Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2011 -

Visând la familia din Nazaret

În anul care se încheie am urmărit în această pagină să oferim tinerilor câteva puncte de reflecție în ceea ce privește pregătirea pentru viața de căsătorie și de familie, ținând cont de planul pastoral al Anului Familiei ce se desfășoară în Dieceza de Iași. Multe lucruri ar fi trebuit să fie spuse încă, dar este o temă ce nu se poate epuiza nici măcar într-un an întreg.

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului îndreaptă privirea noastră spre familia din Nazaret. Numai faptul că Isus Cristos s-a născut într-o familie umană, arată cât de mult prețuiește Dumnezeu familia și ne reamintește responsabilitatea ce o avem de a ne pregăti, așa cum se cuvine, pentru viața de familie.

Tinerii care se lasă călăuziți de credință privesc la familia din Nazaret ca la modelul prin excelență al familiei care și-ar dori să fie și a lor. Poate, totuși, există riscul de a idealiza familia din Nazaret, considerând-o ca pe o familie în care totul a funcționat perfect, care a fost ferită de orice încercare, în care au lipsit dificultățile și greutățile. Știm bine că nu este așa! Este de-ajuns să ne gândim cât zbucium a fost în sufletul lui Iosif când a aflat că Maria așteaptă un copil, neștiind ce hotărâre să ia! În momentul în care a încetat să se mai asculte pe sine și a ascultat glasul lui Dumnezeu a înțeles ce anume trebuie să facă în cadrul planului minunat al lui Dumnezeu. Câtă suferință a îndurat Maria, fiind nevoită să pornească la drum, deși era însărcinată! Încrederea în Dumnezeu, care face lucruri minunate, a întărit-o astfel încât a găsit suficientă forță să înfrunte o astfel de greutate. Câtă durere pentru Maria și Iosif când își dau seama că nu găsesc un loc potrivit pentru odihnă și, mai apoi, pentru a da naștere lui Isus! Convingerea că Dumnezeu nu părăsește niciodată creatura sa i-a ajutat să nu se lase doborâți de situație. Cât zbucium în sufletul celor doi părinți, care observă semne minunate (păstorii, magii, steaua...), dar nu reușesc să înțeleagă ce se întâmplă și care este menirea lor în toată această poveste minunată!

Chiar dacă nu au toate răspunsurile, știu că Dumnezeu are un plan cu ei, și că ei nu trebuie să facă altceva decât să se abandoneze celui care toate le îndreaptă spre binele celor care îl iubesc.

Multe situații din viața familiei din Nazaret arată că nu au lipsit din viața ei încercările și durerile, dar niciuna dintre acestea nu au zdruncinat credința în Dumnezeu cel bun și milostiv care se îngrijește de creaturile sale.

Credința este aceea care poate da o perspectivă fericită unei familii! Trăirea intensă a credinței este un "antrenament" pentru a construi, la timpul potrivit, o familie după voința lui Dumnezeu. Dacă în centrul propriei vieți este relația cu Cristos, atunci se poate crește în adevărata iubire care construiește o familie fericită!

Tuturor tinerilor, care se pregătesc pentru viața de căsătorie, le facem urarea să viseze la familia din Nazaret, să se inspire din modelul ei, să îi urmeze exemplul pentru ca astfel să își poate construi propria familie fericită și împlinită!

Crăciun fericit! La mulți ani 2012!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat