Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Cursuri prolife
Asociația "Familia și Viața" din Roman organizează cursuri de învățare a metodei ovulației Billings în vederea inițierii în utilizarea acestei metode, cursanții urmând să devină învățători de metodă. Cursurile vor avea loc la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian în două etape: 7-9 octombrie și 21- 23 octombrie. Persoanele care intenționează să participe nu trebuie să fie neapărat cadre medicale, ci pot fi de orice profesie. Informații suplimentare: Asociația Familia și Viața, Str. Ștefan cel Mare, nr. 228, Roman, telefon: 0233/742505 (10.00-17.00); www.familiasiviata.ro, e-mail: afav_roman@hotmail.com.

Milostivirea divină
Arhidieceza Romano-Catolică de București, prin Academia Teologică "Anton Durcovici", a organizat, la 30 august, conferința "Fericitul Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii divine și enciclica «Dives in misericordia»", la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București. Au susținut conferințe: pr. prof. univ. dr. Jan Michniak (Cracovia), pr. prof. univ. dr. Tadeusz Rostworowski, SJ (Cracovia) și conf. univ. dr. Ecaterina Hanganu (Iași). Conferințele au fost reunite într-un volum coordonat de Ecaterina Hanganu și apărut la Editura "Presa Bună".

Sărbătoarea roadelor
A 13-a ediție a Zilelor Culturii Polone a fost marcată și la Solonețu Nou, în perioada 8-10 septembrie. În mod tradițional, cea de-a treia zi a fost dedicată cunoașterii comunității poloneze, prilej cu care a avut loc Sărbătoarea Roadelor (Dozynki). Liturghia de deschidere a fost oficiată de PS Petru Gherghel, asistat de 15 preoți din Decanatul de Bucovina, trei preoți din Cracovia și unul din Ucraina. Omilia a fost rostită de pr. prof. dr. Andrzej Zwolinski de la Universitatea "Ioan Paul al II-lea" din Cracovia. La ofertoriu, cele 14 asociații ale Uniunii Polonezilor din România au prezentat coșuri cu roade și cununi de spice pentru a fi sfințite.

Sesiune CER
Pentru prima dată o sesiune a Conferinței Episcopilor din România s-a întrunit în Dieceza de Chișinău (Republica Moldova), în perioada 20-23 septembrie, la invitația PS Anton Coșa, cu prilejul împlinirii a 20 de ani la cârma acestei dieceze și zece ani de la înființarea episcopiei. Episcopii au vizitat mai multe obiective social-pastorale din Chișinău, Stăuceni și Crețoaia. În comunicatul final, episcopii îi îndeamnă pe credincioși să participe la recensământul populației din 20-31 octombrie și să-și declare identitatea catolică. În cadrul lucrărilor, episcopii au făcut o evaluare a ultimelor evenimente din viața Bisericii locale, au dezbătut diferite probleme legate de tribunalele bisericești diecezane și de organizarea și funcționarea CER. Următoarea sesiune va fi la Blaj, în perioada 8-10 mai 2012.

Primiție
Comunitatea romano-catolică din Valea Mică a participat, la 18 septembrie, la prima sfântă Liturghie celebrată de părintele Eduard Bucur (fratele Dominic), al cărui tată este născut în acest sat. A fost prezent la primiție și pr. Christophe-Marie, superior al Comunității "Sfântul Ioan" din București. Părintele primițiant a fost hirotonit la 2 iulie, Vezelay (Franța), și face parte din Congregația "Sfântul Ioan".

Cd "Un colț de rai"
În Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău a fost lansat, la 28 august 2011, un nou cd audio al părintelui Eugen Budău, intitulat "Un colț de rai". Albumul conține 12 piese. Armonizarea a fost făcută de Adrian Irinel Aciobaniței și Silvestru Miclăuș, orchestrația și sunetul de Emilian Andrieș. Pentru comenzi și alte informații, pr. Eugen Budău poate fi contactat la adresa: Via Roma, 2, 11013-Courmayeur, Italia, tel. 0039/3278444479, în țară: 0733/623330, e-mail: prgenu@yahoo.com.

Profesiuni
La Târgu Ocna, în cadrul Liturghiei din 10 septembrie, sora Maria Daniela Fechetă, din Congregația Surorilor "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, a depus profesiunea perpetuă a sfaturilor evanghelice, în mâinile superioarei generale, sora Maria Assunta Pedrinzani. La Roma, în Parohia "Sfântul Leonardo Murialdo", Petrică Țurcanu (Săbăoani) și Ionuț Ciobanu (Roman) și-au început noviciatul în cadrul iosefinilor, la 19 septembrie.

Numiri
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri în Dieceza de Iași: începând cu 1 septembrie: pr. prof. dr. Benone Lucaci - rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. La împlinirea celor două mandate în calitate de rector al aceluiași institut, pr. Wilhelm Dancă a fost degrevat de această misiune îndeplinită din 1 octombrie 2001; pr. prof. Petre Chelaru - director coordonator al profilului teologic romano-catolic din cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu" din Iași; pr. Petru-Sebastian Tamaș - inspector școlar teritorial de Iași pe județele Iași, Suceava, Botoșani și Vaslui, pentru un mandat de cinci ani, în cadrul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli; în cadrul Tribunalului Bisericesc al Diecezei de Iași, pr. Felix Măriuț - judecător, iar pr. Andrei Varga - avocat; începând cu 1 octombrie: pr. prof. Eduard Soare - vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. prof. dr. Ștefan Lupu - prefect de studii al aceluiași institut, iar pr. Lucian Avădăni - pastorație în Dieceza de Alba (Italia).

Pe scurt
- 30 august: Activitatea misionară "Cercul micii misionari" la Buhonca și strângere de fonduri pentru misionari
- 18 septembrie: Sărbătoarea familiilor la Oțeleni
- 17-20 septembrie: A XXII-a Adunare Generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore, la Șumuleu Ciuc, cu tema "Viața consacrată, încotro? Semne de speranță în realitatea românească".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat