Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ioan Paul al II-lea - Un adevărat om și un om al lui Dumnezeu

Primul și singurul papă din istorie care a vizitat România, i-a sărutat pământul și i-a vorbit limba, a celebrat Liturghia în catedrala "Sfântul Iosif" și la Parcul Izvor din capitală, va fi beatificat în ziua de 1 mai. Data a fost anunțată oficial la 14 ianuarie, odată cu semnarea de către papa Benedict al XVI-lea a decretului de beatificare. Programul de beatificare este structurat în cinci momente: privegherea de pregătire (seara zilei de sâmbătă, 30 aprilie), celebrarea beatificării prezidată de papa Benedict al XVI-lea (duminică, 1 mai), venerarea rămășițelor pământești ale noului fericit, Liturghia de mulțumire (luni, 2 mai) și îngroparea rămășițelor pământești ale noului fericit în bazilica "Sfântul Petru", lângă capela "Sfântul Sebastian".

Mons. Slawomir Oder, postulator al cauzei de beatificare a lui Karol Wojtyla, s-a întâlnit la 9 martie cu un grup de studenți și profesori de la Facultatea de Comunicație din Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" și a ținut o conferință despre procesul de beatificare al lui Ioan Paul al II-lea. În continuare prezentăm un rezumat al acestei conferințe publicat, la 10 martie, pe situl www.zenit.org.

Mons. Oder a justificat necesitatea procesului afirmând că "trebuie lăsate generațiilor viitoare motivele care, la vremea aceea, ne-au făcut să strigăm "sfânt imediat"". Pentru postulatorul uneia dintre cele mai populare cauze de beatificare și probabil cea mai populară din istoria recentă a Bisericii, procesul trebuie alăturat istoriei, motiv pentru care nu numai că nu era inutil, așa cum mulți ar fi putut să creadă la început, ci era și necesar.

Uriașa verificare de documente și mărturii, care se adaugă la recunoscuta faimă de sfințenie, nu a revelat nimic nou, nu au reieșit aspecte necunoscute ale persoanei, grație deci transparenței de viață a slujitorului lui Dumnezeu: "Într-un anumit sens, toți știam aceasta: nu există un Ioan Paul al II-lea mediatic, un Ioan Paul al II-lea privat... nu, nu au existat descoperiri inedite. Adevărata descoperire a fost aceea de a dovedi că Ioan Paul al II-lea era un om autentic. Procesul a făcut să se înțeleagă motivația acestei coerențe și unități de viață: relația sa strânsă cu Isus Cristos".

Trei sunt motivele care explică rapiditatea procesului: faima de sfințenie, care în acest caz era vizibilă deja înainte de a începe; inițiativa cardinalilor care au cerut în scris începerea cauzei înainte de a se retrage în conclavul care avea să-l aleagă pe succesorul său; și convingerea personală a lui Benedict al XVI-lea, "care fiind cel mai strâns colaborator al său, avea să devină prin drept martorul cheie al procesului".

Mons. Oder, care a dedicat șase ani ca să conducă lucrările de investigație care documentează faima de sfințenie, virtuțile eroice ale venerabilului și minunea necesară pentru a completa cauza, a rezumat în sinteză extremă figura lui Ioan Paul al II-lea cu acest cuvinte: "Era un adevărat om și era un om al lui Dumnezeu".

Răspunzând la una dintre întrebările despre defectele lui Karol Wojtyla, a amintit câteva anecdote care ilustrează umorul său, amintind că sfințenia nu constă în a nu avea defecte sau a nu comite erori, cât mai ales în a lupta eroic împotriva lor până la sfârșit. Pentru aceasta, de obicei ultimii zece ani din viața unei persoane sunt cei mai semnificativi în orice proces. A adăugat cu o anumită ironie: "Numai două persoane s-au născut și au crescut fără defecte: Isus și Maria".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat