Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Știri externe

Ioan Paul al II-lea - beatificat
Ioan Paul al II-lea, primul și singurul papă din istorie care a vizitat România, i-a sărutat pământul și i-a vorbit limba, a celebrat Liturghia în catedrala "Sfântul Iosif" și în Parcul Izvor din capitală, va fi beatificat la 1 mai. Papa Benedict al XVI-lea, a semnat, la 14 ianuarie, decretul de beatificare, în care figurează și numele altor candidați ridicați la cinstea altarelor, între care profesorul Giuseppe Toniolo - fondator al Săptămânii Sociale a Catolicilor Italieni, cinci călugărițe bosniace ucise din ură față de credință și Maica Antonia Maria Verna, întemeietoarea Institutului Carității "Neprihănita Zămislire" din Ivrea (Italia). Sicriul lui Ioan Paul al II-lea va fi transferat din Grotele Vaticane sub altarul capelei "Sfântul Sebastian".

Vizită în Croația
"Împreună în Cristos" va fi motoul vizitei apostolice în Croația a papei Benedict al XVI-lea în zilele de 4 și 5 iunie. Programul prevede întâlnirea cu președintele Republicii Croația, Ivo Josipovia, și cu primul ministru, Jadranka Kosor. Papa va întâlni și reprezentanții culturii, ai societății civile, ai lumii politice, precum și corpul diplomatic și superiorii comunităților călugărești. La sfârșitul primei zile, va conduce o priveghere de rugăciune cu tinerii la Zagreb. A doua zi va prezida Liturghia cu ocazia întâlnirii naționale a familiilor catolice croate, în capitală. După celebrare, va recita Vesperele împreună cu episcopii, preoții, călugării, studenții teologii și seminariștii. Înainte de plecare, papa va merge la mormântul fericitului cardinal Alojzije Stepinac.

Liturghia Sfintei Familii
Zeci de mii de persoane din Europa au participat, duminică, 2 ianuarie, în Plaza de Colón din Madrid, pentru al patrulea an consecutiv, la "Liturghia în cinstea Sfintei Familii" propusă de card. Antonio María Rouco Varela, arhiepiscopul capitalei spaniole, eveniment desfășurat sub motoul "Familia creștină, speranță pentru Europa". Episcopul Juan Antonio Reig Pla, responsabil pentru pastorația familială în cadrul episcopatului spaniol, a precizat: "Finalitatea acestei întâlniri este manifestarea publică a credinței noastre, credința în Isus Cristos, și planul lui Dumnezeu asupra căsătoriei, asupra familiei și vieții umane. Familiile reunite vor să exprime un semn de speranță pentru Spania și pentru Europa".

Micii misionari
În fiecare an, în solemnitatea Epifaniei Domnului este și Ziua Misionară a Copiilor având ca obiectiv formarea și introducerea celor mai mici în dimensiunea misionară a credinței pentru a deveni tot mai conștienți de misiunea evanghelizatoare ce revine tuturor creștinilor, mari și mici. Ziua instituită de Pius al XII-lea în anul 1950 este promovată de Opera Misionară Pontificală a Copilăriei Misionare înființată în anul 1843. Motoul pentru anul 2011 - "Intră! Este loc pentru toți" - identifică două aspecte ale misiunii: cea a chemării personale adresată de Domnul fiecărui botezat și împărțirea cu ceilalți frați a darului primit. Ofertele aduse în timpul Liturghiei, rodul economisirilor făcute de copii, vor avea o distribuție "continentală".

Modele de familii
"Profiluri de sfințenie conjugală" este tema ciclului de conferințe despre cupluri, promovat de Institutul Pontifical "Papa Ioan Paul al II-lea" pentru studii asupra căsătoriei și familiei, din cadrul Universității Pontificale Lateran. Întâlnirile de la Roma sunt coordonate de soții Stanislaw și Ludmila Grygiel, având ca obiectiv cunoașterea unor cupluri care au mărturisit cu exemplul propriu că o viață de sfințenie conjugală este posibilă. Temele întâlnirilor: "Raissa și Jacques Maritain - Un drum de iubire și de credință în doi" (13 ianuarie), "Gianna Beretta Molla și Pietro Molla - Forța care vine din iubire" (3 martie), "Fericita Vittoria Rasoamanarivo - Fidelitatea iubirii în încercări" (24 martie), "Wiktoria și Josef Ulma - Mărturia iubirii până la martiriu" (7 aprilie), "Preasfânta Fecioară Maria și sfântul Iosif din Nazaret" (19 mai).

Anul Boscovich
Parlamentul Croației a decis să proclame anul 2011 Anul Boscovich, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea călugărului iezuit și înțelept croat Rud-er Josip Bočcovic? (este cunoscut cu numele în engleză: Roger Joseph Boscovich). Acest fizician, matematician, arhitect, filozof și diplomat s-a născut în anul 1711 la Dubrovnik și a murit la Milano în anul 1787. Inventator al telescopului acromatic și precursor al atomismului modern, a primit de la papii din vremea sa diferite misiuni științifice și diplomatice. El a consolidat cupola bazilicii "Sfântul Petru" și turnul central al catedralei din Milano. Facultatea de Filozofie din Zagreb va organiza în noiembrie un congres internațional dedicat părintelui Boscovich.

Atentat anticreștin
Un atentat comis de un kamikaze, în fața bisericii Al-Qiddissine din orașul egiptean Alexandria, s-a soldat cu 25 de morți și aproape o sută de răniți din rândul credincioșilor care începeau să iasă din clădire după slujba de Anul Nou. Copții din Egipt sunt adesea vizați de violențe interconfesionale, care nu au mai luat până acum forma unui atentat sinucigaș. Copții, cea mai importantă comunitate creștină din Orientul Mijlociu, reprezintă între 6 și 10% dintre cei 80 de milioane de egipteni, marea majoritate musulmani sunniți. Slab reprezentați în Parlament, copții sunt ținuți la distanță de posturi în justiție, universități și poliție.

Ordinariat personal
Congregația pentru Doctrina Credinței a înființat sâmbătă, 15 ianuarie, Ordinariatul Personal al Doamnei Noastre de Walsingham pentru grupurile de păstori și credincioși care provin din comuniunea anglicană, dornici "să intre în comuniunea deplină și vizibilă cu Biserica Catolică". Benedict al XVI-lea l-a numit ca prim ordinar pe Keith Newton, unul dintre cei trei foști episcopi anglicani (alături de John Broadhurst și Andrew Burnham) care, în aceeași zi, în catedrala din Westminster, au primit hirotonirea preoțească prin mâinile președintelui Conferinței Episcopilor din Anglia, arhiep. Vincent Nichols. Acest ordinariat este o "structură canonică" specială "ce permite o reuniune în formă corporativă" și îngăduie "celor care erau anglicani să intre în deplină comuniune cu Biserica Catolică", totuși "păstrând elemente ale patrimoniului lor caracteristic anglican".

Ziua Migrantului
În Biserica Catolică, la 16 ianuarie, a fost celebrată Cea de-a XCVII-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, tema stabilită de Sfântul Părinte fiind "O singură familie umană". În comunitățile de români catolici din străinătate, Ziua Migrantului a fost marcată în Italia, la Vicenza, încă din 6 ianuarie. Duminică, 16 ianuarie, au fost celebrări dedicate migranților în Italia, la Soresina (în prezența PS Dante Lanfranconi, episcop de Cremona) și Cesano (în prezența PS Gino Reali, episcop de Porto-Santa Rufina), și în Spania, la Lleida (în prezența PS Joan Piris, episcopul locului) și Zaragoza.

Prelatul "Opus Dei" în România
Episcopul Mons. Javier Echevarría, prelatul "Opus Dei", a fost la București în perioada 17-19 decembrie 2010, pentru a vizita credincioșii prelaturii, cooperatorii și prietenii. A fost prima dată când prelatul a vizitat România. Mons. Echevarría s-a întâlnit cu nunțiul apostolic, Mons. Francisco Javier Lozano, cu ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de București, și cu PS Mihai Frățilă, episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș și Vicarul Bucureștilor. Opus Dei este o instituție ierarhică a Bisericii Catolice în care există un prelat, preoți și laici de diferite poziții sociale, care răspândesc chemarea la sfințenie în mijlocul lumii. Lucrarea stabilă a Opus Dei în România a început acum un an și jumătate, având și situl www.opusdei.ro.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat