Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul iubirii (III)

Din cele 21 de capitole câte are Evanghelia scrisă de sfântul apostol Ioan, al 11-lea s-ar preta la o scenarizare deosebit de instructivă. Patruzeci și patru dintre cele 57 de versete ale capitolului sunt consacrate învierii lui Lazăr.

Evangheliștii sinoptici - Matei, Marcu și Luca - relatează despre învierea fiicei înaltului dregător Iair, iar Luca și despre învierea fiului văduvei din Nain, dar într-un mod mult mai succint.

Sfântul apostol și evanghelist Ioan relatează episodul amintit, într-un mod gradat. Abundă detaliile. Martori sunt cele două surori ale lui Lazăr, Marta și Maria, ucenicii însoțitori ai lui Isus, precum și mulți iudei care veniseră să le consoleze pe surorile decedatului.

Isus se află dincolo de Iordan, în locul unde botezase Ioan. Se relatează mai întâi faptul că Lazăr era bolnav, iar surorile sale trimit să i se spună lui Isus: "Doamne, iată, cel pe care îl iubești este bolnav" (v. 3). Isus declară: "Această boală nu este spre moarte, ci spre gloria lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie glorificat prin ea" (v. 4). Isus nu se grăbește să plece în Iudeea; rămâne încă două zile acolo unde se afla. Înainte de a pleca spre Betania, le spune ucenicilor: "Lazăr, prietenul nostru, a adormit, dar mă duc să-l trezesc" (v. 11b). Îndată însă precizează: "Lazăr a murit și mă bucur pentru voi că nu eram acolo, pentru ca voi să credeți" (v. 14-15).

Întâmpinat de Marta care îi "reproșează" întârzierea, Isus o asigură: "Fratele tău va învia!", și apoi adaugă: "Eu sunt învierea și viața. Cel care trăiește și crede în mine, chiar dacă moare, va trăi!" (v. 23 și 25). Deosebit de impresionant este momentul întâlnirii cu Maria, profund întristată și înlăcrimată. Evanghelistul subliniază "înfiorarea în spirit" și "tulburarea" lui Isus. În fața mormântului, "Isus a lăcrimat" (v. 35). Ce dovadă clară a naturii umane a lui Isus! Mulțumind Tatălui și pentru ca mulțimea de față să creadă în misiunea sa, Isus strigă cu glas puternic: "Lazăre, vino afară!" și ca urmare: "Dezlegați-l și lăsați-l să meargă!" (v. 43b și 44b). De piatră sau de gheață de ți-ar fi inima, urmărind cu onestitate relatarea evenimentului, de către apostolul iubirii dumnezeiești, exclami: "Domnul meu și Dumnezeul meu!" (In 20,28).

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat