Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru familii -

Legea cu articol unic

Privești câteodată un munte de zăpadă, un râu limpede care curge liniștit în albie, o pajiște plină de flori și verdeață, un răsărit sau un apus de soare și te minunezi de frumusețea și de ordinea pe care Dumnezeu le-a pus în toate acestea! "Doamne, ce bine e la tine pe pământ! Ce bine e să fii oaspetele creației tale! Cum să nu te preamăresc?".

Unde este ordine este și frumusețe, iar unde este frumusețe este și ordine! Inspirându-ne de la ordinea din natură, ordine care înseamnă frumusețe, am decis să fie ordine și în familia noastră. Nu, la noi ordinea nu se face cu "tonul vocii" și nici prin "puterea mușchilor", ci prin "legea iertării".

Am pornit de la premisa că în natură nu sunt greșeli intenționate, ci doar accidentale, iar acest tip de greșeli se "absorb" de la sine. Un mal căzut devine la rândul lui albie, iar treptat, pe partea opusă, albia devine mal. Un animal vânează din instinct, nu din răutate. O ploaie, un vânt puternic, o zăpadă mare, fiecare au rolul lor în circuitul din natură. Dumnezeu își udă florile, holdele, din cauza vântului puternic își înfing bine rădăcinile în pământ extrăgându-și astfel mineralele necesare, iar zăpada pregătește atât de bine terenul pentru noi culturi și distruge atâția dăunători. E un proces misterios și foarte bine pus la punct încât numai Dumnezeu era în stare să "gândească" și să facă să funcționeze o astfel de "mașinărie".

Mulțumim lui Dumnezeu pentru pregătirea de care am avut parte înainte de căsătorie. Preotul, medicul și prietenii noștri au avut un rol determinant. Prea multe părinții nu ne-au spus! Și-i înțelegem! Ei ne-au crescut în frica lui Dumnezeu și cu respect față de misterele vieții. Ne-au învățat doar cu ce putem să ne "jucăm" și cu ce nu putem! N-au știut să ne învețe "filozofia" vieții, dar ne-au dat de înțeles că nu poți să te "joci" cu viața.

Așa am ajuns la vârsta când am putut să întemeiem o familie a noastră. La început doar eu cu el, apoi noi cu el și la urmă noi cu ei, adică eu cu soțul, noi și primul copil, apoi noi și copiii noștri.

Există însă în familia noastră o lege, o lege pe care o respectăm pentru că noi am stabilit-o. Această lege sună așa: "Articol unic: În familia noastră nimeni nu merge la culcare supărat pe celălalt, iar ca semn vizibil al comuniunii existente, fiecare primește un sărut din partea celorlalți".

Și ce credeți, în timpul zilei chiar nu greșește nimeni? Cum să nu! Doar suntem oameni. Uneori o greșeală este inevitabilă. O ușă lăsată deschisă, o mică mizerie purtată de afară, un blid nespălat la timp, un bibelou spart, o notă mică la școală, un neajuns de la serviciu, un "urlet" de-al șefului, o bănuială de infidelitate, o delăsare în ceea ce privește binele familiei etc. Câte posibilități de greșeli! Dar legea e lege!

Pornim de la premisa că totul a fost accidental, că nimeni nu a voit să greșească în mod intenționat și mai ales, cel puțin în ceea ce îi privește pe copii, căutăm împreună să vedem ce se poate învăța din greșeala comisă.

Apoi vine seara și dacă e lege, e lege! Nimeni nu se tocmește. E "specialitatea" casei și fiecare trebuie să o "servească". Și de mă întrebați dacă încă mai funcționează, vă pot spune că da, pentru că mai întâi, noi, părinții, suntem cei care "dăm tonul".

Copiii trebuie să știe că, oameni fiind, suntem expuși greșelii, dar dacă vrem să fie ordine și frumusețe în familia noastră, acestea nu se pot face fără "legi precise", iar ei au înțeles și înțeleg cu fiecare an și mai ales cu fiecare seară. Un lucru e clar: în familia noastră toți respectă "articolul unic", iar ordinea și frumusețea au devenit naturale! (Clara)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat