Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Curtea neamurilor la București

Conferințe, dezbateri și dialoguri. A început în zilele de 24 și 25 martie ale acestui an la Paris. A continuat la Quebec și Chicago. În zilele de 11 și 12 octombrie a fost la București, apoi a continuat la Florența și Roma. La jumătatea lunii noiembrie va fi la Tirana (Albania). "Curtea neamurilor", așa se numește "inițiativa de schimb, dialog și acțiuni comune între cei care cred și cei care nu cred".

În vechime, Curtea neamurilor era acel spațiu al templului din Ierusalim în care se adunau nu numai cei din poporul ales, dar aveau acces toți, indiferent de cultură, de limbă sau de orientare religioasă. Aici, dialogau pe teme spirituale și se rugau. De la acest loc de întâlnire se inspiră noua structură promovată de Consiliul Pontifical pentru Cultură de la Vatican.

La București, tema centrală a fost "Umanism și spiritualitate". Noul umanism al secolului al XXI-lea lasă spațiu pentru spiritualitate? Există un ateu spiritual? Sunt întrebări care au stat în centrul atenției.

Evenimentul a început marți seara, 11 octombrie, la Ateneul Român, cu lansarea, în prezența autorului, a cărții "Întrebări privitoare la credință. 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred și ale celor care nu cred" de card. Gianfranco Ravasi, apărută la Editura "Humanitas". Începând cu ora 19.00, card. Gianfranco Ravasi și Horia-Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, au purtat un dialog pornind de la tema: "Întrebări esențiale. Putem vorbi împreună despre Dumnezeu?".

Miercuri, 12 octombrie, cardinalul a prezidat împreună cu Andrei Pleșu, la sediul Colegiului Noua Europă, colocviul "Rațiunea și antinomiile credinței. Dialogul dintre cei ce cred și cei ce nu cred", cu participarea mai multor personalități culturale din România: Vlad Alexandrescu, Alexander Baumgarten, Francisca Băltăceanu, Andrei Cornea, Michel Kubler, Anca Manolescu, Dan C. Mihăilescu.

Evenimentul de la București, organizat de Institutul Cultural Român, Filarmonica "George Enescu", Editura "Humanitas", Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Nunțiatura Apostolică din România, a avut loc în cadrul vizitei oficiale a card. Gianfranco Ravasi, la invitația Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. În cadrul acestei vizite, în dimineața zilei de 11 octombrie, la sediul Universității București, oaspetelui i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Născut în anul 1942, preot din 1966, fost prefect al Bibliotecii Ambroziene din Milano și profesor de exegeză a Vechiului Testament la Facultatea de Teologie a Italiei de Nord, Gianfranco Ravasi a fost ales în anul 2007 arhiepiscop, președinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, al Comisiei pentru Bunurile Culturale ale Bisericii și al Comisiei de Arheologie Sacră. În urma Consistoriului din noiembrie 2010, a devenit cardinal al Bisericii Catolice. Biblist, autor a numeroase cărți, Eminența sa este cunoscut, de asemenea, pentru contribuțiile în mass-media.

"Am gândit o activitate de frontieră: a asculta motivațiile celorlalți, a încerca să înțelegem argumentele lor. Comunității creștine nu trebuie să-i fie frică de diversitate", spunea cardinalul într-un interviu din luna martie despre Curtea neamurilor. În acest sens, îl citează pe Emil Cioran (1911-1995), care nu a încetat să-și pună întrebări asupra credinței. În pagini marcate de pesimism, continuă să fie atent la acel Dumnezeu despre care mărturisește că-i "spiona" toate mișcările. În "Lacrimi și sfinți" scrie: "Când asculți pe Bach vezi cum se înfiripă Dumnezeu. Căci muzica lui este generatoare de divinitate. O viziune plastică a ființei divine ți se desfășoară în față și crește Dumnezeu sub ochii tăi. După un oratoriu, o cantată sau o pasiune, trebuie să existe Dumnezeu".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat