Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pelerini la Madrid (II)

Ziua a III-a: Italia, Monaco și Franța

În a treia zi de pelerinaj am continuat drumul prin Italia. Prima oprire a fost la Genova Pegli, unde am fost găzduiți de Surorile Zăpezii; acestea ne-au așteptat cu disponibilitate. Am participat la sfânta Liturghie, într-o atmosferă din ce în ce mai prietenoasă și, prin intermediul predicii, am aprofundat și mai mult ideea întâlnirii cu ceilalți tineri.

După un drum impresionant pe Coasta de Azur, am oprit la Montecarlo, de unde am plecat spre locul de cazare, în Marsille.

"O altă zi minunată s-a încheiat. Fiind o zi de mare sărbătoare, cum fiecare duminică este de altfel, am celebrat sfânta Liturghie la un liceu unde Surorile Zăpezii au binevoit să ne servească un prânz și un desert delicios. Le mulțumim din inimă și le dorim tot binele din lume. Astăzi am avut ocazia să vizităm Monaco, care ne-a oferit o priveliște mirifică. Am văzut cu ochii noștri cum muntele și marea se unesc, redând multe exclamații de «oau!»" (Andreea, Iași).

Ziua a IV-a: Franța și Spania

A patra zi de pelerinaj a însemnat și ultima zi de drum. După ce am străbătut Franța și o mare parte din Spania am ajuns în sfârșit la Madrid.

Drumul de patru zile a fost cu adevărat folositor pentru noi ca grup: experiențele prin care am trecut, timpul petrecut împreună, împărtășirea momentelor de bucurie, dar și a oboselii ne-au ajutat să ne apropiem și să trăim pelerinajul ca un grup.

"Odată cu apropierea de orașul Madrid, am observat un număr tot mai mare de tineri pelerini, dornici de a trăi evenimentele importante ce se desfășoară în aceste zile în capitala Spaniei, care a devenit capitala tinerilor din întreaga lume" (Cristian, Iași).

Ziua a V-a: Prima zi la Madrid

În dimineața primei zile la Madrid, fiecare dintre noi a avut program liber și posibilitatea de a vizita orașul, de a participa la diferite activități culturale, religioase sau practice.

Aceasta a fost prima provocare în calitate de pelerini la Madrid, deoarece a trebuit să facem față unor situații noi, aglomerației din acest mare oraș.

După-amiază am participat la primul moment oficial, reprezentat de Liturghia de deschidere a ZMT care a avut loc în Plaza de Cibeles. La eveniment au participat peste un milion de tineri de pe toate continentele. A fost un moment încărcat de bucurie și emoție, deoarece toți pelerinii ne-am unit în rugăciune.

"Prima zi la Madrid a fost una nouă, plină de entuziasm, aglomerație și cunoaștere. Aglomerație, pentru că pe toate străzile Madridului puteai vedea grupuri de tineri mai mult sau mai puțin numeroase din diferite țări sau continente. Entuziasm, datorită tinerilor plini de bucurie și viață, care cântă, zâmbesc și dansează. Madridul, în aceste zile freamătă de entuziasm și voie bună, este capitala tinereții. Cunoaștere, deoarece ne-am plimbat și admirat galeriile de artă ale faimosului Muzeu Prado care reunește opere ale unor pictori celebri, cum ar fi Raffaello, Tiziano, Rembrandt, El Greco, Velazques, Rubens etc. Este uimitor cum prezența unor tineri poate răspândi în jur atâta poftă de viață, zâmbete pe fețele tuturor și lumină oriunde merg" (Iuliana, Iași).

"Ziua Mondială a Tinerilor este un semn de bucurie și de comuniune cu mulți tineri care cred în Isus. Faptul de a fi mulți tineri împreună cu noi e normal să creeze aglomerații în spațiile de servire a mesei, toalete, transport, vizite culturale, parcuri. Pentru mine ZMT este și o experiență de a redeveni la ceea ce este esențial în viața oricui, un mod de a ne purifica prin răbdare și nu numai" (Gabriela Lungu, FCJ).

Ziua a VI-a: Prima zi de cateheză

După micul dejun ne-am îndreptat cântând și plini de entuziasm spre parohia unde ne-am întâlnit cu toți pelerinii din România. Am făcut împreună rugăciunea de dimineață, după care PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, a făcut cateheza cu tema "Tari în credință". La cateheză, unii dintre noi au oferit mărturii de credință și am primit răspunsuri la întrebări.

Cateheza a fost urmată de sfânta Liturghie oficiată în rit bizantin de PS Bercea. La această primă comuniune a tinerilor din România au participat atât tineri romano-catolici, greco-catolici, cât și tineri ortodocși.

După prânz am continuat cu bucurie activitățile culturale și religioase, dar și descoperirea orașului începute în ziua anterioară. Am avut prilejul să cunoaștem oameni noi și să socializăm cu aceștia. O parte dintre tineri au participat la întâlnirea membrilor Acțiunii Catolice din întreaga lume.

"Credința în Cristos și Biserica sa au fost principalele puncte dezbătute în aceste zile petrecute la Madrid. Au fost zile pline de har, entuziasm tineresc și multă veselie. Credința în Dumnezeu este vie, puternică și nu se stinge așa cum ar dori unii" (Claudia Ferenț).

"Sunt de câteva zile la Madrid și pot spune că este locul în care pot să îmi manifest credința, așa cum nu am mai făcut-o până acum. Mă mândresc că sunt româncă și mai ales romano-catolică. Mă bucur că ne manifestăm aceeași credință alături de o mulțime de alți oameni care vorbesc diferite limbi și că împreună ne putem apropia mai mult de Dumnezeu" (Mihaela Ciobanu, Focuri, Iași).

Anamaria Dănilă și Ana-Maria Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat