Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Păcii
"Libertatea religioasă, calea pentru pace" este tema aleasă de Benedict al XVI-lea pentru celebrarea Zilei Mondiale pentru Pace din 1 ianuarie. Tema reprezintă împlinirea unui "drum al păcii" propus de papa Benedict al XVI-lea cu mesajele din anul 2006 până astăzi, ale căror teme au fost: adevărul ("În adevăr pacea", 2006), demnitatea persoanei umane ("Persoana umană, inimă a păcii", 2007), unitatea familiei umane ("Familia umană, comunitate de pace", 2008), lupta împotriva sărăciei ("Combaterea sărăciei, construirea păcii", 2009) și în sfârșit păzirea creației ("Dacă vrei să cultivi pacea, păzește creația", 2010). Ziua Mondială a Păcii este celebrată din anul 1968, în prima zi a fiecărui an.

Călătorii papale
În anul 2011, papa Benedict al XVI-lea va efectua patru călătorii internaționale. Va începe în Croația, 4-5 iunie. În vară, între 18 și 21 august, va participa la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid (cu tema "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" - cf. Col 2,7). Urmează vizita în Germania, în perioada 22-25 septembrie, în special în orașele Berlin, Freiburg și Erfurt. Între 18 și 20 noiembrie, papa va merge în vestul Africii, în Benin, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la evanghelizarea țării. Aici va înmâna episcopilor africani îndemnul apostolic, rod al Sinodului special pentru Africa, desfășurat în Vatican în octombrie 2009.

Congres despre Scriptură
Catholic Biblical Federation a organizat congresul internațional "Sfânta Scriptură în viața și în misiunea Bisericii" dedicat exortației apostolice postsinodale a lui Benedict al XVI-lea Verbum Domini, între 2 și 4 decembrie 2010, la Universitatea Pontificală Urbaniana. La încheiere a fost o masă rotundă cu tema "A transmite mesajul Bibliei în cultura de astăzi".

Lumina lumii
Cartea "Lumina lumii. Papa, Biserica, semnele timpurilor" a lui Benedict al XVI-lea a fost prezentată la Vatican la 23 noiembrie 2010. Aceasta cuprinde interviul acordat de Sfântul Părinte lui Peter Seewald, jurnalist și scriitor german. În noua lucrare, editată în italiană de Libreria Editrice Vaticana, în cele 18 capitole, grupate în trei părți - "Semnele timpurilor", "Pontificatul", "Încotro mergem" - Benedict al XVI-lea răspunde la cele mai fierbinți probleme din lumea de astăzi.

Nobel pentru Pace
Premiul Nobel pentru Pace pentru 2010 a fost acordat la Oslo (Norvegia), la 10 octombrie, disidentului chinez Liu Xiaobo, în absența acestuia, fiind în închisoare în China. Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. A participat la protestele din Piața Tiananmen în anul 1989 și a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la împlinirea a 60 de ani de la Declarația universală a drepturilor omului, la 10 decembrie 2008. În anul următor, Liu a fost condamnat la 11 ani de închisoare și doi ani de privare de drepturi politice pentru "incitare la subminarea puterii de stat". Premiul Nobel pentru pace, în valoare de aproape un milion de euro, este unul dintre cele cinci premii instituite prin testament de industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel.

Copii în rugăciune
La inițiativa Consiliului Național pentru Laici din Venezuela (instituție creată de Conferința Episcopilor din Venezuela), peste un milion de copii din întreaga lume s-au rugat împreună pentru unitate și pace, recitând Rozariul în ziua de 18 octombrie 2010. Inițiativa a avut scopul de a trezi în sufletele copiilor dorința de rugăciune pentru pacea sufletească a fiecărui om, precum și pentru pacea și unitatea familiilor, țărilor și întregii planete.

Viața consacrată
"Ia chipul său în inima ta!" - sub egida acestui moto poate fi așezat cursul de formare în "Îndrumarea spirituală", organizat în premieră în România de Conferința Română a Superioarelor Majore, pe parcursul a doi ani, din 30 aprilie 2009 până în 10 noiembrie 2010, în opt module a câte cinci zile fiecare, la sediul Congregatio Jesu din București și la Centrul "Manresa" din Cluj. 22 de surori din diferite congregații și dieceze catolice din România au prelucrat și aprofundat teme legate de consilierea spirituală. Grupul de surori care a moderat această formare a fost compus din sr. Monica Cojan, CJ, sr. Magdalena Fülöp, SSS, și sr. Anna Dieckmann, MSC.

Pelerinaj de încredere
După Poznan, Bruxelles, Geneva, Zagreb, Milano, Lisabona, Hamburg, Budapesta, Paris, în anul 2010 a fost cea de-a 33-a întâlnire europeană de tineri organizată de Comunitatea din Taizé, între 28 decembrie 2010 și 1 ianuarie 2011 la Rotterdam, în Olanda, în urma invitației Conferinței Episcopilor din Olanda, a Consiliului General al Bisericii Protestante Olandeze și a Consiliului Bisericilor Olandei. Organizatorii au estimat prezența a peste 30.000 de tineri din toate continentele.

Superioară generală
În cadrul celui de-al XVII-lea capitul general obișnuit, al Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Providenței", desfășurat la Roma între 12 noiembrie și 12 decembrie 2010, sora Elisabetta Serena Ciserani a fost aleasă superioară generală pentru perioada 2010-2016. Sora Serena, așa cum este cunoscută, s-a născut la 26 iunie 1947, este membră a congregației din 14 august 1969 și a activat în România din anul 1995.

Lumina păcii
Anual, în ajunul duminicii a treia din Advent, are loc la Viena împărțirea luminii păcii de la Betleem, în prezența a mii de tineri scoutiști. La 11 decembrie 2010, în biserica "Don Bosco" din capitala austriacă, au fost participanți din aproape 30 de țări, printre care și opt tineri din Dieceza de Iași, însoțiți de pr. Adrian Blăjuță, asistent Scout pe zona Bacău. Ceremonia de distribuire în Dieceza de Iași s-a desfășurat în Parohia Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", la 18 decembrie 2010, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel. Inițiativa "Luminii păcii de la Betleem" a început în anul 1986.

La 200 de ani
În anul 2010, Familia Asumpțiunii a celebrat 200 de ani de la nașterea pr. Emmanuel d'Alzon, care a întemeiat două congregații: a Augustinienilor Asumpționiști (Părinții Asumpționiști) în anul 1845 și a Surorilor Oblate Asumpționiste în anul 1865. În Bacău, surorile au două comunități (un proiect de educație umană și spirituală pentru tinere și animarea vieții liturgice în biserica parohială și un proiect educativ și de integrare socială pentru tinere), dar activează și în cadrul Casei de Copii "Sfânta Maria" din Barați. La 21 noiembrie 2010, în cadrul Liturghiei celebrate de pr. decan Isidor Dâscă în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, surorile din localitate și-au reînnoit voturile. În România activează în Dieceza de Iași, în Arhidieceza de București, la Oradea și Satu-Mare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat