Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Familia este patria inimii!

Am încercat în articolele precedente să atingem unele teme generale care să îi ajute pe tineri să se pregătească cu seriozitate pentru viața de căsătorie. Ținând cont de tot ceea ce am spus până acum ne întrebăm: de ce familia este atât de importantă? Încercăm să dăm câteva răspunsuri.

Omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu pentru a iubi și se realizează pe deplin doar atunci când se dăruiește în mod sincer altora. Familia este cadrul privilegiat unde omul învață să dăruiască și să primească iubire. Fericitul Ioan Paul al II-lea spunea într-un discurs în anul 1979: "Omul a devenit imagine a lui Dumnezeu nu numai prin propria umanitate, ci și prin comuniunea pe care bărbatul și femeia o formează încă de la început... Omul devine imagine a lui Dumnezeu nu atât în momentul singurătății, cât mai ales în momentul comuniunii. De aceea Biserica manifestă o atenție deosebită față de familie".

Familia este o instituție intermediară între individ și societate. Ea se fundamentează pe o relație de iubire profundă între soț și soție, care transmit copiilor siguranță, armonie și încredere. Tocmai de aceea familia este binecuvântată de Dumnezeu și devine o cale de sfințire.

Familia este un bine pentru întreaga omenire și un fundament indispensabil pentru societate. În familie, copiii învață valorile umane și creștine care îi vor face oameni buni și cetățeni cinstiți. Se știe că persoanele care creează cele mai multe probleme într-o societate sunt acelea cărora le-a lipsit ambientul de familie.

Familia este cadrul cel mai potrivit în care să se formeze persoane libere și responsabile. Dacă într-o familie copiii văd că părinții își trăiesc viața cu seninătate și entuziasm, în ciuda tuturor dificultăților, vor învăța și ei la rândul lor să se bucure de viață, să își îndeplinească îndatoririle și să aleagă mereu ceea ce este cu adevărat spre binele lor și nu contravine binelui aproapelui.

În familie se transmite cel mai bine credința. Familia este numită "Biserică domestică" pentru că aici se experimentează cel mai bine comuniunea din interiorul Bisericii. Părinții sunt primii responsabili ai educației și primii vestitori ai credinței. Ei trebuie să fie un exemplu, să îi obișnuiască pe copii să se roage și să participe la viața comunității.

Papa Ioan Paul al II-lea a scris în anul 1981 o exortație apostolică despre îndatoririle familiei creștine în lumea de azi. În acest document se scoate în evidență patru misiuni generale ale familiei: formarea unei comunități de persoane, slujirea vieții, participarea la dezvoltarea societății și participarea la viața și misiunea Bisericii. În încheierea documentului, Ioan Paul al II-lea spune: "A iubi familia înseamnă a ști să-i stimezi valorile și posibilitățile, promovându-le mereu. A iubi familia înseamnă a individualiza pericolele și relele care o amenință, pentru a le putea depăși. A iubi familia înseamnă a te strădui pentru a-i pregăti un ambient care să-i favorizeze dezvoltarea. Formă excelentă de iubire a familiei este aceea de a reda familiei creștine de astăzi motive de a se încrede în ea însăși, în propriile bogății ale naturii umane și ale harului, încredere în misiunea pe care i-a încredințat-o Dumnezeu...".

Multe ar putea fi spuse despre familie și să ne determine să alegem să întemeiem o familie! Un gânditor italian spunea: "Familia este patria inimii!".

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat