Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Construcții în dieceză -

Iugani

Iugani este un sat din comuna Mircești, județul Iași, situat pe terasa superioară dintre cursul inferior al Moldovei și Siret, la extremitatea vestică a județului Iași. Este o așezare veche, atestată documentar din secolul al XVI-lea (1520) al cărei nume provine de la un întemeietor, Iuga. Populația din Iugani este catolică și numără 2.350 de credincioși.

Statistica anuală din anul 1897 a Parohiei Gherăești menționează că vechea biserică din Iugani a fost sfințită în ziua de 12 iulie 1897. La sfințire au luat parte și elevii Seminarului din Iași, aflați în vacanță la Gherăești. Biserica veche din Iugani a fost zidită între anii 1895 și 1900. Aceasta este construită din cărămidă și acoperită cu tablă.

În momentul de față, se construiește o nouă biserică. Lucrările au început în luna iunie a anului 2009, având autorizația de construcție nr. 10 din 17.06.2009, emisă de Primăria comunei Mircești. Piatra de temelie a bisericii a fost sfințită, în ziua de 26 aprilie 2009, de PS Petru Gherghel. La celebrare au participat părintele Isidor Chinez, decan de Valea Siretului, parohul comunității din Iugani, precum și alți preoți invitați. Documentul oficial a fost semnat de PS Petru Gherghel, pr. decan Isidor Chinez, precum și de Petre Antăluț, primarul comunei, și Pavel Gherghiceanu, ambii fii ai satului. Documentul oficial a fost îngropat sub piatra de altar spre veșnică amintire. Biserica va purta hramul Sfânta Fecioară Maria, Regină.

Noua biserică este amplasată în centrul satului, în spatele celei vechi, peste vechea casă parohială care a fost demolată în decembrie 2008, având intrarea principală în partea de vest la șoseaua principală și prezbiterul în partea de nord.

Proiectul a fost realizat de arhitectul Mihai Maica ajutat de inginerul de rezistență Tiberiu Bănică, diriginte de șantier fiind profesorul Cătălin Onuț, iar maistru de șantier Cornel Herciu.

Biserica este proiectată în stil gotic, având 40 metri lungime, 18 metri lățime, 15 metri înălțime pe nava centrală, turnul având o înălțime de 39 de metri. După aproape doi ani de muncă, jertfă și rugăciune din partea credincioșilor din Iugani, am reușit să construim biserica la roșu în proporție de 80%, adică partea centrală și cele două părți laterale ale bisericii construite până la acoperiș. Deja o parte din acoperiș a fost acoperit cu tablă, iar turnul a fost construit până la cota de 20 de metri. Anul acesta, cu ajutorul Domnului, sperăm să realizăm terminarea turnului, punerea celor patru clopote, finisările exterioare și interioare. Odată cu încheierea acestor lucrări, sperăm ca în anul 2012 să putem sfinți noua biserică, spre mai mare slavă a lui Dumnezeu și a Maicii sale. Doresc să menționez ajutorul acordat de membrii comunității din Iugani și în același timp să le mulțumesc pentru sacrificiul și jertfa lor în acești doi ani de criză, pentru tot ceea ce au dăruit pentru noua biserică. Mulțumesc apoi celor de la Kirhe in Not, primăriei Mircești și primarului Petru Antăluțe; în mod special mulțumesc lui Pavel Gherghiceanu și lui Petru Gherghiceanu, precum și a multor binefăcători știuți și neștiuți. Domnul să-i răsplătească și să îi binecuvânteze pe toți cei care au contribuit, într-o formă sau alta, la ridicarea noului locaș de cult din comunitatea noastră.

Pr. Marcel Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat