Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Sărbătoare întreită
În acest an, Congregația "Surorile Maestre ale Sfintei Dorotea, Fiicele Sfintelor Inimi", prezente în Roman, Oțeleni și Slobozia (jud. Ialomița), celebrează 175 de ani de la fondare, 50 de la canonizarea sfintei Maria Bertilla, o măicuță din congregație, și 10 ani de la beatificarea fondatorului, fericitul Giovanni Antonio Farina. Duminică, 23 octombrie, în biserica parohială "Isus, Bunul Păstor", din Roman, a fost celebrată o Liturghie solemnă prezidată de PS Aurel Percă.

La 20 de ani
Alături de 7.000 de membri Kolping din 60 de țări prezenți la Roma, în perioada 25-29 octombrie, la împlinirea a 20 de ani de la beatificarea fondatorului, Adolf Kolping, a fost și un grup din România format din 40 de membri din Banat, Alba, Satu Mare și Moldova. Beatificarea din anul 1991 a fost amintită prin Liturghia celebrată în bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor", la 27 octombrie, de card. Joachim Meisner. Din Asociația Kolping Moldova au fost prezenți membri din Bârlad, Valea Seacă, Faraoani și Oituz. A fost ales și noul "preses" general Kolping Internațional: Mons. Ottmar Dillenburg, din Germania. Sfântul Adolf Kolping este sărbătorit în Biserica Catolică la 6 decembrie.

Din viața grădinițelor
Consfătuirea semestrială a directoarelor și responsabilelor grădinițelor confesionale și consfătuirea anuală a educatoarelor din grădinițele confesionale ale Diecezei de Iași au avut loc la Buruienești în zilele de 28 și 29 octombrie. Ambele întâlniri au fost coordonate de pr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan, și Carmen Nedelcu, expert școlar pentru probleme preșcolare.

Nou rector
Pr. lect. univ. dr. Gheorghe-Damian Pătrașcu, OFMConv., deja decan al Facultății de Filozofie "I. Duns Scotus", a fost ales rector al Institutului Teologic Franciscan din Roman, vineri, 28 octombrie, în urma întrunirii Senatului extraordinar al institutului.

Un milion de stele
Peste 1.000 de oameni au răspuns la îndemnul echipei Caritas Iași, "Aprinde o stea pentru comunitatea ta!", și au participat, la 12 noiembrie, la cea de-a cincea ediție a campaniei "Un milion de stele". Organizată la Bacău, Cârța, Cristuru Secuiesc, Huși, Iași, Onești, Piatra Neamț, Roman, Satu Nou (BC), Săbăoani, Suceava, precum și la Münster (Germania), campania a intenționat promovarea solidarității cu persoanele aflate în dificultate, dar și a voluntariatului. La evenimentul organizat în Piața Unirii din Iași s-au alăturat PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Acțiunea a însemnat implicarea a 110 voluntari Caritas și aprinderea a 2.600 de lumânări.

Temelie de biserică
Comunitatea credincioșilor catolici din Bogdănești (Traian, Bacău) a trăit la 20 noiembrie evenimentul sfințirii pietrei de temelie a noii bisericii. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, iar concelebranți fiind: pr. Gabriel Farcaș, decan de Traian, pr. Gheorghe Pișta, paroh de Prăjești, alți preoți oaspeți. Au participat autorități civile și credincioși din localitate. Dimensiunile noii biserici: 10 m lățime interior, 30 m lungime interioară, 25 m turn cu cruce, înălțimea interioară la cupolă: 10 m și lungime totală exterior: 40 m (cu sacristie și trepte), fiind prevăzute 130 de locuri în bănci. Biserica este deja ridicată până la nivelul ferestrelor.

Triplă inaugurare
La biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, un mare număr de credincioși s-au adunat duminică, 30 octombrie, la Liturghia de la ora 11.00, pentru a fi părtași la sfințirea celor două imagini în mozaic de pe peretele altarului, a grotei "Sfânta Tereza de Lisieux" și a spațiului destinat librăriei. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Formare pentru tinere
Tinerele cu vârsta între 17 și 22 de ani preocupate de viața spirituală sunt invitate, în perioada noiembrie 2011 - aprilie 2012, la o serie de întâlniri lunare de formare umană-spirituală organizate de Surorile Providenței din Iași. Întâlnirile se vor ține de la ora 8.30 la ora 17.30, în casa Surorilor Providenței (Șos. Bârnova, 2, Iași), în zilele: 13 noiembrie, 11 decembrie, anul acesta, și 15 ianuarie, 12 februarie, 11 martie și 18-21 aprilie anul viitor. Înscrierile se fac la sr. Lucia Petrișor sau sr. Adriana Roca, tel. 0232/233877 și e-mail: surorile.providentei@gmail.com.

Numiri și confirmări
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri în Dieceza de Iași: începând cu 1 noiembrie: numiri ca asistenți spirituali în Acțiunea Catolică: pr. Eugen Robu - sectorul copii, zona Bacău; pr. Marcelin Blaj - sectorul copii, zona Iași; pr. Emanuel Bejenaru - sectorul copii, zona Roman; pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă - sectorul tineri, zona Iași; pr. Marius Sabău - sectorul tineri, zona Roman; pr. Marius-Claudiu Dumea - sectorul tineri, zona Bacău; pr. Alois Moraru - sectorul adulți - zonele Iași și Roman; confirmări ca asistenți spirituali în Acțiunea Catolică: pr. Iosif Dămătăr (Mărgineni) - sectorul adulți, zona Bacău; pr. Robert Canceal (Berzunți) - sectorul adulți, zona Bacău; confirmare președintă AC: Adriana Ianuș; numire: pr. Florin-Petru Sescu - viceresponsabil al Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor și colaborator la Parohia Iași "Sfântul Anton"; începând cu 1 decembrie: numiri de asistenți spirituali ASCRO: pr. Cristian Bârnat - pentru zona decanatelor de Bacău și Traian; pr. Romeo Horvat, OFMCap. - pentru zona decanatelor de Trotuș și Moinești și fr. Jesus Sagredo, FSC - zona decanatelor de Piatra, Roman și Valea Siretului.

Pe scurt
- 17-23 octombrie: Zilele Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași n 21-23 octombrie: Etapa a doua a proiectului de formare "Familia - leagănul iubirii și al vieții" organizat la Traian de Asociația "Familia și Viața"
- 23 octombrie: Liturghie pentru cadrele medicale din Asociația Medicilor Catolici din Iași, în catedrala veche
- 23 octombrie: Sărbătorirea a 10 ani de la înființare și 10 ani de activitate a corului "Caelestis" din Onești, în biserica "Sfinții Petru și Paul"
- 28 octombrie: Împlinirea la Faraoani a 100 de ani de viață de către Martin Ciceu
- 30 octombrie: Participare românească la Liturghia internațională a comunităților etnice catolice de la Westminster Roman-Catholic Cathedral din Londra
- 4-6 noiembrie: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice la Traian
- 4-9 noiembrie: Adunarea plenară de toamnă a episcopilor francezi, la Lourdes, fiind invitat și PS Aurel Percă
- 8 noiembrie: Sesiune științifică "Bonaventura și Scotus. Reflecții filozofice" la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman
- 10-12 noiembrie: Ediția a patra a conferinței naționale "Text și discurs religios", la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași
- 12 noiembrie: Întâlnire națională a responsabilelor din cadrul Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", la Iași, cu tema: "Isus din Nazaret"
- 12 noiembrie: Zi de formare pentru tinerii Acțiunii Catolice din zonele Bacău, Iași și Roman
- 13-15 noiembrie: Vizita PS Joan Piris Frígola, episcopul de Lleida, în comunitatea română din Lleida (Spania), fiind prezent și pr. Adrian Burcă
- 27 noiembrie: "Admissio" la Institutul Teologic din Iași pentru studenții anului III
- 4 decembrie: Depunerea adeziunii în Acțiunea Catolică
- 8 decembrie: Hirotonirea întru diaconat la Iași a studenților anului VI de la Institutul Teologic din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat