Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru tineri -

Pelerini la Madrid (III)

Ziua a VII-a: Venirea papei în Madrid

O nouă zi a debutat cu întâlnirea tinerilor români în Parohia "Ressureccion del Senor"; după momentul catehetic susținut de PS Virgil Bercea, am fost provocați să dăm mărturie despre experiențele din viața noastră care au ajutat la înrădăcinarea în Cristos. Tineri care au fost încercați au mărturisit cum au găsit puterea de a merge mai departe ajutați de cel mai bun prieten, Isus.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, momentul care ne-a unit pe toți cei prezenți în jurul altarului, pentru a-i aduce laudă și mulțumire Domnului.

După-amiază, mii de tinerii ne-am adunat în Piața Cibeles pentru a-l primi pe Sfântul Părinte. Momentul a fost minunat, tinerii din diferite colțuri ale lumii care vorbeau diferite limbi strigau aceeași frază "Viva il Papa!"

"Atmosfera de la ZMT Madrid este una plină de har și binecuvântare de la Isus: de la cateheze dimineața, până seara prin oraș vezi doar un entuziasm incredibil al tinerilor, vezi cum, uniți în aceeași credință, oameni care nu se cunosc se comportă familial între ei, observi o atmosferă specială de la salutări până la cântat împreună, vezi cum toți cei adunați aici suntem frați în Cristos... Continui să mă bucur de aceste zile binecuvântate, de această bucurie care îți umple sufletul și viața și mi-aș dori să mai dureze" (Otilia Mare, Adjud).

Ziua a VIII-a: Ultima zi de cateheză și Calea crucii

Ziua de vineri, 19 august, a însemnat ultima zi de cateheză în limba română și a culminat cu participarea la Calea crucii în centrul Madridului. Mai mult, unii dintre noi am reușit să ne apropiem de culoarul de trecere al Sfântului Părinte și să îl salutăm de aproape.

"Parcurgerea drumului crucii a însemnat pentru mine parcurgerea unui proces de conștiință. Am privit asupra momentelor de slăbiciune din viața mea; m-am întrebat cât de înrădăcinată sunt în Cristos. Aceste momente au întărit convingerea că acela în care mi-am pus încrederea este mereu cu mine. Mulțumesc Domnului pentru toate aceste momente!" (Brigita Budău, Iași).

"Ziua de vineri a fost foarte emoționantă pentru familia noastră. După participarea la Calea crucii pe străzile centrale ale orașului Madrid, am reușit să ne deplasăm într-un loc pe unde a trecut Sfântul Părinte și astfel am avut posibilitatea să îl vedem destul de aproape. Pentru noi, acest moment a fost unul dintre cele mai importante din întregul pelerinaj, deoarece îi promisesem Carinei că mergem la Madrid să îl vedem pe papa. Au fost zile frumoase, cu multe încercări din punct de vedere uman, dar credem că astfel am mai crescut puțin în credința în Dumnezeu, în încrederea dintre noi și mai ales în răbdarea și atenția pe care trebuie să i-o arătăm copilului" (Carina, Lidia și Cristian Biciușcă, Iași).

"Celebrarea era inspirată din tradiția spaniolă. Între stațiuni erau diferite cântări. Una dintre ele m-a mișcat pentru că se asemăna unui strigăt de durere, strigătul celor suferinzi, pentru care ne-am rugat, de care Isus este mereu alături" (Iacinta, Faraoani).

Ziua a IX-a și a X-a: Vigilia pe Cuatro Vientos și Liturghia de încheiere

Sâmbătă am pornit spre Cuatro Vientos, un aeroport militar care a găzduit pelerinii pentru o seară de priveghere împreună cu Sfântul Părinte. Aici am rămas și duminică pentru a participa la sfânta Liturghia de încheiere a ZMT.

"Liturghia celebrată de Sfântul Părinte a fost cea mai impresionantă Liturghie la care am participat vreodată. Am fost acolo aproape două milioane de tineri care ne-am adunat cu același scop, acela de a-l întâlni pe Dumnezeu. Au fost și momente grele la Madrid: oboseală, temperaturi mai ridicate decât eram obișnuiți, poate clipe de tensiune, dar, în momentul în care Sfântul Părinte a făcut semnul sfintei cruci, am uitat de toate... Simt că am lăsat acolo o povară și că mă întorc cu sufletul mai împăcat, mai senin și mai îmbogățit. A fost o experiență unică ce o voi purta în suflet toată viața" (Ana, Pașcani).

"Îmi doream să ascult cuvintele Sfântului Părinte cu cea mai mare atenție. Am rămas în gând cu o frază: «Dragi tineri, nu vă conformați cu ceva care să fie mai puțin decât Adevărul și decât Iubirea, nu vă conformați cu cineva care să fie mai puțin decât Cristos»" (Celina, Iași).

Adriana Ianuș și Ana-Maria Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat