Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Papa în Benin
Cu ocazia semnării și publicării exortației apostolice postsinodale a celei de-a doua Adunări Speciale pentru Africa a Sinodului Episcopilor, papa Benedict al XVI-lea va face o călătorie apostolică în Benin, în Africa, în perioada 18-20 noiembrie. La Liturghia din ultima zi a vizitei, papa va înmâna această exortație episcopilor din Africa. Programul vizitei include și întâlniri cu autoritățile civile din Benin, cu episcopi, preoți și seminariști, dar și o vizită la mormântul cardinalului Bernardin Gantin (1922-2008, importantă figură a Bisericii Catolice nu numai în Africa) în capela seminarului "Sfântul Gall" din localitatea Ouidah.

Mărturia creștină
A fost tradus în limba română textul final al unui document care conține recomandări practice cu privire la mărturia creștină. Documentul a fost elaborat în ultimii cinci ani ca urmare a colaborării dintre trei organizații care reprezintă cea mai mare parte a creștinătății contemporane (catolici, ortodocși, protestanți, evanghelici, penticostali): Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB), Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios (CPDI) și Alianța Evanghelică Mondială (AEM). Intitulat "Mărturia creștină într-o lume multireligioasă: Recomandări de conduită", documentul reprezintă una dintre cele mai importante înțelegeri ecumenice care a fost semnată vreodată "în vederea examinării sale de către Biserici, organisme confesionale naționale și regionale, și organizații de misiune, în special cele care lucrează în context interreligios".

Conducerea CCEE
Președinții Conferințelor Episcopilor din Europa, membri de drept ai CCEE - Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei, reuniți la Tirana (Albania), la 30 septembrie, au ales noua președinție a CCEE pentru următorii cinci ani, 2011-2016. Ca președinte a fost reconfirmat pentru un al doilea mandat cardinalul Péter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, primat al Ungariei și președinte al Conferinței Episcopilor din Ungaria. În funcția de vicepreședinți au fost aleși cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al Conferinței Episcopilor din Italia, și Mons. Józef Michalik, arhiepiscop de Przemyol și președinte al Conferinței Episcopilor din Polonia.

SRUC 2012
Semnificația cuvintelor "victorie" și "înfrângere" este în centrul reflecțiilor pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (SRUC) 2012, care se va celebra între 18 și 25 ianuarie. Tema meditațiilor se inspiră din Scrisoare întâi către Corinteni (15,51-58): "Toți vom fi schimbați de victoria Domnului nostru Isus Cristos". Materialul pentru SRUC 2012 este pregătit de un grup de lucru de creștini din Polonia, care au preluat dintr-un eveniment sportiv (în anul 2012, Polonia se pregătește să găzduiască și Campionatul European de Fotbal) cuvintele cheie de "victorie" și "înfrângere", pentru a sublinia că "rivalitatea este o caracteristică permanentă, nu numai în domeniul sportului, ci și în cel politic, comercial, cultural, chiar și în viața Bisericii".

Congres al Divinei Milostiviri
"Misericordias Domini in aeternum cantabo!" Milostivirea - izvorul speranței! Cu acest imn și sub această deviză s-au desfășurat lucrările celui de-al doilea congres mondial al Divinei Milostiviri, în perioada 1-5 octombrie, la sanctuarul "Divina Milostivire" din Cracovia-Lagiewniki (Polonia), organizat la inițiativa cardinalului Stanislaw Dzivisz, arhiepiscop de Cracovia. La congres au participat pelerini de pe toate continentele, angajați în răspândirea cultului Divinei Milostiviri, printre care a fost prezent și PS Petru Gherghel.

Liturghii în limba română
- Pentru pelerinii din România care ajung la sanctuarul "Sfânta Rita" din Cascia sau în zona Umbria, există posibilitatea de a se spovedi și de a participa la sfânta Liturghie în limba română. Pr. Marian Benchea, responsabilul pentru pastorația românilor din zona Spoleto, Norcia și Cascia, poate fi contactat la adresa: via Flaminio 158, 06049, San Giacomo di Spoleto (PG), tel. 0039/3293390519.
- În Danemarca, începând din luna noiembrie, în a doua duminică din lună, la ora 14.00, se va celebra sfânta Liturghie în limba română pentru românii catolici din această țară, în biserica "Sakramentskirke" din Copenhaga (situată la adresa: Norrebrogade 27 C, 2200-Kobenhavn). Pr. Ambroziu Angheluș (numit administrator parohial pentru comunitatea românilor catolici din Danemarca) poate fi contactat la telefon 0045/24432412 sau prin e-mail: fra_ambrozius@hotmail.com.

Întâlnire episcopală
Sub egida Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, și directa coordonare a Conferinței Consiliului Episcopilor din Europa, în perioada 3-6 noiembrie, se va desfășura la Oradea întâlnirea episcopilor catolici de rit oriental din toată Europa. La eveniment vor participa: ES card. Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale; ES card. Péter Erdo, președintele Conferinței Consiliului Episcopilor din Europa, ES Mons. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic al Vaticanului la București, PF Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, alături de 60 de episcopi din întreaga Europă.

Film despre viața în familie
"A forma familia" este titlul unui film de 33 de minute, în limba spaniolă (disponibil și cu subtitrare în limba română), cu învățături ale sfântului Josemaría Escrivá și mărturii despre viața în familie, în care părinții vorbesc despre dragostea dintre soți, relația cu fiii, Dumnezeu în viața în familie. Filmul a fost realizat de Juan Martín Ezratty, în anul 2010, pentru DIGITO IDENTIDAD. Filmul include și unele înregistrări ale catehezei sfântului Părinte Benedict al XVI-lea la Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2006 de la Valencia. Pr. Javier Quesada a realizat subtitrarea în limba română. Filmul poate fi vizionat pe internet, fiind și disponibil pentru descărcare la adresele: www.opusdei.ro/ art.php?p=44685 sau www.digitoidentidad.com/roman_de_familie_vf.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat