Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Apostolul iubirii (X)

Trăirea creștină pe parcursul anului bisericesc, în lumina cuvântului lui Dumnezeu care este duh și viață, are la dispoziție, la începutul lunii noiembrie, ca ultimă lună a anului liturgic, o sărbătoare deosebită, aceea a tuturor sfinților, urmată imediat de comemorarea tuturor credincioșilor răposați, cu o atenție specială din partea Bisericii, pe tot parcursul acestei luni.

Apostolul iubirii are cuvântul în amândouă celebrările: la 1 noiembrie, în prima lectură (Ap 7,37-40), iar în lectura a doua (1In 3,1-3); la 2 noiembrie, în prima Liturghie, textul evanghelic (In 6,37-40), iar în Liturghia a treia, textul lecturii a doua (Ap 21,1-7).

Favorizat la Cina de Taină de a asculta bătăile inimii preasfinte a lui Isus, purtător de grijă al Maicii Preacurate din încredințarea de pe cruce a lui Isus, vizionarul din cartea Apocalipsului ne dă un răspuns încurajator privitor la cei aflați în fericirea cerească: "Am văzut... o mulțime mare pe care nimeni nu putea să o numere, din toate națiunile, triburile, popoarele și limbile, care stăteau în picioare în fața tronului și a Mielului, îmbrăcați în haine albe și cu ramuri de palmier în mâini, strigând cu glas puternic: mântuirea este de la Dumnezeul nostru, cel care șade pe tron, și de la Miel" (Ap 7,9-10). Și: "Iubiților, acum suntem copii ai lui Dumnezeu, dar nu s-a arătat încă ce vom fi. Știm că atunci când se va arăta (Isus), vom fi asemenea lui pentru că îl vom vedea așa cum este" (1In 3,2).

Pline de mângâiere sunt și cuvintele din lectura a doua a celei de a treia Liturghii a comemorării credincioșilor răposați: "Am mai văzut cetatea cea sfântă, Ierusalimul cel nou, coborând din cer de la Dumnezeu..., cortul lui Dumnezeu împreună cu oamenii... El va șterge orice lacrimă din ochii lor, moartea nu va mai fi" (Ap 21,2-4). Trăind cu această credință, vom putea spune împreună cu sfântul apostol Paul: "Știu în cine am crezut... Am luptat lupta cea bună. De acum îmi este rezervată coroana dreptății, nu numai mie, ci și tuturor acelora care au iubit arătarea lui (Isus Cristos)" (2Tim 4,7-8).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat