Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Simpozion intercreștin
"Mărturia Bisericii în lumea contemporană" a fost tema celui de-al XII-lea simpozion intercreștin desfășurat la Salonic (Grecia), în perioada 30 august - 2 septembrie, organizat de Institutul Franciscan de Spiritualitate al Universității Pontificale "Antonianum" din Roma și de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității "Aristoteles" din Salonic. Lucrările, desfășurate în șase sesiuni, au abordat tema contribuției ecumenismului la mărturia creștină în lumea actuală, a pluralismului etic în cel de-al treilea mileniu, a mărturiei Bisericii în mass-media și a contribuției Bisericii la mișcarea ecumenică. Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, și papa Benedict al XVI-lea au trimis participanților mesaje.

Adunare a CCEE
Alegerea noii președinții, pentru cinci ani, a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și Noua Evanghelizare în Europa a fost în centrul lucrărilor Adunării plenare a președinților Conferințelor Episcopale din Europa, desfășurată la Tirana (Albania), între 29 septembrie - 2 octombrie. CCEE împlinește 40 de ani de la înființarea la 22 noiembrie 1971.

Congres euharistic
La Dublin (Irlanda) se va desfășura cel de-al 50-lea Congres Euharistic Internațional în perioada 10-17 iunie 2012, cu tema: "Euharistia: comuniune cu Cristos și cu fiecare". Detalii pe situl www.iec2012.ie, disponibil în limbile engleză, irlandeză, poloneză, spaniolă, italiană, franceză și germană. În anul 2008, congresul s-a desfășurat în Quebec (Canada).

"Oameni și religii"
Cu lectura apelului la pace s-a încheiat, la 13 septembrie, la München (Germania), întâlnirea interreligioasă "Oameni și Religii", organizată de Comunitatea "Sant'Egidio" pe tema "Destinați să trăim împreună. Religii și culturi în dialog". Manifestarea, începută la 11 septembrie, a stat sub semnul unei celebrări importante: 25 de ani de la prima întâlnire interreligioasă organizată la Assisi la inițiativa fericitului Ioan Paul al II-lea. Următoarea întâlnire va avea loc în anul 2012 la Sarajevo.

Canonizare
Fericitul Alois Guanella, fondatorul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" (1881), va fi canonizat de către papa Benedict al XVI-lea la 23 octombrie. La eveniment va participa și un grup de persoane din Dieceza de Iași. Alois s-a născut la Fraciscio di Campodolcino (Sondrio, Italia), la 19 decembrie 1842. A fost hirotonit preot la 26 mai 1866. A murit la 24 octombrie 1915. A fost declarat fericit de papa Paul al VI-lea, la 25 octombrie 1964. Congregația este prezentă în România din anul 1993: în Dieceza de Iași prin Casa Providenței (din 1993) din Iași; prin Casa "Sfântul Iosif" - Căminul de Bătrâni (din 2002), tot la Iași; prin Centrul Social de Zi "Fericita Clara" din Șcheia și încă o comunitate la Sagna, din anul 2010.

Preoți uciși
În localitatea Chocó (Dieceza de Apartodo), la granița Columbiei cu Panama, a fost ucis în mod barbar pr. Gualberto Oviedo Arrieta, parohul din Capurganá. Corpul fără viață al preotului catolic a fost găsit la 13 septembrie în locuința sa, cu craniul sfărâmat. Avea 34 de ani și a fost hirotonit preot acum doi ani. Este al șaselea preot ucis în Columbia în anul 2011. Între anii 1984 și 2011 în această țară au fost uciși doi episcopi, nouă persoane consacrate și trei seminariști. În Nicaragua, pr. Marlon Ernesto Pupiro Garcia, 40 de ani, paroh la biserica "Neprihănita Zămislire" din La Concepcion, la Masaya, a fost înmormântat la 24 august după ce fusese găsit decedat la 23 august, fiind dat dispărut de trei zile.

Novenă prolife
Organizația "Saint Michael The Archangel", inițiatoarea campaniei "Un milion de rozarii pentru pruncii nenăscuți" (6-8 mai), anunță cel de-al doilea eveniment anual multinațional pentru salvarea de la avort și protejarea copilașilor din sânul matern: novena prolife constă în nouă zile de rugăciune, începând cu 29 septembrie și până în 7 octombrie inclusiv. În perioada novenei, cei doritori pot oferi câte o Liturghie măcar o dată și se vor ruga zilnic cel puțin un Rozariu. Intențiile sunt: pentru salvarea de la avort a pruncilor nenăscuți și - pentru ca în țara noastră să punem capăt avortului și să fie adoptată o legislație creștină a familiei.

Întâlnire fraternă
În Conventul "Sfântul Anton" din Istanbul a avut loc, la 30 august, o întâlnire fraternă la care au participat frații Custodiei de Orient și Țara Sfântă aflați în această perioadă la Büyükdere pentru exerciții spirituale, precum și Excelența sa Louis Pelâtre, vicar apostolic de Istanbul, și Sanctitatea sa Bartolomeu I, patriarh ecumenic, împreună cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe aflate sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice. Bartolomeu I și-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul fraților și aprecierea pentru prezența și activitatea acestora desfășurată pe teritoriul Turciei, evidențiind cooperarea dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă. Întâlnirea a inclus un moment de rugăciune în biserica franciscană "Sfântul Anton" din Istanbul.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat