numai după aceea, când ne revedeam la prânz, făcea observațiile sale. Era evidentă voința lui de a înțelege profund" (Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților).

- "Nu există un Ioan Paul al II-lea mediatic, un Ioan Paul al II-lea privat... nu, nu au existat descoperiri inedite. Adevărata descoperire a fost aceea de a dovedi că Ioan Paul al II-lea era un om autentic. Procesul a făcut să se înțeleagă motivația acestei coerențe și unități de viață: relația sa strânsă cu Isus Cristos". (...) "era un adevărat om și era un om al lui Dumnezeu" (Mons. Slawomir Oder, postulator al cauzei de beatificare a lui Karol Wojtyla).

- "Am învățat mai ales să arunc cele mai mari preocupări în inima Mântuitorului, să ușurez povara responsabilității mele amintindu-mi în fața Răstignitului că Biserica este înainte de toate a lui" (card. Jozef Tomko).

- "Atrăgea atenția modul în care el se abandona rugăciunii: se observa în el un transport care îi era natural și care îl absorbea ca și cum nu avea activități urgente care îl chemau la viața activă. Atitudinea lui în rugăciune era reculeasă și, în același timp, naturală și dezinvoltă: mărturie a unei comuniuni cu Dumnezeu intens înrădăcinată în sufletul său; expresie a unei rugăciuni convinse, gustate, trăite. El se pregătea pentru diferitele întâlniri, pe care le avea peste zi sau în timpul săptămânii, rugându-se. Înainte de orice decizie importantă Ioan Paul al II-lea se ruga pentru aceasta îndelung. Cu cât mai importantă era decizia, cu atât mai prelungită era rugăciunea" (card. Giovanni Battista Re, prefect emerit al Congregației pentru Episcopi).

- "Pentru mine papa Ioan Paul al II-lea a fost un sfânt, ca toți papii din ultimele două sau trei secole" (Fringeli, căpitanul Gărzii Elvețiene).

- "Ceea ce impresiona cel mai mult era tocmai sfințenia sa, profunditatea și spontaneitatea relației lui cu Dumnezeu. Apoi, modul lui de a se ruga... Era capabil să se cufunde imediat în rugăciune și aceasta era o atitudine constantă a sa, de aceea orice făcea sau spunea era în cheia raportului său cu Dumnezeu" (card. Camillo Ruini, vicar general emerit pentru Dieceza de Roma).

- "În cazul lui comunicarea nu folosea pentru a învinge, pentru a obține un consens, ci pentru a convinge persoanele de măreția creștină". "Cred că învățătura cea mai importantă este că în definitiv comunicarea consistă în a face să apară adevărul, nu în a crea o aparență" (dr. Joaquin Navarro-Valls, purtător de cuvânt al Sălii de Presă a Vaticanului).

- "Ioan Paul al II-lea i-a învățat pe oameni, în special pe tineri, despre dragoste, simplitate și pace... Aceste lecții ar trebui urmate de toți liderii din lume, inclusiv din Indonezia" (Stefanus Gusma, reprezentant al Uniunii Studenților Catolici din Indonezia)

- "Eu l-am cunoscut când aveam 28-29 de ani și a fost mereu deschis și amabil cu mine; m-a primit și am vorbit de multe ori. Era dispus să accepte orice întrebare și nu ezita să răspundă așa cum voia. A fost un mare umanist, un om în continuă căutare, un revoluționar, un lider spiritual și civil, un om de răscruce, protagonist al secolului al XX-lea" (Andrea Riccardi, istoric).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat