Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul iubirii (IV)

Format la "școala lui Isus" care a apreciat în el frumusețea cristalină a sufletului și fidelitatea de a-i fi prezent sub cruce, sfântul apostol și evanghelist Ioan s-a bucurat de privilegiul de a-i fi încredințată Preacurata mamă a Mântuitorului.

În relatarea vieții și activității lui Isus, în "evanghelia a patra", sfântul Ioan o amintește pe Maica Domnului în două împrejurări.

Prima, cu ocazia nunții din Cana Galileii, descrisă în prima parte a capitolului al doilea, versetele 1-12: "S-a făcut o nuntă în Cana Galileii și mama lui Isus era acolo. A fost invitat la nuntă și Isus cu discipolii săi". Evenimentul este bine cunoscut în istoria creștină, atât prin situația jenantă a insuficienței elementului obișnuit la o nuntă, vinul, cât mai ales a intervenției salutare, miraculoase, din partea lui Isus, deși, mai întâi, pare indiferent la observația delicată a Maicii sale, "nu mai au vin", spunând: "Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie?" (v. 4a). Intuiția Mariei înțelege pedagogia divină, zicând slujitorilor: "Faceți tot ce vă va spune!" (v. 5a). Într-adevăr, la porunca lui Isus, slujitorii umplu cu apă cele șase vase de piatră, după care, la aceeași poruncă a invitatului, duc din conținut stolnicului nunții, care constată semnul miraculos săvârșit. Cuvintele Mariei, "Faceți tot ce vă va spune", se cuvine a fi reținute de oricine vrea să fie ucenic credincios al Salvatorului.

A doua situație, deosebit de grăitoare pentru viața spirituală, are caracter testamentar, fiind o încredințare "cu limbă de moarte" pe care Isus răstignitul o face, spunând mamei sale, privind spre Ioan: "Femeie, iată-l pe fiul tău!", și îndată, către discipol: "Iat-o pe mama ta!" (19,26b și 27a). Evanghelistul adaugă: "Și din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el" (v. 27b).

Ce reprezentant mai bun puteam avea, în acel moment crucial, decât pe Ioan, "discipolul pe care îl iubea Isus, care în timpul cinei se aplecase pe pieptul lui" (In 21,20)? De aceea, el ne poate spune tuturor: "Frățiorii și surioarele mele, bucurați-vă că o aveți și voi pe mama lui Isus ca mamă. Ea vă iubește și are grijă de voi. Cinstiți-o! Iubiți-o! Chemați-o mereu în ajutor! Așa veți fi, cu siguranță, plăcuți Tatălui ceresc".

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat