Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

O sută de ani de la naștere: Arhiep. Ioan Ploscaru

S-au împlinit, la 19 noiembrie, o sută de ani de la nașterea arhiepiscopului Ioan Ploscaru, fost episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și mărturisitor al credinței în închisorile comuniste timp de 15 ani. Comemorarea a fost marcată la Lugoj printr-un program liturgic și cultural-istoric și prin reculegere la mormântul din cimitirul orașului. O sfântă Liturghie comemorativă a avut loc și în catedrala din Iași, cu participarea credincioșilor.

Întotdeauna, când citesc: "Fericiți cei blânzi, pentru că ei vor moșteni pământul", îmi vine în minte chipul blând al Preasfințitului Ioan Ploscaru. Am avut marele har și fericirea de a trăi timp de patru ani în preajma acestui om al lui Dumnezeu.

În zilele când s-au împlinit o sută de ani de la nașterea acestui ierarh, în România, și, mai ales, la Lugoj, mulți și-au amintit de viața, imaginea și exemplul pe care l-a dat. Câteva cuvinte care l-ar caracteriza ar fi: un cinstitor al Maicii Sfinte și al Rozariului, un preot euharistic, un trăitor al umilinței, un scriitor și un martir.

Era în anul 1987, la sfârșitul lunii aprilie. Duminică dimineața, la ora 8.00, pleca de acasă, spre biserica romano-catolică, cu o oră înainte de începerea Liturghiei și intra în confesional. Ieșea mult după terminarea Liturghiei. Adesea întreba penitentul: "Te rogi Rozariul?" Dacă răspunsul era "da", episcopul scotea din buzunar un rozariu și, prin gemulețul confesionalului, i-l oferea penitentului.

Era 21 ianuarie 1990. Înainte de Liturghia de la ora 9.00, Preasfințitul îmi spune: "Să consacri două ostii, dintre care una să fie pentru noi, ca să mergem în procesiune spre biserica noastră". La sfârșitul Liturghiei din biserica romano-catolică, înainte de binecuvântare, episcopul, îmbrăcat în haine episcopale, apare din sacristie. Se oprește la altar și spune: "Nu m-ați mai văzut niciodată așa. Eu sunt episcopul Ploscaru!" S-a prezentat cu atâta umilință, o umilință copleșitoare! Am plecat apoi spre catedrala greco-catolică retrocedată în ianuarie 1990.

A fost consacrat episcop la 30 noiembrie 1948 în capela nunțiaturii din București de nunțiul Gerald Patrick O'Hara. Au urmat apoi 15 ani grei de temniță în diferite penitenciare.

Ca scriitor, episcopul a lăsat două cărți valoroase: "Lanțuri și teroare" (o carte de istorie) și "Cruci de gratii" (o carte cu poezii scrise în închisoare), semnată pseudonim, Ioan Andrei. Din ambele cărți emană parfumul unei vieți pline de credință și suferință.

O afirmație a Preasfințitului impresionează pe oricine: "Am suferit omenește, cu disperare sau cu speranță, dar totdeauna în credință. Am stat în închisoare 15 ani, din care patru ani am fost singur, izolat într-o celulă... Pe torționarii noștri i-am considerat "instrumente" și nu acuz pe nimeni, ci doresc tuturor acelor anchetatori o întoarcere sinceră la Dumnezeu și o adevărată căință mărturisită pentru tot ceea ce au făcut. Privind în urmă, la anii lungi de teroare, suferință și chin, mi se pare un vis îndepărtat... Totuși, a fost o crudă realitate, pe care am oferit-o cu bucurie, clipă de clipă, pentru libertatea Bisericii și pentru convertirea țării mele".

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Arhiepiscopul Ioan Ploscaru s-a născut la 19 noiembrie 1911 în localitatea Frata (jud. Cluj). A studiat teologia la Blaj și la Strassbourg (Franța). La vârsta de 22 de ani a fost hirotonit preot. La 30 noiembrie 1948 a fost consacrat episcop de Lugoj, în clandestinitate. A fost închis și apoi, în decembrie 1989, a văzut reînvierea Bisericii Române Unite. La 2 decembrie 1996, a fost promovat arhiepiscop de papa Ioan Paul al II-lea. A trecut la Domnul în ziua de 31 iulie 1998, la Lugoj.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat