Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Hirotoniri

Au spus da-ul lor

După un lung drum de pregătire, de studiu și de rugăciune, 15 tineri, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, au primit hirotonirea diaconală în ziua de 8 decembrie 2010, în catedrala din Iași.

Momentul a fost precedat de o săptămână de exerciții spirituale (30 noiembrie - 7 decembrie 2010) care au avut loc în casa de reculegere de la Bârnova (Iași), sub îndrumarea pr. Anton Diacu, paroh de Cleja II. În seara zilei de 7 decembrie, candidații au făcut profesiunea de credință în capela Institutului Teologic.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, la care au concelebrat PS Aurel Percă și PS Anton Coșa, precum și aproximativ 120 de preoți. La celebrare au participat familiile candidaților, rudele, prietenii și toți care au dorit să fie alături de ei.

În cadrul omiliei, păstorul diecezei a vorbit despre Maria, model de slujire. Excelența sa a afirmat că "solemnitatea Neprihănitei Zămisliri este inserată chiar în inima Adventului ca o nestemată într-o coroană". De asemenea, a accentuat rolul sfintei Fecioare în economia mântuirii. "În această zi celebrăm, în Maria, triumful iubirii lui Dumnezeu pentru întreaga omenire, căci prin Maria, cea ferită de pata păcatului, începe un nou raport între om și Dumnezeu". La finalul predicii i-a îndemnat pe candidați ca, asemenea Mariei, să nu le fie frică să spună da-ul lor lui Dumnezeu.

După omilie s-a desfășurat ceremonia de consacrare întru diaconat a candidaților.

În aceeași zi (ora 17.30), în catedrala "San Zeno" din Pistoia (Italia), Ioan-Marius Vorga din Parohia Lespezi (Bacău) a fost consacrat diacon, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a Excelenței sale Mons. Mansueto Bianchi, episcop de Pistoia.

Din Dieceza de Iași este și Marius Martin (Parohia Bacău "Sfântul Nicolae"), care a fost sfințit preot pentru Congregația "Sfântul Iosif" (Iosefinii lui Murialdo), în ziua de 20 noiembrie 2010, în biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului" din Popești-Leordeni. Celebrant al hirotonirii a fost ÎPS Ioan Robu. Prima sfântă Liturghie a celebrat-o în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, duminică, 28 noiembrie 2010.

Claudiu Bulai

* * *

Impresii

- "Pentru mine diaconatul este un mod special de a fi mai aproape de Dumnezeu și de oameni" (Eusebiu Bulai).

- "Totus tuus, Mariae! În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri m-am dedicat cu totul lui Cristos prin treapta diaconatului. Pe sfânta Fecioară Maria aș vrea să o imit și eu, prin ascultarea cuvântului și prin trăirea acestuia" (Pavel Beșleagă).

- "Sfințirea de diacon a însemnat pentru mine darul iubirii lui Isus Cristos față de mine, care m-a ales și m-a consacrat pentru totdeauna ca ucenic al său" (Sergiu Dămoc).

* * *

Diaconii

Pentru Dieceza de Iași: Marius Adam (Roman "Fericitul Ieremia"), Gabriel Bacoșcă-Țernă (Săbăoani "Sfântul Iosif Muncitorul"), Mihai-Gabriel Balint (Pustiana), Pavel Beșleagă (Iugani), Eusebiu Bulai (Iași "Sfânta Tereza"), Ciobanu Gabriel (Buruienești), Alin-Benone Conțu (Bacău "Sfânta Cruce"), Dămoc Sergiu-Marian (Pildești), Florin Jitaru (Bacău "Sfântul Nicolae"), Pal Ionuț (Roman "Sfânta Tereza").

Pentru Arhidieceza de București: Liviu Crișmaru (Pârgărești), Vasile-Lucian Ianuș (Șcheia), Maximilian Lucaci (București "Adormirea Maicii Domnului"), Mircea-Ioan Răileanu (București "Sfânta Cruce").

Pentru Dieceza de Chișinău: Vasile Cohanovschi (Glodeni-Stârcea, Republica Moldova).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat