Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Radio Vatican la cea de-a 80 aniversare

Emițătorul pontifical, Radio Vatican, a sărbătorit sâmbătă, 12 februarie, 80 de ani de la prima sa emisie.

Radio Vatican este stația de emisie a Sfântului Scaun, cu sediul în Cetatea Vaticanului. Este un mijloc de comunicare și de evanghelizare creat pentru a servi ministerului papei. Acest post a luat ființă la 12 februarie 1931, fiind construit de Guglielmo Marconi și inaugurat de papa Pius al XI-lea.

Principala misiune a acestui post de radio este de a proclama mesajul creștin în mod liber, fidel și eficient și de a păstra centrul catolicismului în contact cu diferite țări ale lumii prin difuzarea învățăturilor pontifului roman, informarea despre activitatea Sfântului Scaun, conferirea de informații despre viața și activitatea Bisericii Catolice din lume și ajutarea credincioșilor în a evalua problemele de astăzi, având în vedere învățăturile Bisericii.

Acest post de radio emite în 45 de limbi, printre care și în limba română, prin intermediul satelitului, undelor radio și internetului.

"Înconjurul lumii în 80 de ani" a fost sloganul celebrărilor prevăzute pentru aniversarea postului Radio Vatican, care au fost prezentate joi, 10 februarie, în sala de conferințe din Muzeele Vaticane. La aceste manifestări au intervenit cardinalul Giovanni Lajolo, președintele Guvernatoratului, asesorul Secretariatului de Stat, iezuitul Federico Lombardi, director general al postului de radio pontifical și Antonio Paolucci, directorul Muzeelor Vaticane. Cu ocazia acestui eveniment au avut loc diferite inițiative, printre care deschiderea expoziției permanente de la Muzeele Vaticane și publicarea unei cărți care parcurge istoria postului Radio Vatican sub pontificatele papei Ioan Paul al II-lea și papei Benedict al XVI-lea.

De remarcat comentariul părintelui iezuit Federico Lombardi, directorului general al postului de radio pontifical: ""Invențiile mele sunt pentru a salva omenirea, nu pentru a o distruge!". Aceste cuvinte ale lui Guglielmo Marconi, marele om de știință inventator al radioului, au fost pentru el ca un moto. Faptul că prin intermediul radioului se puteau salva multe vieți umane în naufragiile marilor nave a fost unul dintre primele merite umanitare ce i-au fost recunoscute și de care a fost pe bună dreptate mândru (...). Poate nu multe dintre realizările marconiene au putut traduce în practică atât de sistematic idealul omului de știință (...) Ce misiune mai frumoasă își putea dori Marconi pentru invenția sa? Noi trebuie să continuăm astăzi să folosim tehnica cea mai nouă pentru aceste scopuri. Ne întrebăm: o facem îndeajuns? Invențiile geniului uman sunt folosite pentru a salva omenirea sau pentru a o distruge?"

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, în editorialul său din ultimul număr al revistei "Actualitatea creștină", vorbește despre importanța pe care Radio Vatican a avut-o în viața Bisericii Catolice din România. El afirmă că acest post de radio a fost singurul reper și singura sursă de informare sigură pentru catolicii din România în perioada comunistă, cel care a pus în legătură centrul catolicității cu diferite țări ale lumii, în special cu cele de după Cortina de Fier.

Secțiunea în limba română a postului Radio Vatican a apărut încă din anul 1947. Emisiunile acestui post în limba română pot fi ascultate zilnic seara de la ora 21.00 la ora 21.20 și în reluare dimineața de la ora 7.20 la ora 7.40, la radio pe undele medii de 1260 kHz și 1611 kHz, pe unde scurte 41m și 49m, respectiv pe frecvențele de 7365 kHz și 6185 kHz. Pe internet emisiunile pot fi ascultate la orice oră pe adresa www.radiovaticana.org.

Sergiu Gabor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat