Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Misiuni -

Aprecieri pentru Misiunea Română din Maikona

Misiunea Română din Kenya a găzduit, în ziua de 7 ianuarie, întâlnirea anuală a tuturor liderilor civili de pe teritoriul districtual Chalbi. Anul acesta, la adunare au participat parlamentarul din zonă, prefectul și adjuncții săi, primari ai diverselor comunități, responsabili în domeniul educației, misionari ș.a., tema discuțiilor reprezentând-o educația școlară a micuților din zonă.

Cu acest prilej, autoritățile au anunțat statisticile aferente anului 2010. Așa am aflat că indicele de analfabetism din zonă este de 80%. Aceasta înseamnă că din cinci oameni, patru nu știu să scrie, să citească ori să socotească...! Cu un asemenea grad de analfabetism, districtul Chalbi se află pe penultima poziție din țară în clasamentul celor 87 de districte (județe) pe care le are Kenya.

Misiunii noastre (Maikona) și misiunii catolice din North Horr (administrată de nemți) li s-au mulțumit public pentru rolul pe care îl joacă în educarea copiilor și tinerilor. Din statisticile prezentate, numai în grădinițele din localitatea Maikona învață 996 de copii. În fapt, numărul lor este mai mare, pentru că anul trecut au fost deschise încă patru noi grădinițe în comunitățile Turbi și Uran.

Din statisticile oficiale, am avut ocazia să descoperim două aspecte surprinzătoare: în grădinițele administrate de misiunea noastră învață mai mulți copii decât în cele administrate de preoții germani din comunitatea North Horr, în condițiile în care comunitatea noastră este mai mică.

Un alt aspect surprinzător este că avem în instituțiile noastre de învățământ un număr mai mare de fetițe decât de băieți, ceea ce înseamnă că am reușit să clintim reticența părinților față de educația fetelor, un aspect cultural care în aceste zone ridică probleme serioase. Fără nici un spirit de concurență, în fața acestor statistici am avut o mare satisfacție pentru că am reușit să contribuim la educația atâtor copii. Fără îndoială, această satisfacție trebuie să o aibă toți credincioșii care ne-au susținut și ne ajută în continuare.

Întâlnirea cu responsabilii politici, administrativi și școlari din zonă ne-a adus o a doua satisfacție: recunoașterea oficială a celor trei școli primare pe care le-am deschis în Baqaqa (2008), în Gamura și în Burgabo (2009). Aceasta înseamnă că standardul acestor școli este identic celorlalte școli de pe teritoriul Kenya, în ciuda condițiilor aspre și a lipsurilor pe care le înfruntăm aici, în mijlocul Deșertului Chalbi. Cu acest prilej am fost anunțați că Ministerul Educației din Kenya le repartizează câte un director, ceea ce înseamnă că micuții vor primi diplome de absolvire recunoscute de stat și că finanțarea școlilor va fi susținută parțial și de la bugetul de stat. Aceste trei noi școli recunoscute de stat se alătură celorlalte patru pe care Misiunea Română din Maikona le susține de mai mulți ani. Aprecierile călduroase pe care le-am primit la această întâlnire și pe care vi le transmit mai departe în țară sper să vă ofere satisfacția efortului pe care-l faceți și să vă dea măsura roadelor pe care le au ofertele generoase îndreptate spre Misiunea din Maikona. Vă cer să ne susțineți în continuare pentru a putea contribui la educația etniei Gabra, un trib care numără peste 75.000 de membri.

Autoritățile locale ne-au rugat să ne implicăm în continuare în educația copiilor, dar și în sensibilizarea părinților față de școală pentru a depăși piedicile culturale și greutățile care defavorizează formarea intelectuală a copiilor și tinerilor.

Îmi exprim gratitudinea față de ajutorul pe care îl primesc de la dv. și vă asigur de rugăciunile mele zilnice. Domnul să vă binecuvânteze!

Pr. Eugen Blaj, parohul Misiunii din Maikona (Kenya)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat