Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Shahbaz Bhatti: "Vreau doar un loc la picioarele lui Isus"

Creștinii din Pakistan (3.743.075 la 149.723.000 de locuitori în majoritate musulmani) sunt tot mai amenințați de fundamentaliștii islamici. Legea privind blasfemia, introdusă în anul 1986, a prilejuit până acum peste 5.000 de denunțuri. Dintre acestea, aproape 600 au devenit condamnări la pedepse ce variază de la cinci ani de închisoare până la condamnarea la moarte prin spânzurare. Însă s-au înregistrat și multe cazuri de asasinări - nejudiciare.

Ultimul caz a fost cel al lui Shahbaz Bhatti, ministrul pentru minorități din Pakistan, care a fost ucis într-o ambuscadă la Islamabad în ziua de 2 martie. Avea 42 de ani. A lucrat pentru instaurarea dialogului dintre grupuri etnice și religii, promovând în țară dezbaterea cu privire la revizuirea legii asupra blasfemiei, după condamnarea la moarte a femeii creștine, Asia Bibi, mamă a cinci copii, apărată de el cu mult curaj.

Atentatul a fost comis de un grup de persoane mascate. Într-o ambuscadă, l-au tras afară din mașină și au deschis focul împotriva lui de la distanță mică. Nepoata lui Shahbaz Bhatti călătorea împreună cu el când a avut loc atacul. Ministrul a fost transportat la Spitalul Shifa, însă medicii nu au reușit să-l salveze. Asasinii au lăsat la locul delictului un manifest. "Tehrik-e-Taliban Pakistan" (Ttp), o organizație care reunește diferite grupuri de militanți islamici, a revendicat asasinarea lui Bhatti pentru că a vorbit împotriva legii blasfemiei.

În zilele care au urmat a impresionat mult o scriere a lui Bhatti, publicată pe internet, de cotidianul "Corriere de la Sera" și reluată de Radio Vatican, care este ca un adevărat testament spiritual al ministrului.

S-a născut într-o familie catolică. Tatăl era învățător la pensie, iar mama, casnică. A fost educat potrivit valorilor creștine și a învățăturilor Bibliei, care i-au influențat copilăria. Obișnuia să meargă la biserică și să găsească inspirație în învățăturile, în jertfa, și în răstignirea lui Isus. Condițiile în care se zbăteau creștinii în Pakistan l-au răscolit. O zi de Vinerea Mare, când avea 13 ani, l-a marcat. Atunci a ascultat o predică despre jertfa lui Isus pentru răscumpărarea și pentru mântuirea lumii. S-a gândit să corespundă iubirii sale dăruind iubire fraților și surorilor, punându-se în slujba creștinilor, în special a celor săraci, nevoiași și persecutați.

"Mi-au fost propuse alte funcții în guvern și mi s-a cerut să abandonez lupta - scria Shahbaz Bhatti -, dar eu am refuzat mereu, chiar cu riscul propriei vieți". Răspunsul meu, se citește în acest text, "a fost mereu același: Nu, eu vreau să-l slujesc pe Isus ca un om obișnuit. Acest devotament mă face fericit. Nu vreau popularitate, nu vreau poziții de putere. Vreau doar un loc la picioarele lui Isus". Vreau, scria mai departe ministrul, "ca viața mea, caracterul, faptele mele să vorbească în locul meu și să spună că îl urmez pe Isus Cristos. Această dorință este atât de puternică în mine, încât m-aș considera privilegiat în cazul când - în acest efort al meu de luptă pentru a ajuta pe cei nevoiași, săracii, creștinii persecutați din Pakistan - Isus ar binevoi să accepte jertfa vieții mele". Și amintește prin cuvinte mișcătoare: "Vreau să trăiesc pentru Cristos și pentru el vreau să mor. Nu simt nici o teamă în această țară. De multe ori extremiștii au încercat să mă ucidă și să mă arunce în închisoare; m-au amenințat, persecutat și au terorizat familia". Eu, încheie el, "spun că, atât timp cât am viață, până la ultima suflare, voi continua să-l slujesc pe Isus și această sărmană, suferindă umanitate, creștinii, cei nevoiași, săracii".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat