Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu card. Zenon Grocholewski (II)

(continuare din numărul trecut)

Ceea ce se însămânțează în inimile copiilor rămâne toată viața

Cardinalul Zenon Grocholewski, prefect al Congregației pentru Educația Catolică, prezent în Dieceza de Iași în perioada 5-7 noiembrie 2010, vorbește despre cât de importantă este educația integrală.

- De la 15 noiembrie 1999 sunteți prefect al Congregației pentru Educația Catolică. Vorbiți-ne, vă rog, despre rolul acestui dicaster.

Rolul este unul foarte important, pentru că prima misiune a Bisericii este de a învăța. "Mergeți în toată lumea și învățați toate neamurile până la marginile pământului". Așadar, învățământul este un lucru de extremă importanță. Avem trei sectoare ale învățământului. În primul rând, seminariile, formarea clerului, de ei depinde un alt sector. Apoi avem universitățile de diferite feluri, răspândite în toată lumea, pentru a pregăti intelectuali catolici, medici catolici, ingineri catolici, juriști catolici, jurnaliști catolici. Apoi este un alt sector, școala catolică. Școlile catolice sunt foarte importante. Îmi amintesc că în timpul Sinodului Episcopilor pentru Europa se vorbea despre intelectuali, despre evanghelizare, dar nimeni nu vorbea despre copii. În vremea aceea nu eram prefect al acestei congregații.

Mi-au spus că nu pot vorbi despre copii, trebuia să vorbesc despre dreptate, pentru că sunt șeful tribunalului. Dar în grupuri mici, am vorbit mult: "Dacă vrem să convertim Europa, trebuie să începem cu copiii". I-am spus și cardinalului Sodano. El mi-a spus că își amintea că Agostino Gemelli, fondatorul Universității Catolice "Preasfânta Inimă" din Milano (Universita Cattolica del Sacro Cuore di Milano), odată a spus că dacă el ar fi fost constrâns să închidă fie școala catolică, fie universitatea, el ar fi preferat să închidă universitatea. Este semnificativ, pentru că nu poți îndoi un copac bătrân. Este dificil să-i convertești pe cei bătrâni. Dar planta tânără o poți dirija către soare. Ceea ce se însămânțează în inimile copiilor rămâne pentru toată viața. Foarte adesea, acești copii, după un anumit timp, chiar dacă se îndepărtează, au la ce să se întoarcă. Mulți sunt aceia care se întorc la acele idealuri care s-au născut când erau copii. Dacă îi educăm bine pe copii, pregătim și studenți buni pentru universitățile catolice. Pentru mine, educarea copiilor este de o mare importanță.

- Spre ce fel de educație ar trebuie să se îndrepte societatea?

O educație pe care noi o numim "educație integrală". A transmite știința, informațiile, aceasta nu este încă educație, deoarece această știință poate fi utilizată ori pentru bine, ori în scopuri negative. Noi știm bine că a fost folosită din abundență, pentru rău, pentru războaie din ce în ce mai teribile, pentru terorism, pentru nedreptăți în forme din ce în ce mai rafinate. Așadar, trebuie să formăm persoana umană pentru a fi capabilă să folosească aceste cuceriri ale științei și tehnicii pentru bine, nu pentru rău.

- În ce constă educația integrală despre care vorbiți?

Sunt patru elemente care formează educația integrală. Primul este elementul uman: trebuie să formăm o persoană serioasă, demnă de încredere, credibilă, o persoană care știe să se stăpânească pe sine, să-și controleze propria afectivitate. Al doilea element este cel spiritual, care este foarte important. Adică a pune o persoană în contact cu Dumnezeu. Acest element va ajuta și formarea umană. Contactul cu Dumnezeu, unirea cu el dă motivația pentru a se comporta ca om onest, credibil, care vrea să facă binele și nu răul. Al treilea element este educația intelectuală. Nu este o educație pentru o profesie anume. Noi o înțelegem ca o capacitate de a judeca, de a fi critic, de a nu fi înșelat de o anumită ideologie, de a fi unul care gândește, care este inteligent. Al patrulea element este pregătirea pentru o meserie, pentru o profesie. Cu cât primele trei elemente vor fi mai puternice, cu atât va fi mai creativă exercitarea profesiei pentru care omul se pregătește: în mod onest, în scopuri bune, nu în scopuri negative. Trebuie să formăm, așadar, persoana întreagă. Aceasta este foarte important și văd că și la anumite reuniuni ale UNESCO s-a început să se vorbească despre această formare a întregii persoane. Când, de exemplu, la mine vin ambasadori, care nu sunt creștini, care au frecventat școlile catolice, eu îi întreb: "De ce ați frecventat școala catolică, dacă dv. nu sunteți nici măcar creștin?" Ei îmi răspund că ori școala e mai bună, ori că școala catolică nu transmite doar știința, ci formează persoana, creează o comunitate, o familie. Aceasta este foarte prețios pentru noi.

- Care credeți că ar fi dificultățile în educație?

Este foarte importată colaborarea dintre școală, familie și Biserică. Foarte adesea există o dezordine: la școală copiilor le sunt oferite anumite exemple, în familie văd ceva complet diferit. Aici începe dificultatea în educație. Apoi consider că unul dintre obstacolele din calea educației sunt mijloacele de comunicare. Vedem în mijloacele de comunicare, la televiziune de exemplu, atâtea lucruri care nu favorizează educația persoanei umane. Câte delicte văd copiii? Câte omucideri? Câte violențe văd? Toate se oglindesc în inimile lor. În schimb, în inimile copiilor trebuie să fie însămânțate sentimentul de curaj, de bunătate, nu de teamă. Din păcate, trebuie să spunem că mijloacele de comunicare nu întotdeauna ajută la o adevărată și deplină educație.

- În opinia dv., care dintre cele patru dimensiuni pomenite pentru o educație integrală lipsește cel mai mult în societate?

După părerea mea, cel mai mult lipsește formarea spirituală. Aceasta este centrul. Așa cum am spus, formarea umană practic se perfecționează în formarea spirituală. Apoi, formarea spirituală ajută formarea umană. Mai mult, formarea spirituală ajută formarea intelectuală ca omul să judece și să gândească în mod onest și să nu caute să încerce să înșele. Ajută apoi și dimensiunea profesională a educației.

- Așadar, trebuie întărită această dimensiune spirituală...

Consider că da, este foarte importantă. De asemenea, este foarte important ca, mai ales când trimit copii la școala catolică sau când îi trimit la biserică, părinții să-și dea seama că și ei, în familie, trebuie să colaboreze în această educație, trebuie să dea exemplu prin rugăciune. Trebuie să-i ajute pe copii să se roage. Eu consider că este un lucru foarte important. (va urma)

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat