Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Cefaleea (durerea de cap)

Cefaleea este cel mai frecvent simptom dureros. Aproape fiecare al zecelea pacient consultat de medic prezintă cefalee.

Există mai multe tipuri de cefalee, în funcție de anumite caractere, și anume: frecvența cu care apare, momentul apariției, localizarea durerii, intensitatea acesteia, caracterul (pulsatil, constrictiv etc.), factorii calmanți, factorii declanșatori, durata, tipul de debut (brusc sau treptat), precum și funcție de simptome asociate (greață, vărsături, lăcrimare).

Cel mai frecvent tip de cefalee este migrena. Ea poate fi anunțată de unele simptome premergătoare (senzații de greață, vărsături, tulburări de echilibru) sau poate apărea brusc (așa-numita migrenă neanunțată). De obicei, migrena are caracter de hemicranie (doare jumătate din cap). Poate fi percepută ca o durere pulsatilă sau trepidantă, durează între 4 ore și 3 zile, poate fi agravată de efortul fizic și poate apărea încă de la vârsta de 14 ani.

O altă formă de cefalee este cea de tip tensiune, percepută ca o tensiune intracraniană și care poate apărea sub forma unor episoade ocazionale sau frecvente. Durează între 30 minute și 7 zile, este de cele mai multe ori bilaterală și la atingerea feței creează senzația de intensificare a durerii.

Un alt tip de cefalee este cefaleea trigeminală, dată de afectarea nervului trigemen. Ea apare frecvent în sezonul rece datorită expunerii capului la temperaturi scăzute. Are un caracter ascuțit, sever, chinuitor, insuportabil, este strict unilaterală și apare în jurul orbitei sau la tâmplă. Durează între 15 minute și 3 ore. Este specifică vârstei între 20 și 40 ani. Apare noaptea și poate fi însoțită de lăcrimare, congestie nazală, edem palpebral (senzație de ochi umflat).

Cefaleea de tip hemicranie parisistică apare ca o durere de cap unilaterală sâcâitoare, ca o trepidație. Durează între 2 și 30 minute, putând apărea la orice vârstă.

Există forme de cefalee care apar la efort, tuse frecventă, în somn (cefaleea de somn sau de tip "ceas deșteptător"). În urma traumatismelor capului și gâtului poate apărea cefaleea posttraumatică. Tulburările vasculare (tromboza venoasă, malformațiile vasculare, ateroscleroza) pot da și ele cefalee. Afecțiunile inflamatorii și cele infecțioase pot provoca, de asemenea, cefalee.

Alte cauze potențiale ale cefaleei pot fi: abuzul de medicamente, efectele secundare ale unor medicamente, hipertensiunea arterială, șederea în încăperi neaerisite (din cauza oxigenării insuficiente a creierului), postul prelungit, neutilizării unor ochelari adecvați, tulburări ale urechii, afecțiuni ale dinților, gâtului, afecțiuni psihiatrice, neurologice, rinosinuzitei.

Cefaleea cuprinde patru grade de severitate în funcție de răspunsul la următoarele întrebări:

- câte zile ați lipsit în ultimele trei luni de la serviciu din cauza durerilor de cap?

- în câte zile ați avut randament scăzut la serviciu din cauza durerilor de cap în ultimele trei luni?

- câte zile în ultimele trei luni nu ați reușit să faceți menajul din cauza durerilor de cap?

- câte zile în ultimele trei luni nu ați putut efectua activități sociale din cauza durerilor de cap?

În funcție de răspunsul la aceste întrebări se stabilește un scor care plasează cefaleea într-unul dintre cele patru grade de severitate. Gradul 1 de severitate nu necesită tratament, gradul 2 are nevoie moderată de tratament, iar gradele 3 și 4 au nevoie crescută de tratament.

Tratamentul cefaleei presupune rezolvarea corectă a cauzelor și tratamentul simptomatic (calmarea durerii). Pentru calmarea durerii pot fi folosite: nurofen, paracetamol, diclofenac, aspirină etc. Dacă e cazul, la acestea se poate adăuga metoclopramid, cu rol în combaterea simptomelor de greață și vomă. Totuși, administrarea acestor medicamente trebuie să se facă la recomandarea medicului.

Dr. Amza Doina Lucia, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat