Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Karibuni Kenya

Am revenit în Kenya după mai bine de un an de absență și imagini bulversate m-au întâmpinat de cum am pășit în aeroport. Mulți oameni preocupați se înghesuie să ia o viză de turist.

Karibuni Kenya. Mă uit în jur și descopăr oamenii de care îmi era dor, mă întâlnesc și cu Dulachea, omul nostru din Maikona. Nu-i vorba de vreo iluzie, ci de foamete. Dulachea e piele și os. E foamete clar, mi-am zis, una cumplită, una generalizată, una care a sculptat toate trupurile, pe unele până le-a stins de tot.

- Hakuna tumbo boana? (Da nu mai ai burtă?), îl întreb absolut șocat pe Dulachea, omul bun la toate în misiunea română din Maikona.

- Hakuna chacula boana (Nu e mâncare), răspunde el.

- Nimeni nu mai are burtă în Maikona, îmi spune părintele Eugen.

Din bărbatul solid, pe care îl știam, Dulachea a ajuns o umbră. Un sentiment de milă, de revoltă, de neputință... mă copleșește.

Dhulachea îmi descrie în puține cuvinte dezastrul care se întinde din cauza foametei în toată zona supranumită Cornul Africii, în țări precum Somalia, Etiopia, Uganda și Kenya. Este haos, este disperare. Pentru că în unele locuri nu a mai plouat de trei ani(!), oamenii au pierdut toate micile lor resurse de supraviețuire în condițiile în care deșertul este deja un loc atât de neprielnic pentru viață. Au secat oazele, iarba s-a uscat... Au urmat copacii. Când tot ce era verde s-a uscat, caprele și cămilele, unele dintre puținele animale care supraviețuiesc în aceste condiții aspre asigurând subzistența oamenilor, au început și ele să moară de foame.

În aer plutește miros de hoituri. Turme întregi putrezesc peste tot, în soarele dogoritor care continuă să usuce tot ce este viu. Animalele cad ca secerate, iar oamenii pierd odată cu ele cele câteva cănițe de lapte care le astâmpărau foamea și setea. Ce să pui în stomac, fie și odată pe zi, când resursele deja modeste de supraviețuire dispar cu totul?! Nu mai este nimic! Nimeni nu speră la mai mult, nimeni nu mai are nici o provizie.

Ajutoarele umanitare care vin din Occident sunt o picătură într-un ocean. Și tocmai pentru că sunt modeste seamănă atâta discordie! Când n-ai mai mâncat nu de dimineață sau de la prânz, ci de ieri ori poate de câteva zile și există minima șansă de a prinde un pumn de grăunțe ești în stare să omori.

Organizația Națiunilor Unite a declarat stare de calamitate generalizată în Somalia și stare de urgență în Kenya și Etiopia și a cerut țărilor membre un ajutor de 1,6 miliarde de dolari pentru a interveni în aceste locuri. Starea de foamete se declară atunci când 2 din 10.000 de oameni mor de foame, iar 30% din populație este malnutrită. Numai în Somalia patru milioane de oameni sunt pe punctul de a muri de foame, iar în ultimele trei luni au murit de foame 29.000 de copii.

Cifrele sunt șocante, desigur, dar statisticile nu spun nimic din disperarea și din neputința care domnește aici. Iar ele cresc, cu fiecare zi. Puneți-vă pentru o clipă în locul unui om din această parte a lumii și pentru a simți, măcar ipotetic, ceva din disperarea lui, imaginați-vă sinistrul: că rând pe rând a-ți pierde copii, părinți, frați, vecini, prieteni... toți decimați de foame și război.

Și să mai afli apoi, că pe armele kalaschnikov, de ultimă generație, care se folosesc în zonă scrie: "Made in Romania" (Fabricat în România)!

Pr. Victor Osoloș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat