Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Teama de a pronunța cuvântul "creștini"

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene ar fi trebuit să aprobe, în ultima zi a lunii ianuarie, o moțiune în apărarea libertății religioase. Din păcate nu s-a întâmplat așa; cei 27 de miniștri prezenți la întâlnire nu au putut ajunge la un acord. Amânarea a fost cerută de Italia și Franța, pentru că proiectul originar nu face referință nici la creștini, nici la țări în care libertatea religioasă nu este respectată. Cu alte cuvinte, nu conține nici o mențiune cu privire la protejarea creștinilor.

"Textul final nu a inclus nici măcar o mențiune cu privire la creștini, ca și când am fi vorbit despre altceva, așa că am cerut ca textul să fie retras, ceea ce s-a și întâmplat", a spus Franco Frattini, ministrul italian de externe, subliniind că este vorba de un "exces de secularism". Ministrul de externe al Franței, la rândul său, a susținut ideea că trebuie menționate explicit în text minoritățile religioase care sunt avute în vedere. Marea Britanie și unele dintre țările nordice s-au simțit "inconfortabil" la ideea că trebuie să fie menționate clar anumite religii, a declarat un oficial, după întâlnire.

"Se asistă la o nesiguranță; parcă ar exista o teamă de a pronunța cuvântul "creștini"", a comentat profesorul italian Carlo Cardia amânarea textului asupra libertății religioase.

Persecuțiile împotriva creștinilor, în diferite părți ale lumii, sunt cunoscute de mulți ani. Însă a trebuit să treacă mult timp până să se ajungă la această inițiativă. Interesează multe drepturi ale omului, dar când vine vorba de libertatea religioasă, în particular de persecuția creștinilor, se pare că interesul nu este așa de mare.

Propunerea de a semna o asemenea moțiune a venit de-abia acum o lună, în urma atacurilor violente împotriva minorităților creștine din Nigeria, Irak și Egipt. Astfel, în ziua de 7 ianuarie, ministrul italian Frattini a trimis înaltului reprezentant al UE pentru politică externă, Catherine Ashton, o scrisoare semnată de miniștrii de externe francez, Alliot-Marie, polonez, Sikorski, și maghiar, Martonyi, pentru a cere ca problema să fie înscrisă pe ordinea de zi a reuniunii din 31 ianuarie.

Credința creștină este în prezent religia cea mai persecutată din lume, a observat, la începutul lunii ianuarie, cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Doar în anul 2008, din cei circa 2,2 miliarde de creștini din întreaga lume, 230 de milioane au fost victime ale discriminărilor, ale samavolniciilor, ale ostilităților violente și chiar ale unor reale persecuții, toate acestea din cauza credinței lor. Aceasta înseamnă că 80% dintre persoanele persecutate în zilele noastre din cauza credinței lor sunt creștini.

Există astăzi situații de persecuție în Pakistan, în Irak (unde guvernul nu reușește să garanteze absolut siguranța vieții creștinilor), în Arabia Saudită (unde milioane de creștini nu au posibilitatea de a participa la Liturghie), în Coreea de Nord (unde a avea o Sfântă Scriptură înseamnă condamnarea la moarte), în India, în China...

Să ne amintim că la 30 octombrie 2010, un atentat comis în catedrala din Bagdad (Irak) a costat viața a 58 de persoane, între care opt copii, zece femei și doi preoți. La începutul lui 2011, un atentat comis de un kamikaze, în fața unei biserici copte din orașul egiptean Alexandria, s-a soldat cu 25 de morți și aproape 100 de răniți din rândul credincioșilor care începeau să iasă din clădire după slujba de Anul Nou. Persecuțiile creștinilor din Orientul Mijlociu i-a făcut pe mulți creștini să ia drumul exilului (populația creștină irakiană, de exemplu, se ridică în prezent la 400.000, comparativ cu un milion și jumătate cât număra în anul 2003). Sfântul Scaun a luat poziție de fiecare dată. După atentatul din Egipt, Benedict al XVI-lea a cerut în mod expres protejarea creștinilor din această țară, ceea ce a făcut ca autoritățile egiptene să se simtă lezate și să ceară ambasadorului Egiptului la Vatican să revină în țară pentru consultări.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat