Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Sanctuare -

Madonna del Frassino

La doar 25 km de Verona, în drum spre Brescia, vă va atrage atenția un indicator: Madonna del Frassino, din Peschera del Garda.

Sanctuarul Maicii Domnului din Frasin este, cu siguranță, unul dintre cele mai remarcabile din zonă. Originea sa datează de la 11 mai 1510, când, în locul numit Contrada Pigna, în afara cetății Peschiera del Garda, Maica Domnului a apărut unui țăran, Bartolomeo Broglia. În timp ce lucra la câmp, acesta a fost atacat de un șarpe. El a invocat, pe moment, ajutorul Maicii Sfinte. Ridicându-și ochii spre cer, a văzut o statuetă învăluită în lumină, așezată într-un frasin din apropiere: era imaginea Maicii Domnului care i-a venit în ajutor. Bartolomeo, salvat de mușcătura șarpelui, a luat cu el statuia, a dus-o acasă pentru a o arăta familiei, și a închis-o într-o casetă metalică, pentru a fi în siguranță. Vestea s-a răspândit și mulți dintre prietenii săi voiau să vadă statuia. Însă, când a deschis caseta, statuia nu mai era acolo, dar a fost găsită în același copac unde apăruse cu câteva zile în urmă. Episcopul de atunci, hotărând că este vorba de un fapt miraculos, a decis construirea unei biserici dedicate Fecioarei. Statueta Fecioarei cu Pruncul, înaltă de 14 cm, poate fi văzută și azi în frasinul original, care se află în capela dedicată Mariei.

În interiorul sanctuarului, construit între anii 1511 și 1514, în stil renascentist, merită atenție câteva lucrări ale lui Farinati (1522-1606), care a realizat picturi așezate la primele trei altare (când se intră, pe stânga): Nașterea Domnului (1560), Conversație sfântă și o a treia dedicată sfintei Fecioare, sfântului Francisc din Assisi, fericitului Andrea Grego din Peschiera și sfântului Sebastian (1576).

Capela mare, din stânga, este numită a sfântului Francisc din Assisi sau a Cordigerilor, pentru că aici se află mormântul lor, iar acum este capela preasfântului sacrament, împodobită cu un tablou realizat de pictorul Astolfi (1600), care reprezintă primirea stigmatelor de către sfântul din Assisi. În partea dreaptă a aceleiași capele este prima reprezentare a aparițiilor Mariei.

În partea dreaptă, lângă altar, este capela Fecioarei, care este prima bisericuță dedicată Fecioarei din Frasin. Statueta miraculoasă este așezată pe frasinul istoric al apariției. Această capelă este centrul locului de pelerinaj, inima acestui sanctuar. Construirea ei a început la 12 septembrie 1510.

Arătarea Maicii Domnului din Frasin are trei caracteristici. Episcopul de Trieste, Mons. Eugenio Ravignani, în anul 1990, vorbea despre această prezență a Mariei la Peschiera del Garda cu aceste cuvinte: "Cred că v-ați dat seama că aici o avem pe Fecioara care tace, Maria nerostind aici măcar un cuvânt: este umilința tăcerii sale. Apoi noi toți, care căutăm chipul Fecioarei, rămânem uimiți să găsim aici doar o mică statuie, ba chiar foarte mică: este umilința micimii sale... În al treilea rând, imaginea se află tot acolo unde a apărut cândva, în anul 1510: umilința de a fi mereu în mâinile lui Dumnezeu și de a rămâne acolo unde vrea el".

La 24 septembrie 1930 a avut loc încoronarea solemnă a statuii Maicii Domnului din Frasin. În anul 2010, sanctuarul a organizat mai multe manifestări prin care s-au marcat 500 de ani de la apariția Maicii Domnului.

Începând cu anul 2011, în perioada mai - septembrie, pentru cei care vor să rămână în rugăciune, alături de Maica Domnului, sanctuarul este deschis și în timpul nopții.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat