Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Noul Cod civil

Stimați cititori! De la 1 octombrie intră în vigoare un nou Cod civil (Codul civil vechi era în vigoare din anul 1864 din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza), iar acest Cod cuprinde dispoziții referitoare la persoanele fizice și juridice, familie, proprietatea publică sau privată, cartea funciară, moștenire, obligațiile și drepturile izvorâte din încheierea unor contracte juridice etc. Noua lege completează sau schimbă reglementările anterioare ca urmare a apariției unor situații juridice noi. Întrucât prin noul Cod civil au fost introduse sau modificate multe texte de lege, în această pagină ne vom referi doar la câteva dintre ele, urmând ca în funcție de interesul cititorilor să dezbatem și alte texte din noul Cod civil.

În capitolul II din noul Cod civil este reglementat respectul datorat ființei umane și drepturile ei inerente. Prin art. 58 din noua lege se prevede că "orice persoană are dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private, precum și alte asemenea drepturi recunoscute de lege".

În condițiile în care drepturile reglementate prin articolul 58 din Codul civil nu sunt respectate, atunci la cererea persoanei interesate, instanța poate lua toate măsurile necesare pentru a împiedica sau a face să înceteze orice atingere ilicită adusă integrității corpului uman, precum și pentru a dispune repararea daunelor materiale și morale suferite.

Prin art. 312 din Codul civil se prevede că "viitorii soți pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legală, separația de bunuri sau comunitatea convențională". Acest regim produce efecte numai din ziua încheierii căsătoriei și poate fi modificat în timpul căsătoriei, în condițiile legii.

Comunitatea legală (art. 339 - 359 Cod civil)

Conform art. 339 din Codul civil "bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților" (acest articol exista și în codul familiei anterior).

Separația de bunuri (art. 360 - 365 Cod civil)

În baza art. 360 Cod civil, "fiecare soț dintre soți este proprietar exclusiv în privința bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum și a celor pe care le dobândește în nume propriu după această dată.

Comunitatea convențională (art. 366 - 368 Cod civil)

Regimul comunității convenționale se aplică atunci când se derogă, prin convenție matrimonială, de la dispozițiile privind regimul comunității legale.

După cel puțin un an de la încheierea căsătoriei, soții pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege pentru încheierea convențiilor matrimoniale.

Prin noul Cod civil a fost introdusă și noțiunea de "locuința familiei". Astfel, la art. 321 se prevede că "locuința familiei este locuința comună a soților sau, în lipsă, locuința soțului la care se află copiii. Oricare dintre soți poate cere notarea în cartea funciară, în condițiile legii, a unui imobil ca locuință a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului".

Conform art. 322 din codul civil "fără consimțământul scris al celuilalt soț, niciunul dintre soți, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinței familiei și nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosința acesteia".

Soțul care nu și-a dat consimțământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoștință despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial.

În lipsa notării locuinței familiei în cartea funciară, soțul care nu și-a dat consimțământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune interese de la celălalt soț, cu excepția cazului în care terțul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuință a familiei.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat