Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Anton Durcovici - 60 de ani de la moarte

O serie de inițiative dedicate împlinirii a 60 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici vor fi organizate la Roma, în perioada 8-11 decembrie, având scopul de a evoca viața și martiriul acestui episcop. Între timp, la Bad Deutsch-Altenburg (Austria) și în Dieceza de Iași se va face novena de rugăciune pentru beatificarea episcopului Durcovici (2-10 decembrie).

După 60 de ani, mărturia vieții episcopului Anton Durcovici, dar mai ales a morții lui, vorbește de la sine: "Spre miezul nopții, acel trup scheletic, după cum avea să afirme un martor despre ultimele lui momente în închisoarea de la Sighet, dezbrăcat, plin de răni și de sânge, a fost aruncat într-o celulă unde se mai aflau 15 suflete chinuite. În fața acestei scene, părintele Rafael Friedrich s-a repezit cu o pătură și l-a acoperit. Din cauza durerilor și a gerului, episcopul Durcovici n-a putut dormi, găsind totuși tăria de a-i încuraja pe sărmanii deținuți: "Duceți crucea Mântuitorului care s-a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii și pentru mult încercatul popor român". A fost apoi luat și dus într-o celulă, singur, unde a murit la 10 decembrie 1951".

Moartea episcopului Durcovici, în preajma Crăciunului, amintește de moartea lui Ioan Botezătorul, premergătorul lui Isus. Irod a tăiat capul "glasului celui care strigă în pustiu" (Mt 3,3), dar Cuvântul, Isus Cristos, cel pentru care se născuse Ioan, și-a continuat misiunea în lume.

Oamenii pot reduce la tăcere "glasul" celor care strigă pentru Dumnezeu, dar nu pot opri "Cuvântul", pentru că acest "Cuvânt" e mai puternic decât orice "glas".

Ucigând "glasul" episcopului Anton Durcovici, în închisoarea din Sighet, "cuvântul" lui, inspirat din "Cuvântul veșnic", a trecut dincolo de pereții închisorii, de întunericul mormântului în care a fost pus, a străpuns istoria cu forța lui și a ajuns până la noi. Pentru aceasta ni-l dorim la "cinstea altarelor", acolo unde îi este locul de drept.

Moartea lui pentru Cristos a determinat Dieceza de Iași să ceară Sfântului Părinte și Congregației pentru Cauzele Sfinților ridicarea sa la cinstea altarelor. Drumul este anevoios, la fel ca viața episcopului Anton, de altfel. Noi vom continua să perseverăm în dorința de a-l vedea printre fericiții și sfinții din cer, din calendar, din inimile noastre. La Roma se lucrează intens la documentația necesară acestei cauze.

Cu ocazia împlinirii celor 60 de ani de la moartea lui, Postulatura Cauzei de Beatificare și Canonizare, prin evenimentele pe care le organizează, devine "purtătoarea lui de cuvânt".

În cadrul Academiei Române din Roma, la 11 decembrie va fi organizat un simpozion în cadrul căruia trei conferențiari (pr. Wilhelm Dancă, pr. Fabian Doboș și pr. Alois Moraru) vor prezenta momentele importante din viața episcopului martir. Expoziția de fotografii și filmul, care vor însoți prezentarea conferințelor, vor avea rolul de a readuce în memoria participanților o mică parte din ceea ce a fost cu adevărat "perioada grea a comunismului". Ca o avanpremieră a evenimentului, la 8 decembrie, expoziția de fotografii, filmul și o scurtă istorie a vieții lui vor fi prezentate comunității catolice a românilor din Roma.

În speranța că Dumnezeu va asculta rugăciunile noastre, pe care vă invit insistent să le continuați, să fim conștienți că, la Sighet, în timp ce episcopul Durcovici își prezenta, prin martiriu, oferta vieții sale lui Cristos, pe care l-a slujit în viața sa, în același timp, pruncul Isus, "viața" (In 11,25), așa cum el însuși avea să se proclame, continua să se nască prin sângele martirilor săi.

Pr. Isidor Iacovici



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat