Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

"Cina Săracului"
Părinții "Iosefinii lui Murialdo" în colaborare cu Centrul Misionar Diecezan din Roman au propus celor 70 de tineri din localitate, pentru seara de 11 decembrie 2010, un moment de rugăciune și o reflecție ținute de pr. Fabio, apoi o prezentare power-point despre misiunea diecezană din Kenia, comentată de pr. Victor Osoloș, seara încheindu-se cu o cină "săracă" (pe bază de fasole și orez). Tinerii au donat peste 300 de lei la colecta organizată.

In memoriam Durcovici
Sărbătorind hramul, la 8 decembrie 2010, românii catolici din Roma "San Vitale" s-au rugat ca "PS dr. Anton Durcovici să fie ridicat la cinstea altarelor!", rugăciune împărtășită și de comunitatea din Grotte Celoni (Roma). La Liturghia prezidată de Mons. Anton Lucaci, a fost prezent și Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul statului român pe lângă Sfântul Scaun. În cadrul conferințelor de la Institutul Teologic din Iași, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă a susținut, la 9 decembrie 2010, conferința cu tema "Biserica și statul la Mons. Anton Durcovici".

PS Petru Gherghel, împreună cu un grup de preoți, a celebrat o sfântă Liturghie în cinstea PS Anton Durcovici, în ziua de 10 decembrie 2010, în catedrala veche din Iași. Tinerii Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Huși au organizat un mic spectacol în cinstea PS Anton Durcovici, în ziua de 12 decembrie 2010.

Concert
Decanatul Romano-Catolic de Bacău a organizat duminică, 21 noiembrie 2010, un concert de muzică religioasă și orgă în biserica "Sfinții Petru și Paul", la care au interpretat corurile parohiilor catolice din Bacău, precum și corul Seminarului "Sfântul Iosif" din localitate. Evenimentul a fost o premieră pentru Bacău și a avut loc cu ocazia Sfintei Cecilia, sărbătorită în ziua următoare, considerată în Biserica Catolică patroana celor care cântă.

Două minute pentru viață
Două minute pentru viață este numele unei inițiative de rugăciune în apărarea vieții nenăscute care a fost lansată în Italia în anul 2005. În România, inițiativa de rugăciune, în fiecare zi cel puțin două minute, este propusă de către Asociația "Familia și Viața" din Roman, în Anul Familiei 2010-2011, ca răspuns la îndemnul papei Benedict al XVI-lea de a invoca protecția fiecărei ființe umane chemată la existență. Înscrieri și detalii la sediul asociației: Str. Ștefan cel Mare, nr. 228, Roman, jud. Neamț, tel. 0233/742505), e-mail: afav_roman@hotmail.com, sau www.familiasiviata.ro. Acțiunea se desfășoară în parteneriat cu Asociația Familiilor Catolice "Vladimir Ghika" din București și Asociația "Darul vieții" din Timișoara.

Seminar pentru familii
Printre inițiativele din Anul Familiei în Dieceza de Iași este și seminarul cu tema "Modalități de comunicare și relaționare între membrii familiei. Colaborarea eficientă a familiei creștine cu preotul în vederea unei comunități catolice mai activă și mai responsabilă" pe care Asociația Kolping Moldova îl propune spre organizare în fiecare comunitate din dieceză. Detaliile de organizare pot fi obținute de la Corneliu Bulai (tel. 0766/875601, 0757/021715, sau de la pr. Bogdan Catană (tel. 0761/676176), precum și pe www.kolpingmoldova.ro.

Concerte
La Radio Iași au fost difuzate în direct, prin eter și internet, concertele de colinde susținute de corul "Juvenes Ecclesiae", în catedrala nouă din Iași, la 12 decembrie 2010, și de corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, în capela institutului, la 18 decembrie 2010. La adresa www.radioiasi.ro a putut fi urmărită în direct și o transmisiune video. La Radio Iași, este transmisă în fiecare duminică și Liturghia din catedrala din Iași, între orele 8.03 și 9.00, doar pe unde medii (1053 KHz) și prin intermediul sitului acestui post de radio. Corul Seminarului a susținut concertul și în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la 19 decembrie 2010.

Pe scurt
- 17 noiembrie: Zi de evanghelizare în comunității din N'Douakro în Parohia Djebonoua din Coasta de Fildeș
- 18 noiembrie: Colocviul "Relațiile cu românii în dezbaterile congreselor secuiești. O paralelă istorică: 1902-2010" la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău
- 19-21 noiembrie: Curs de formare pentru 60 de persoane (președinți parohiali și membri ai consiliului diecezan AC) la Traian, participând și patru tineri din Bulgaria însoțiți de pr. Stefan Manolov
- 20 noiembrie: Admissio pentru cei 14 studenți ai anului III de la Institutul Teologic din Iași
- 21 noiembrie: Vizita pastorală a PS Antonio Mattiazzo la comunitatea romano-catolică de români din Padova
- 21 noiembrie: Inaugurarea catehezei în limba română la Milano după modelul "Mișcării apostolice"
- 27 noiembrie: întâlnire de formare și de informare despre valoarea voluntariatului, la "Iosefinii lui Murialdo" din Roman, pentru 146 de tineri din 23 de parohii din zonă, ca pregătire pentru "Ziua Internațională a Voluntarului"
- 7 decembrie: Masă rotundă "Neprihănita Zămislire a sfintei Fecioare Maria în gândirea patristică și dogmatică", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 8 decembrie: Depunerea voturilor perpetue de către Lucian-Marius Bosoi (Huși) la Cocciano (Italia) în cadrul Misionarilor Oblați ai Mariei Imaculate
- 8 decembrie: Sceneta "Eu sunt Neprihănita Zămislire" la Valea Mică, prezentată de un grup de tineri și copii
- 10 decembrie: Conferirea diplomelor de bacalaureat în teologie promoției 2010 a Institutului Teologic din Iași
- 26-29 decembrie: Campus de iarnă pentru adolescenți organizat de călugării carmeliți de la mănăstirea din Luncani
- 27-30 decembrie: Exerciții spirituale pentru tineri organizate de Familia Iubirii Milostive din Barticești cu tema "Dumnezeu este iubire".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat