Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Alois Guanella

"Doamne, tu ești speranța mea, în tine mi-am pus încrederea din copilărie". Acest verset din Psalmul 70 descrie cel mai bine ceea ce-i unește pe noii sfinți canonizați de papa Benedict al XVI-lea în ziua de 23 octombrie. Printre aceștia se numără și sfântul Alois Guanella (1842-1915), fondatorul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", care activează și în România (Iași, Șcheia și Sagna). La eveniment a participat și un grup de persoane din Dieceza de Iași.

Alois Guanella s-a născut la 19 decembrie 1842, în Fraciscio (Italia), o localitate din munții Alpi, situată la mică distanță de granița cu Elveția.

Familia i-a transmis majoritatea lecțiilor pe care le va pune în practică pe parcursul apostolatului. La vârsta de 12 ani intră în seminar, iar în anul 1866 este sfințit preot.

În primii ani ai misiunii preoțești slujește în diferite parohii din Dieceza de Como. Datorită unor circumstanțe ajunge la Torino, unde-l întâlnește pe Don Bosco. Sub îndrumarea acestuia, în anul 1875 depune voturile temporare în "Societatea Saleziană". Tot la Torino a avut ocazia de a admira activitatea sfântului Iosif Cottolengo, un veritabil slujitor dedicat celor defavorizați. Este rechemat în pastorație de episcopul din Como, în anul 1878. Sensibil la suferințele celorlalți, înființează o congregație. Nucleul inițial a fost constituit din câteva persoane, la Pianello (Como), care se ocupau deja de cei săraci la venirea sa ca paroh. Primele sale case de caritate au fost denumite "Casele Providenței".

În timpul vieții sale, Italia a suferit numeroase frământări sociale. O lege a statului italian din anul 1866 a decretat abolirea tuturor ordinelor călugărești. Guanella a fost considerat un pericol, mai ales de către grupările anticlericale și cele socialiste.

Opera fondată de el se va extinde mai întâi în Italia, iar ulterior în diferite locuri din lume, astăzi fiind prezentă pe trei continente. Prima congregație fondată de el, "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" (1886) s-a dezvoltat rapid, mai târziu fiind instituită și ramura masculină, "Slujitorii Carității" (1908). Aceste două congregații continuă, asemenea fondatorului lor, munca în favoarea celor defavorizați.

Mesajul și gândirea sfântului Alois Guanella sunt conținute în scrierile sale, semnificative fiind Andiamo al Padre ("Să mergem la Tatăl") și Il Fondamento ("Fundamentul").

A murit la 24 octombrie 1915, la Como. Trupul său a fost așezat în sanctuarul "Preasfânta Inimă" din aceeași localitate.

Activitatea depusă în slujba carității a fost recunoscută de Biserică prin beatificarea sa din anul 1964, de către papa Paul al VI-lea, iar în acest an, la 23 octombrie, prin canonizarea celebrată de papa Benedict al XVI-lea, la Roma.

Sfințenia lui Alois Guanella nu constă numai în perfecțiunea morală, ci cuprinde întreaga sa participare la caritatea imensă a lui Dumnezeu și încrederea totală în providența lui. Într-una dintre scrieri notează: "Iubirea arzătoare a lui Dumnezeu produce caritatea față de semenii noștri, pentru că această iubire nu poate fi separată de iubirea față de aproapele".

"Recunoașterea sfințeniei părintelui Alois Guanella - spunea sora Serena Ciserani, superioara generală a congregației - este un dar de speranță oferit tuturor celor "mici" ai lumii, pentru că în el pot găsi un mijlocitor în cer pentru consolarea și mângâierea inimii lor. El ne îndeamnă să mergem mai repede pe cărările înflorite ale carității guaneliene, pentru a nu-i lăsa singuri pe bolnavii care caută sănătatea, inimile frânte care doresc să fie consolate, pe cei îndurerați care au nevoie de tandrețe, pe cei care plâng și sunt însetați după un zâmbet".

Silviu Salca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat