Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru familii -

Pentru cine lucrezi?

Părinții mei fac parte din familii numeroase. Tatăl mai are încă șapte frați, iar mama, patru. La rândul lor și bunicii mei provin din familii la fel de numeroase, în cazul bunicului de pe mamă fiind 12 frați.

Ceea ce numim noi în mod generic "pe vremuri", se pare că era un timp în care nu se punea problema numărului copiilor. Erau familii cu mulți copii. Satele, orașele aveau ulițele sau străzile pline de copii, ceea ce făcea ca viața să fie viață.

Eu sunt unicul copil al părinților mei. M-am născut, e adevărat, într-o casă frumoasă, cu o curte extraordinară, plină de flori, cu gazon, cu pomi rari și cu fântână arteziană. Părinții mei sunt cu studii superioare și au locuri de muncă foarte bune.

Într-o zi le-am cerut o surioară. Și am insistat: "Toți colegii mei au un frățior sau o surioară, numai eu sunt singur!"

"Tu vezi cât avem de lucru? A-ți aduce acum o surioară ar însemna ca măcar eu să nu mai merg la serviciu. Și apoi, casa, curtea, grădina, cu ce le vom întreține dacă eu nu mai lucrez? Crezi că tatăl tău ar face față de unul singur la astfel de cheltuieli?"

"Mamă, am continuat eu cu încăpățânare, la ce bun toate acestea, dacă eu sunt singur?" "Nu ești singur, ești cu noi, dragul meu. Tu vezi că tot ceea ce facem noi, pentru tine facem! Vrem ca tu să te simți cât mai bine în această casă. Să te bucuri de curte, de grădină. La bloc nu am fi avut nimic din toate acestea. Și apoi, serviciul... Noi am învățat atât de mult să avem acest serviciu. Să avem un alt copil ar însemna să abandonez serviciul".

"Mamă, am continuat eu din nou, dar tu pentru cine lucrezi? Lucrezi pentru mine sau pentru casă, curte și grădină? La ce bun că avem o casă atât de mare și frumoasă, curte și grădină dacă eu nu am cu cine să mă joc în curte? Și grădina... câte mere pot să mănânc eu din toți copacii pe care îi avem? Dar dacă aș mai avea măcar o surioară sau un frățior, aș alerga prin curte, aș urca în copacii din grădină, ne-am juca împreună. Și... mamă, în ziua în care tu și cu tata o să muriți, eu al cui o să rămân, dacă sunt singur pe lume? Probabil că o să rămân cu această casă, cu grădina și curtea ei pe care tu și cu tata văd că le "adorați". O să-mi lăsați și mașina, că nu o s-o puteți lua cu voi. O să-mi rămână totul. Și eu, ce o să mai fac, mamă? Nu ai încredere că la rândul meu, crescând mare, o să mă descurc în viață? De asta îmi asigurați voi totul, că eu nu o să pot să realizez nimic?

Mamă, casă, mașină, serviciu și altele, le pot avea și eu așa cum ați putut și voi, dar o surioară sau un frățior nu voi putea niciodată să-mi fac dacă voi nu vreți să-mi faceți! Voi fi mereu singur, și acum și după moartea voastră. Și va rămâne această casă, va rămâne probabil și după mine. Dar... nu asta e important, mamă!"

Recunosc că a fost o discuție foarte serioasă. Mama a plâns după această discuție. Probabil că nu depindea numai de ea. Era și tatăl! Un astfel de proiect se realizează împreună. Și apoi, a marcat-o mult faptul că după moartea lor eu voi rămâne singur în lume. Dar, aveam dreptate!

Mă gândesc că astăzi sunt mulți părinții care investesc în serviciu, casă, mașină și se mulțumesc poate cu un singur copil sau cu niciunul. Oricine se poate întreba, pentru cine lucrează acești părinți? Ca să te poți sacrifica trebuie să ai un motiv bine întemeiat. Astfel de părinți, pentru cine se sacrifică, dacă nu au niciun motiv? Și apoi, casă poate face și copilul când va crește mare, mașină își poate lua, dar frați, nu poate avea dacă părinții nu vor să-i aducă.

Între timp, mama s-a răzgândit. La fel era și cu mama colegei mele din prima bancă înainte să îl aibă pe frățiorul ei.

O fi motivat-o "singurătatea" mea de după moartea lor? Ceea ce îmi amintesc e că această discuție a avut loc după Paști, timp când cred că a adus roade. Dar... mamă, pentru cine lucrezi atât de mult? (Alexandru)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat