Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Avea în mână o portocală

Ca orice copil, și eu am crezut în Moș Crăciun. Credeam și atât! Indiferent de "amenințările" mamei, de "discuțiile" ei cu el, că n-o să mai vină pentru că am fost neascultător, pentru că nu am învățat bine, pentru că nu mi-am aranjat hainele în dulap, toate acestea mă lăsau "rece". Știam că trebuie să vină și gata! Cât eram de nevinovat!

Iar mama, săraca mamă, trebuia să-i asigure încă o dată lui Moș Crăciun cele necesare darului meu, iar el, cu o siguranță absolută, știa atâtea detalii despre viața mea, despre poeziile pe care le învățasem, despre "poznele" pe care le făcusem pe parcursul anului. Ce să mai, știa totul! Nu înțelegeam însă un lucru: de ce, atunci când venea Moș Crăciun, tata lipsea?! Dacă l-aș fi avut alături, m-aș fi simțit mai în siguranță. Ceea ce mă mângâia însă, era faptul că imediat după plecare lui Moș Crăciun se întorcea și tata și așa puteam să mă "mândresc" cu tot ceea ce primisem. Iar el mă asigura încă o dată cât de mândru era de mine.

Într-un an am văzut coroana de Advent în biserică. Acesta era semnul că trebuia să mă pregătesc pentru venirea lui Moș Crăciun. Era însă și perioada în care trebuia să fiu cel mai cuminte, să învăț cel mai bine și să fac totul în așa fel încât să nu îi supăr pe mama și tata. Iar pentru mine era un "chin", pentru că de modul în care mă comportam venea sau nu venea Moș Crăciun.

Și a venit în sfârșit seara de Crăciun, seara colindelor, când copiii mergeau din casă în casă pentru a duce vestea nașterii lui Isus în grajdul de la Betleem. În acea seară m-am alăturat și eu unui grup de copii și am plecat să colindăm. Nu am uitat însă că la întoarcerea acasă trebuia să vină Moș Crăciun.

Când în sfârșit am revenit, am găsit-o pe mama plângând, iar tata lipsea. Bineînțeles că și eu m-am apucat de plâns, neștiind ce s-a întâmplat.

Și, Moș Crăciun? am întrebat...

Moș Crăciun, nu mai vine anul acesta, a spus mama, dar nu e vina ta! Tatăl tău a muncit, așa cum știi, și astăzi. Iar de la muncă s-a întors foarte supărat. Am încercat să-i spun că nu trebuie să amestece lucrurile. Munca e muncă, iar familia e familie! I-am și spus că nu te vei simți bine aflând de cele întâmplate, iar el a reacționat și mai nervos. S-a supărat și a plecat! Nici nu știu dacă să mai mergem la Liturghia din această noapte sau să-l așteptăm.

În acea seară am participat alături de mama la Liturghia de Crăciun. Nu puteam să nu participăm. O făcusem în fiecare an și cu atât mai mult trebuia să mergem atunci.

Mama încă era tristă de ceea ce se întâmplase, iar eu, ca și ea, abia îmi țineam lacrimile. E inutil să spun că nu mai venise nici Moș Crăciun, deși eu îmi făcusem toate "temele"...

După Liturghie nu ne-am mai salutat cu prietenii așa cum o făceam altă dată. Am revenit imediat acasă, preocupați de ceea ce se întâmplase. Eu eram prea mic pentru a înțelege situația în toată amploarea ei, dar mama, care știa bine adevăratul motiv al supărării tatălui, era în continuare neliniștită.

Într-un târziu, mult după întoarcerea noastră de la Liturghie, a venit și Moș Crăciun, dar... nu era cel adevărat, ci era tata. Și avea în mână o portocală! Mi-a dat-o, m-a îmbrățișat, a îmbrățișat-o și pe mama și și-a cerut scuze pentru cele întâmplate.

Mai târziu aveam să înțeleg că ceea ce i se întâmplase, se numea, depresie. În ajunul Crăciunului tatăl meu rămăsese fără serviciu, pentru că nu a acceptat să meargă în ziua de Crăciun să lucreze, iar patronul îl concediase.

Ne-a spus cum, la rândul lui, fusese la Liturghia din noaptea de Crăciun, dar nu a avut curajul să ne întâlnească pentru că simțea că nu este pregătit. Îi dăduse mult curaj pruncul Isus, la rândul lui marginalizat de către oameni, așa cum de altfel spusese și preotul la predică.

De atunci nu mai cred în Moș Crăciun, ci în pruncul Isus, care dă curaj, mai ales în momentele dificile ale vieții. Acum tata lucrează la o altă firmă, dar niciodată în ziua de Crăciun sau în vreo duminică. (Marius)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat