Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru tineri -

Învață să iubești cu toată inima!

Anul Familiei care s-a deschis în Dieceza de Iași are rolul de a contribui la creșterea conștiinței valorii căsătoriei și a familiei, fiind ocazie de reflecție asupra acestei teme și de reînnoire. Tinerii ar putea să creadă că multitudinea de propuneri și de inițiative sunt adresate adulților sau doar celor căsătoriți. De fapt, aventura vieții de căsătorie și de familie trebuie să fie pregătită de la o vârstă fragedă. Este motivul pentru care am decis ca în acest an pagina pentru tineri din această revistă să fie dedicată acelor teme care pot fi de folos tinerilor pentru a crește în pregătirea pentru o astfel de stare de viață, interiorizând acele valori care trebuie să stea la baza unei alegeri care să contribuie la împlinirea vieții.

Nu este tânăr/tânără care să nu viseze la "dragostea vieții sale", care să nu dorească să iubească și să fie iubit(ă) cu adevărat. Totodată însă se naște și crește teama unui eșec care poate să paralizeze orice pas înainte spre fericirea dată de adevărata iubire. Nu mai vorbim de multitudinea de realități care sunt chemate cu numele de iubire, dar nu au nimic de-a face cu aceasta, ci doar împrăștie, în multe modalități, confuzie, frustrare și tristețe. Între dorință și limită, între împlinire și eșec, între vis și coșmar, realitatea adevăratei dragoste pare să fi devenit o junglă, o himeră sau un pisc de neatins. Se mai poate crede astăzi în prietenie, în dragoste, în relație împlinitoare?

Papa Benedict al XVI-lea în mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din anul 2007 a dorit să spună cu tărie că iubirea este posibilă: "Fiecare persoană simte dorința de a iubi și de a fi iubită. Și totuși cât de greu este să iubim, câte greșeli și falimente trebuie să se înregistreze în iubire! Chiar există unii care ajung să se îndoiască de faptul că iubirea este posibilă. Însă, dacă lipsuri afective sau dezamăgiri sentimentale pot să ne facă să credem că a iubi este o utopie, un vis irealizabil, trebuie oare să ne resemnăm? Nu! Iubirea este posibilă și scopul acestui mesaj este de a contribui să reanimez în fiecare dintre voi, care sunteți viitorul și speranța omenirii, încrederea în iubirea adevărată, fidelă și puternică; o iubire care dă naștere la pace și bucurie; o iubire care leagă persoanele, făcându-le să se simtă libere în respectul reciproc".

Pentru a descoperi și a trăi o astfel de iubire este esențial ca tinerii să înțeleagă că Dumnezeu are un plan cu fiecare, iar acest plan se poate descoperi cu ajutorul Bisericii, liberi de prejudecata răspândită că însăși creștinismul, cu poruncile și interdicțiile sale, pune piedici bucuriei iubirii și împiedică îndeosebi să se guste pe deplin acea fericire pe care bărbatul și femeia o caută în iubirea lor reciprocă.

Sfântul Părinte cunoaște foarte bine aspirațiile tinerilor în ceea ce privește relațiile de iubire. Vorbește despre aceste aspirații și în mesajul din acest an pentru Ziua Mondială a Tineretului: "În orice epocă, și în zilele noastre, numeroși tineri simt dorința profundă ca relațiile dintre persoane să fie trăite în adevăr și în solidaritate. Mulți manifestă aspirația de a construi raporturi autentice de prietenie, de a cunoaște iubirea adevărată, de a întemeia o familie unită, de a ajunge la o stabilitate personală și o siguranță reală, care să poată garanta un viitor senin și fericit". Papa ține să reamintească faptul că toate aceste aspirații pot găsi împlinire în viața tânărului care rămâne înrădăcinat și întemeiat în Cristos, deoarece numai el poate împlini dorințele cele mai profunde ale omului.

Toate aceste idei, și multe altele, ne vor călăuzi în acest an, într-un itinerar spre iubirea adevărată!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat